Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Γιατί δόθηκε χάρη στον πρώην πρύτανη του Παντείου που είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια για υπεξαίρεση;;;;



2791240
Χάρη στον πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημ. Κώνστα, που είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση που ονομάστηκε «σκάνδαλο Παντείου Πανεπιστημίου», δόθηκε με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.


Ο πρώην πρύτανης θεωρήθηκε από τη Δικαιοσύνη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό ως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα τα οποία ενέχονταν σε μια υπόθεση διασπάθισης χρήματος που είχε απασχολήσει επι μακρόν τα ελληνικά δικαστήρια προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Η συγκεκριμένη μάλιστα υπεξαίρεση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Παντείου Πανεπιστημίου θεωρήθηκε ως ένα τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που ταρακούνησαν συθέμελα την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Άνω των 80
Ο Πρύτανης Δημ. Κώνστας, ο οποίος δήλωνε αθώος και μάλιστα είχε προσφύγει και δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας σε βάρος του , αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από 14 μήνες κράτησης. Τότε ανεστάλη η ποινή του για λόγους υγείας.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, ο 83χρονος καθηγητής υπέβαλε αίτηση για χάρη υπολοίπου ποινής. Αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες τη δεύτερη αίτηση χάριτος, καθώς η πρώτη απερρίφθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5-12-2017, παρότι υπήρχε θετική πρόταση από τέως Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ενώ η απόφαση του τότε Συμβουλίου Χαρίτων ήταν ομόφωνα απορριπτική.
Στη δεύτερη αίτησή του υπήρχε κατά πλειοψηφία θετική απόφαση του Συμβουλίου και  η πρόταση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ Καλογήρου ήταν θετική. Η δε πρόταση του Εισαγγελέα ήταν επίσης θετική. Ενώ ο φάκελος διαβιβάστηκε στις 25-6-2019 στην Προεδρία της Δημοκρατίας επεστράφη στο Υπουργείο, λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών της 7-7-2019.
Ο αιτών στο διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης απόφασης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο αποφάνθηκε ότι συντρέχει παραβίαση του αρθ.6,παρ.2 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η χώρα  καταδικάστηκε σε καταβολή αποζημίωσης.
Σημειώνεται ότι στις 19-2-2019 ψηφίστηκε τροπολογία των βουλευτών Ν.Ξυδάκη και Ν.Παρασκευόπουλο ότι το Συμβούλιο Χαρίτων πρέπει να εκτιμά θετικά υπέρ του αιτούντος χάρη την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας που προέρχεται από δηλώσεις δημόσιων αρχών, εφόσον υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα  Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως στην περίπτωση Κώνστα.
Τo ΦΕΚ
Το ΦΕΚ που αποκαλύπτει το pagenews.gr, δίνει χάρη στο υπόλοιπο της ποινής που έχει καταδικαστεί ο Πρύτανης του Παντείου, με Προεδρικό Διάταγμα και έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα στις 25 Νοεμβρίου:
«Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 13.11.2019 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, χαρίζεται το υπόλοιπο της ποινής του ΚΩΝΣΤΑ Δημητρίου του Κων/νου, που του επεβλήθη με την υπ’ αριθ.: 2006/25.6.2012 απόφαση του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε καταδικασθεί σε συνολική ποινή καθείρξεως δεκατεσσάρων (14) ετών για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης» σημειώνεται στο ΦΕΚ, το οποίο υπογράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Οι ποινές
Συνολικά στο Πενταμελές Εφετείο τον Ιούνιο του 2012 καταδικάστηκαν 9 άτομα (πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και διοικητικούς υπαλλήλους) σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 έτη για οικονομικές ατασθαλίες ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 1992-98 στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Οι ποινές ήταν βαριές για τα πρόσωπα που κάθισαν στο εδώλιο για δεύτερη φορά, καθώς δεν κατάφεραν να αντικρούσουν, σύμφωνα με την εκτίμηση των δικαστών τις κατηγορίες της απάτης, πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, καθώς οι κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν ζημιά στο ίδρυμα ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα χρήματα αυτά φέρονται να προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα αλλά κατέληξαν σε άλλους «σκοπούς» αφού το φως τις δημοσιότητας είχαν δει καταγγελίες για τζακούζι, τζάκια, πολυτελή είδη, ακόμη και σε μια κόκκινη φεράρι. Οι ίδιοι αρνούνταν την κατηγορία, δήλωσαν εξ αρχής αθώοι και διατράνωναν πως ουσιαστικά στοχοποιήθηκαν άδικα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2018, επέβαλλε στον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δημήτρη Κώνστα, καθώς και στον συγκατηγορούμενο του καθηγητή Παναγιώτη Γετίμη, την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά τους, καθώς οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν «στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και καταδεικνύουν διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού». Η απόφαση απαγγέλθηκε σε δημόσια συνεδρίαση του ΣτΕ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2019.
Πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου