Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΙΝΚΑ για τις αισχροκέρδειες των Δήμων στα κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

ΙΝΚΑ - ΔΙ.ΚΑ.Π (Δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη)


Επιτέλους η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που περιμέναμε για την αισχροκέρδεια των Δήμων σε κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

 

Η ένωση μας (ΙΝΚΑ - ΔΙ.ΚΑ.Π) σε συνεργασία με το ΙΝΚΑ Κρήτης, έχει ασχοληθεί από το 2014 με το συγκεκριμένο ζήτημα μετά από πολλαπλές καταγγελίας μελών μας.
Το πρόβλημα δημιουργείται σε μερικούς Δήμους που δεν δέχονται την Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη σε χρόνο μεταγενέστερο από την διακοπή ηλεκτροδότησης του ακινήτου, με κύρια αιτιολογία ότι δεν μπορούν να διαπιστώσουν αν το ακίνητο χρησιμοποιείται (έστω και χωρίς ρεύμα).

Είναι ένα κόλπο των Δήμων που στηρίζονται στην ασάφεια του νόμου που δεν προσδιορίζει χρονικά πότε πρέπει να δοθεί στους Δήμους η Δήλωση του ιδιοκτήτη, αφού για το αν δεν ηλεκτροδοτείται το ακίνητο, ο Δήμος ενημερώνεται από την ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ.

Οι αρχές μετά από τις καταγγελίες μας έχουν πλήρη γνώση του θέματος, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ, Συνήγορος του Πολίτη, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών που με έγγραφα του αντί να διασαφηνίσει την νομοθεσία καταφέρνει να μπερδέψει περισσότερο και μέρος αυτών να
χρησιμοποιηθεί από τους Δήμους όπως του Πειραιά για να ισχυροποιήσει την θέση του, παρερμηνεύοντας το νόμο 3345/2005 (άρθρο 5 παραγρ. 1), αρπάζοντας περιουσίες από τους δημότες του, με χρεώσεις για παροχές που δεν πρόσφερε ποτέ και είναι ανταποδοτικές (τέλη καθαριότητας και φωτισμού) και που ένα κλειστό ακίνητο δεν τις απολαμβάνει.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η αδιαφορία των αρχών για όσα συμβαίνουν ενάντια των καταναλωτών, πρέπει οι Δήμοι να υπολογίζουν τον δημότη που διαθέτει ακίνητο και να μην τον βλέπουν σαν την αγελάδα που την αρμέγουν με κάθε τρόπο για να έχουν έσοδα.

Ο οικονομικός πόλεμος που γίνεται στην Ελλάδα και που έχει συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, και της φτώχειας, δίνει την δυνατότητα σε αυτούς που βρίσκονται από την πλευρά του ισχυρού να αισχροκερδούν στους αδύναμους. Έτσι και οι Δήμοι δείχνουν το πρόσωπο της κατάχρησης της εξουσίας που τους δίνει η ψήφος του λαού, αλλά και της έλλειψης κοινωνικής μέριμνας στα θύματα της κρίσης.
Ευελπιστούμε η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη να έχει θετικά αποτελέσματα, ώστε να επιλυθεί επιτέλους η παραβατική αισχροκέρδεια των Δήμων.

Για το ΙΝΚΑ ακίνητο που δεν ηλεκτροδοτείται αυτόματα δεν χρησιμοποιείται και αν αυτό ποτέ γίνει, τότε αυτός που κατοικεί μέσα σε αυτό στερείται βασικά κοινωνικά αγαθά, ρεύμα, θέρμανση, φωτισμό, ζει δηλαδή σε απάνθρωπες συνθήκες εξαθλίωσης και εκεί είναι που θα έπρεπε οι Δήμοι να τους βοηθήσουν, όχι να βρίσκουν ευκαιρία να τους χρεώνουν Δημοτικά Τέλη και Δημοτικό Φόρο.



ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για το αναδρομικό «χαράτσι» των δήμων στα κενά ακίνητα

Φωτογραφία: Eurokinissi


Την απαλλαγή των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη, ανεξάρτητα από το χρόνο δήλωσής τους ως κενών στη Δημοτική Αρχή ζητά με έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η παρέμβαση του Συνηγόρου, Ανδρέα Ποττάκη εκδηλώθηκε με αφορμή τις διαμαρτυρίες ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού παρελθόντων ετών σε αποδεδειγμένα κενά ακίνητα, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν δηλωθεί ως κενά από την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Ο Συνήγορος καλεί τις Δημοτικές Αρχές να συμμορφωθούν προς τη νομοθεσία και τη νομολογία, να αποδέχονται αναδρομικά υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κενά ακίνητα (οι οποίες εξάλλου μπορούν να διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις και τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης) και να απαλλάξουν συνεπώς τους πολίτες από άδικες και υπέρογκες χρεώσεις.
Οπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της σημειώθηκε βαρυσήμαντη παρέμβαση του «Συνήγορου του Πολίτη» σημειώθηκε στο πρόβλημα του “κρυφού χαρατσιού” σε βάρος των ιδιοκτητών κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων της χώρας, η οποία δημοσιοποιήθηκε και έφτασε σε γνώση μας μετά από ενέργειες της τοπικής οργάνωσης της ΠΟΜΙΔΑ στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Ρόδου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ελλάδος κ. Δημήτρης Αϊβαλής και ο γ.γ. κ. Σταμάτης Παπασταματίου, ανταποκρινόμενοι στις καταγγελίες ιδιοκτητών ότι ο Δήμος Ρόδου χρεώνει τεράστια ποσά για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού παρελθόντων ετών σε μη ηλεκτροδοτούμενα και αποδεδειγμένα κενά ακίνητα, με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν είχε δηλωθεί από την ημερομηνία διακοπής ρευματοδότησης στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, απέστειλαν επιστολή και προέβησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Ρόδου, ζητώντας τη διαγραφή των χρεώσεων αυτών, ακόμη και όταν αυτό δηλώνεται τώρα στις οικονομικές υπηρεσίες, αρκεί να τεκμηριώνεται από υπεύθυνη δήλωση και δήλωσή του ως κενό στις ετήσιες δηλώσεις του φόρου εισοδήματος.
Η επιστολή του Συνήγορου του Πολίτη στους Δήμους
Αποτέλεσμα των συνεχών διαμαρτυριών ήταν να αποκαλυφθεί ότι στον Δήμο Ρόδου, σε όλους της Δήμους της χώρας, στις διευθύνσεις Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών, είχε κοινοποιηθεί προ ημερών το από Δεκεμβρίου 2017 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής του «Συνηγόρου του Πολίτη» που υπογράφεται από τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη, στο οποίο αναφέρονται τα εξής ιδιαίτερα σημαντικά :
Α) Η διατύπωση της διάταξης του άρθρου 5 παρ. 1 του Ν. 3345/2005 είναι σαφής και δεν χρήζει ερμηνείας: απαλλάσσονται τα μη χρησιμοποιούμενα/μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από τα τέλη «για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά». Ο νομοθέτης δεν θέλησε να ορίσει χρονικό πλαίσιο άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος, γι’αυτό και δεν προβλέπεται συγκεκριμένη προθεσμία. Σύμφωνα συνεπώς με το γράμμα της διάταξης, η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να προσκομιστεί στο δήμο και σε χρόνο μεταγενέστερο της διακοπής ηλεκτροδότησης.
Β) Η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να αφορά παρελθόντα γεγονότα. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπ’αρ. 781/2010 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να αφορά αποκλειστικώς και μόνον γεγονότα παρόντα ή παρελθόντα, όχι όμως μέλλοντα.
Επομένως, οι δήμοι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το περιεχόμενο υπεύθυνων δηλώσεων που δηλώνουν γεγονότα ή στοιχεία αναγόμενα σε χρονική περίοδο προγενέστερη της υποβολής τους. Μάλιστα, στις υπό εξέταση περιπτώσεις, τα στοιχεία αυτά μπορούν να αποδειχτούν συνδυαστικά τόσο με τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης της Δ.Ε.Η, όσο και με τη δήλωση του κενού ακινήτου στη φορολογική δήλωση.
Γ) Σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική απόφαση (υπ’αρ. Α 1963/2016 του Διοικ. Πρωτ. Πειραιά), από την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου τεκμαίρεται η μη χρήση του από τον ιδιοκτήτη του και απαλλάσσεται αυτός από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών καθαριότητας, ανεξάρτητα από το πότε θα υποβληθεί προς τον αρμόδιο δήμο το αίτημα για την απαλλαγή του.
Πιο αναλυτικά, βάσει του σκεπτικού της απόφασης, με τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 3 του ν. 25/1975, εισάγεται μαχητό τεκμήριο υπέρ των ιδιοκτητών κλειστών ακινήτων, σύμφωνα με το οποίο από την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου τεκμαίρεται και η μη χρησιμοποίηση του και, επομένως, εφόσον τα μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα δεν παράγουν απορρίμματα, απαλλάσσονται, εκ του λόγου αυτού και για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά, από το, ανταποδοτικού χαρακτήρα (πρβλ. Σ.τ.Ε. 60/2010 επταμ., Σ.τ.Ε. 274/2014,343/2016), τέλος καθαριότητας. Ο αρμόδιος Ο.Τ.Α. χορηγεί την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, δικαιούμενος να διαπιστώσει οποτεδήποτε την ακρίβεια της υποβληθείσας υπεύθυνης δήλωσης προφανώς με τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου. Εφόσον δε από τον έλεγχο αυτό προκύψει ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται, τότε το πιο πάνω τεκμήριο ανατρέπεται, και μάλιστα αναδρομικά, καθόσον ο ιδιοκτήτης του ακινήτου καταλογίζεται με τα αναλογούντα στην επιφάνεια του ακινήτου του δημοτικά τέλη καθαριότητας από την ημερομηνία χορήγησης της απαλλαγής, ενώ του επιβάλλεται και πρόστιμο για την ανακρίβεια της δήλωσης του.
Δ) Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ήδη από το 2014 επισημάνει (με το υπ’αρ. πρωτ. 180318/5473/31.01.2014 έγγραφο του) την απουσία προθεσμίας στο νόμο για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης καθώς και το ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης αποτελεί τεκμήριο για τη μη χρήση του ακινήτου. Κατά την άποψη της Αρχής, η απαίτηση της ταυτόχρονης με τη διακοπή ηλεκτροδότησης υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Δήμο, προκειμένου να απαλλαγεί το ακίνητο από τα δημοτικά τέλη, δεν συνάδει με το σκοπό του νομοθέτη, ο οποίος θέσπισε το σχετικό δικαίωμα υπέρ των πολιτών, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Με τον τρόπο αυτό τίθεται αυθαίρετα μια επιπλέον προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος, χωρίς να προβλέπεται στο νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου