η Οικογένεια ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και ΣΙΑ - ''αθώα'' ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ γεγονότων ΣΦΑΓΗ των ΠΡΟΞΕΝΩΝ
1876 στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: η ΣΦΑΓΗ των ΠΡΟΞΕΝΩΝ
Ως ΣΦΑΓΗ των ΠΡΟΞΕΝΩΝ είναι γνωστό το γεγονός που συνέβη στις 6 Μαΐου του 1876 στην οθωμανική Θεσσαλονίκη, όπου ο τουρκικός όχλος λυντσάρισε τον Πρόξενο της Γερμανίας Ερρίκο Άμποτ και της Γαλλίας Ζυλ Μουλέν εντός κτιρίου τεμένους, μετά από αναστάτωση που προκλήθηκε στον μουσουλμανικό πληθυσμό της πόλης λόγω της απόπειρας αποτροπής εξισλαμισμού νεαρής χριστιανής. Άμεση εμπλοκή είχε και το Προξενείο των ΗΠΑ στο κτήριο του οποίου κρατήθηκε προσωρινά η νεαρή, ενώ οι Πρόξενοι της Μ.Βρετανίας, της Ιταλίας, και της Αυστρίας ήταν εν μέρει αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων.
ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ...ως και ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ=ανατροπή ΣΟΥΛΤΑΝΩΝ & 1ο Σύνταγμα στην ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο περιστατικό με την ΣΦΑΓΗ της ΤΖΕΝΤΑΣ το 1858 η οποία ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία την εποχή εκείνη και στο περιστατικό δολοφονήθηκαν 22 άτομα ανάμεσά τους και οι Πρόξενοι της Γαλλίας και της Μεγ.Βρετανίας, ωστόσο αυτή την φορά το περιστατικό ήταν σοβαρότερο καθώς συνέβη στην 2η μεγαλύτερη πόλη της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε ευρωπαϊκό έδαφος και όχι σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άσκησαν έντονες επικρίσεις και πιέσεις προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία, εκδίδοντας αυστηρή προειδοποίηση και απαιτώντας βελτιώσεις ως προς την ασφάλεια των ξένων υπηκόων, καθώς και άμεση και αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων.\
Έως τις 14 Μαΐου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρισκόταν πλέον πολεμικά πλοία από:
1. Ελλάδα (κανονιοφόρος Βασιλεύς Γεώργιος Α΄ και Σαλαμίνα),
2. Μ.Βρετανία (HMS Bittern και HMS Swiftsure),
3. Γαλλία (Gladiateur και Châteaurenault),
4. Ρωσία (Аскольд),
και 5. Ιταλία (Regina Maria Pia) μαζί με ένα μικρότερο σκάφος.
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπήρχαν τα οθωμανικά Εντιρνέ, Ικλαλίγιε, Σελιμίγιε, Σαχίρ, και Μουχμπίρ ι Σουρούρε.
Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ αντικατέστησε τον Ρεφάτ Πασά με τον Σερίφ Πασά ως Κυβερνήτη, και έστειλε επιπλέον στρατεύματα για διατήρηση της τάξεως. Συνελήφθησαν συνολικά 52 άτομα, εκ των οποίων οι 6 εκτελέστηκαν στις 16 Μαΐου δια απαγχονισμού στην περιοχή της σημερινής πλατείας Ελευθερίας, οι οποίοι όμως ήταν ασήμαντοι από τις λαϊκές τάξεις και όχι οι κύριοι υποκινητές.
Η σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση στην αυτοκρατορία που υπήρχε ήδη πριν το συμβάν χειροτέρευσε με το συμβάν στην Θεσσαλονίκη, και σύντομα έπειτα ακολούθησε πραξικόπημα και καθαίρεση του Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ στο τέλος του μήνα (30 Μαΐου) με τις κατηγορίες που του προσάπτονταν να είναι 1. ανικανότητα στην οικονομία,
2. αποτυχία αντιμετώπισης των εξεγέρσεων,
3. φιλορωσική πολιτική,
και 4. αποτυχία απόδοσης δικαιοσύνης σε ότι αφορούσε την Θεσσαλονίκη.
Μετά την καθαίρεση του Αμπντούλ Αζίζ στο θρόνο ανήλθε ο ανιψιός του ο Μουράτ ο Ε' ως ο 33ος Σουλτάνος. Τελούσε υπό την επιρροή της γαλλικής σκέψης και πολιτισμού και επί των ημερών του η Οθωμανική Αυτοκρατορία απομακρύνθηκε από την ρωσική επιρροή. Βασίλεψε μόλις για 93 ημέρες, από τις 30 Μαΐου 1876 μέχρι τις 31 Αυγούστου του ιδίου έτους. Ήταν ο μόνος οθωμανός Σουλτάνος που ήταν μυημένος στον ελευθεροτεκτονισμό & μασόνος. Τον καθαίρεσαν με το αιτιολογικό ότι είχε τρελαθεί μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, από τύψεις και από το φόβο ότι μπορεί να είχε την ίδια τύχη και αυτός. Κατά τη σύντομη βασιλεία του απέτυχε να προωθήσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ και έτσι απομονώθηκε από τους φιλελεύθερους.
Επίσης με την απομάκρυνσή του από τη ρωσική επιρροή και τη στροφή του προς τη Γαλλία θα επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και θα οδηγήσει στον καταστροφικό πόλεμο του 1877-1878.
Τον Μουράτ τον Ε' διαδέχθηκε ο αδερφός του Αβδούλ Χαμίτ Β' και εξελίξεις οδήγησαν στην ανακήρυξη του 1ου τουρκικού Συντάγματος τον Δεκέμβριο του 1876.