Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

0 Ζητά αναθεώρηση του νόμου για την ελληνική ιθαγένεια

Ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος, αναμένεται να προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα την παραπομπή στο ΣτΕ του θέματος της συνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων του Ν. 3838/2010, που αφορούν την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα.


Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχει προσφύγει Έλληνας πολίτης και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο. Παράλληλα ζητά την ακύρωση της εγκυκλίου του ίδιου υπουργού η οποία χορηγεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Αντωνόπουλος θα αναφέρει ότι είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας η διάταξη των Ν. 3838/2010 που δίδει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στους ομογενείς και στους διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών. Και θα προσθέσει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο μετά από συνταγματική αναθεώρηση. Πλέον αυτού ο σύμβουλος Επικρατείας θα εισηγηθεί, ως προς το σκέλος αυτό, να αναβληθεί η συζήτηση της προσφυγής και να γίνει σε άλλη ημερομηνία.

Επίσης, ο σύμβουλος Επικρατείας θα αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη συνταγματικότητα της διάταξης του ίδιου νόμου που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα.



Πηγή      zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου