"Σε ένα πείραμα, προσθέσαμε το σενάριο όπου ορισμένοι συμμετέχοντες πληρώνονταν σε μάρκες, και γνώριζαν ότι μπορούσαν γρήγορα να τις ανταλλάξουν με πραγματικά χρήματα. Κάνοντας αυτή τη διαφοροποίηση είδαμε μια σημαντική αύξηση στην εξαπάτηση.
Μια άλλη φορά, ερευνήσαμε τους παίκτες του γκολφ και ρωτήσαμε ποιο παράνομο σπρώξιμο της μπάλας θα έκανε τους άλλους παίκτες να δυσανασχετήσουν περισσότερο : χρησιμοποιώντας το μπαστούνι, το πόδι ή το χέρι τους; Περισσότεροι από διπλάσιοι (σ.σ. μάλλον εννοεί από το προηγούμενο πείραμα) δήλωσαν ότι θα ήταν λιγότερο πρόβλημα - για άλλους παίκτες του γκολφ, φυσικά - να χρησιμοποιήσουν το μπαστούνι τους από το να μετακινήσουν το μπαλάκι με το χέρι.
Η προθυμία μας να εξαπατήσουμε αυξάνεται καθώς αποκτάμε ψυχολογική απόσταση από τη δράση.
Έτσι, καθώς απομακρυνόμαστε από την χρήση μετρητών, (όταν κλέβουμε) ευκολότερα βλέπουμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι διαφορετικό και δεν αντιλαμβανόμαστε την πράξη μας ως κλοπή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν μολύβια ή ένα συρραπτικό σπίτι τους από τη δουλειά, όταν δεν θα παίρναμε ποτέ το αντίστοιχο χρηματικό ποσό σε μετρητά.
Και αυτός είναι ο λόγος που ανησυχώ λίγο για την κατεύθυνση που παίρνουμε ως κοινωνία χωρίς μετρητά. Οι εικονικές πληρωμές είναι μια μεγάλη ευκολία, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι θα πρέπει να ανησυχούμε καθόσον οι άνθρωποι απομακρύνονται από τη χρήση πραγματικών χρημάτων, τόσο πιο εύκολο γίνεται να κλέψουν ".
Ο Συμπεριφορικός Οικονομολόγος Dan Ariely, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Duke, είναι γνωστός ως ένας από τους πιο πρωτότυπους σχεδιαστές πειραμάτων στην κοινωνική επιστήμη.
Το ανωτέρω αποτελεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του Dan Ariely στο περιοδικό TIME. Δείτε κατωτέρω όλη τη συνέντευξη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου