Κυριακή 4 Απριλίου 2021

0 Ο ΗΡΩΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ. ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΝΕΚΡΟ ΠΛΕΟΝ, ΤΟΝ ΛΙΑΝΙΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΠΥΣΤΡΙΕΣ

 


Ο ΗΡΩΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ. ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΝΕΚΡΟ ΠΛΕΟΝ, ΤΟΝ ΛΙΑΝΙΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΠΥΣΤΡΙΕΣ

🙏🇬🇷
Ο Ανθλγός (ΠΖ) Παπαλάμπρου Βασίλειος του Δημητρίου, γεννήθηκε στη Λάγγα Καστοριάς το 1931. Το 1974 κατά την περίοδο της Τουρκικής εισβολής υπηρετούσε στην ΕΛ.ΔΥ.Κ. / Λόχος Βαρέων Όπλων. Εξαφανίσθηκε μαχόμενος εναντίον των Τούρκων κατά τη διάρκεια αμυντικού αγώνα στο ύψ. Αγίου Γεωργίου στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ της Λευκωσίας Κύπρου στις 16 Αυγούστου 1974.
Στην επίθεση του «Αττίλα» είχε εξουδετερώσει τα μισά Τουρκικά άρματα, και γι’ αυτό υπήρξε ιδιαίτερο μένος εναντίον του. Γι’ αυτό και όταν σκοτώθηκε, τον λιάνισαν με τις ερπύστριες.
Ήταν πολεμιστής του ΕΣΚΕ στην Κορέα και μάλιστα από τους πρώτους Μόνιμους Υπαξιωματικούς, που ανήκαν στις 2 πρώτες σειρές αποφοίτων της Σ.Μ.Υ. Μετείχε στην 16η Αποστολή και στην Κορέα από 11 Ιουνίου 1953 έως 2 Ιουνίου 1954 και στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, είχε δε επιδείξει τέτοια πολεμική δράση, ώστε πολλές ήταν οι διακρίσεις που κοσμούσαν το στήθος του. Τιμήθηκε με παράσημα και μετάλλια, για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα:
- Αναμνηστικό μετάλλιο Νοτίου Κορέας.
- Διεμβολή ευαρέσκειας Προέδρου Νοτίας Κορέας.
- Αργυρό αριστείο ανδρείας, για τη συμμετοχή του στο Εκστρατευτικό Σώμα Ν. Κορέας.
- Πολεμικός σταυρός Γ' Τάξεως, ως αγνοούμενος στις επιχειρήσεις της Κύπρου.
- Αναμνηστικό μετάλλιο επιχειρήσεων Κύπρου από το ΓΕΣ σύμφωνα με το ΠΔ του 2007.
Και πολλά σημάδια από τους τραυματισμούς του από εχθρικές σφαίρες, κατά τις μάχες που έλαβε μέρος.
Ο ΣΤΡΤΗΣ (ΠΖ) ΜΠΟΥΡΜΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΛΒΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ.
ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ: Ο Ανθυπασπιστής Παπαλάμπρου μας φώναζε «απάνω τους λιοντάρια μου.. ρίχνετε εσείς στα αεροπλάνα, εγώ ρίχνω στα τάνκς. Με το ΠΑΟ στα χέρια του, έβαλε ακατάπαυστα εναντίον των Τουρκικών αρμάτων. Χτυπούσε από απόσταση αναπνοής..»
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΟ 2017) ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ!
«Θελήσαμε να ενταφιαστείς στην μαρτυρική Μεγαλόνησο, γιατί έγινε η δεύτερή σου Πατρίδα». Με τα λόγια αυτά, η Ιωάννα Παπαλάμπρου εξήγησε την απόφαση της ίδιας και της αδελφής της Αθηνάς, να ενταφιαστούν στην Κύπρο τα λείψανα του Πατέρα τους, Βασίλειου Παπαλάμπρου, ο οποίος έπεσε ηρωικά στην δεύτερη φάση της εισβολής του 1974, υπερασπιζόμενος την Κύπρο, στην επική, τετραήμερη μάχη στο Στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ..
ΩΔΗ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)
«..Πανάρχαιο κι ασύλληπτό μου πνεύμα,
Αιώνιε μικρέ μου άνεμε, ομηρική μου αγρύπνια κι οδύσσεια, Κραυγή του
μέλλοντός μου, όμμα αιθέρος κι όμμα νυκτός μου στ’αγριεμένα, απ’την πανούκλα
των δακρύων χείλη των Ωκεανών, στο σώμα πάνω του απείρου και των στοχασμών
του ήλιου ξεπρόβαλε την άφθαρτη ευγένεια, φώτισε και ανέτειλλε τη νέα σου αρχή..
Μ’ ένα σου πρόσταγμα προς την παλιά φενάκη, πληγές ανάκρουσε κι ωδίνες των καιρών..
..Πορεύσου εν καμίνω κι απ’τα φλογισμένα σπάραχνα των θαλασσών σου με πλησμονή ανάβρυσε τη λευτεριά σου, στη διαιώνεια Γένεσή σου, στη Γη της Αφροδίτης..»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΑΠΑΤΟΣ | ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
-------------------------------------------------------------------------
- Από το βιβλίο "ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΔΥ.Κ. ΤΟΥ 211 Τ.Π. & ΤΗΣ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑΣ 1974"
Του Αθανασίου Γρ. Χρυσάφη Πολεμιστή-Τραυματία ΕΛ.ΔΥ.Κ. (Τηλ. 6970 067544).
Το ρεπορτάζ για την Πράσινη Γραμμή στο βιβλίο, με πολλές αυθεντικές μαρτυρίες και φωτογραφίες, είναι έργο του Κώστα Μεταξά Πολεμιστή-Τραυματία και Προέδρου του Συνδέσμου «ΜΑΧΗΤΕΣ 1ου Λόχου 211 Τ.Π. 1974» (Τηλ. 999190885).
Το βιβλίο 1700 σελίδων, ιστορικής αξίας, είναι συλλεκτικό, μη κερδοσκοπικού σκοπού, και διατίθεται σε συμβολική τιμή από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. ©Αθανάσιος Γρ. Χρυσάφης | ιδιωτική έκδοση ISBN 978-618-82691-1-8.
Με πληροφορίες και από:
- Τον Φάκελο Κύπρου της Βουλής των Ελλήνων
- ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Από το Πόνημα για τους Ηρωες Βασίλη Παπαλάμπρου και Κέντρα Κωνσταντίνο της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Λάγκας, Δήμου Άργους Ορεστικού.
Τιμής ένεκεν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου