Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

0 Λάμπρου Χουλιαρά, Υποστρατήγου έ.ά. : Λανθασμένοι και φοβικοί κυβερνητικοί χειρισμοί

 Λανθασμένοι και φοβικοί κυβερνητικοί χειρισμοί

Άρθρο: Λάμπρου Χουλιαρά, Υποστρατήγου έ.ά.-Στρατηγικού Αναλυτή.
Το Υπουργείο των Εξωτερικών μας γνωστοποίησε, ότι τέθηκε σε ισχύ το υπ΄ αρ΄ 107/27-12-2020 Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, σε υλοποίηση του επικυρωτικού νόμου του Δίκαιου της Θαλάσσης το 1982 (άρθρο 2 του κυρωτικού νόμου, 10.12.1982, Ν. 2321/1995, ΦΕΚ Α’ 136/1995).

Πανηγυρίζοντας δε αναφέρει, ότι η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και ότι αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή.
Στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις εύλογες ανησυχίες μας, η κυβέρνηση-Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι οι ανωτέρω ενέργειες της κυβέρνησης δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς και μάλιστα ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα είναι απερίφραστα καταδικαστέος, διότι το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη των ευθειών γραμμών βάσης έγινε με λανθασμένο, ευνουχισμένο και φοβισμένο τρόπο.
Καθότι:
Αφενός μεν, η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνίες για την ΑΟΖ, με Ιταλία και Αίγυπτο (εν προκειμένω με την Ιταλία) χωρίς να έχει προηγηθεί το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθείων γραμμών βάσης.
Αφετέρου δε, διότι όχι μόνον δεν έγινε για ολόκληρη την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ακτογραμμή αλλά απέκλεισε από την ίδια πρόβλεψη τις νήσους του Ιονίου Πελάγους, Κύθηρα και Αντικύθηρα.
Πιο συγκεκριμένα:
(α) Ο λόγος που κλείνονται οι κόλποι και χαράσσονται ευθείες, είναι να «κερδηθεί» θαλάσσια ζώνη και μετατραπεί σε ακτή-έδαφος, αφού με τη διαμόρφωσή τους, οι ζώνες όπως η Αιγιαλίτιδα, Συνορεύουσα και ΑΟΖ, δεν ξεκινάνε από την φυσική ακτογραμμή, αλλά από την ευθεία γραμμή βάσης, δηλαδή την γραμμή που κλείνει τον κόλπο (επί παραδείγματι, αν ο κόλπος έχει τρία μίλια βάθος, η Αιγιαλίτιδα (+12 μίλια) θα έχει 15 μίλια απόσταση από την ακτή. Η ΝΔ αντέστρεψε τη σειρά. Πρώτα έκανε κακές συμφωνίες ως προς την ΑΟΖ, χωρίς να έχει υπολογίσει τους κόλπους, όπως αναγνώρισε στους συμβαλλομένους μας. Δεν κατάλαβε δηλ. τι πρέπει να γίνει πρώτο και τι δεύτερο. Αποτέλεσμα, να μικρύνουν όλες οι ελληνικές θαλάσσιες ζώνες με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
(β) Η ΝΔ ευνούχισε την πρόβλεψη για κλείσιμο κόλπων στο Ιόνιο Πέλαγος εξαιρώντας τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Έκοψε το κλείσιμο των κόλπων και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης των δύο αυτών νησιών, φοβούμενοι για το τι θα πουν οι Τούρκοι που έχουν πολλαπλώς παραβιάσει ακόμα και τη Συμφωνία της Μαδρίτης και έχουν κάνει σειρά από παράνομες ενέργειες (όπως πρόσφατα τον εσωτερικό νόμο για τη ζώνη έρευνας και διάσωσης, συμφωνία με Λιβύη) αλλά και διότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, έναντι ξένων δυνάμεων αλλά και των απαιτήσεων των Ελλήνων πλοιοκτητών, που δεν επιθυμούν να ελέγχονται τα πλοία τους κατά τις διελεύσεις τους από τις ελληνικές θάλασσες, όπως είναι τα θαλάσσια στενά Κυθήρων -Αντικυθήρων.
Οι υποχωρήσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχουν «πάτο», ξεκινώντας με την Ελληνο-Ιταλική συμφωνία, συνεχίστηκαν με την Ελληνο-Αιγυπτιακή και τώρα υποκύπτοντας στις επιταγές αλλότριων συμφερόντων, εξαιρούν από την επέκταση της Αιγιαλίτιδος Ζώνης ακόμη και μέρους του Ιονίου Πελάγους.


ΥΓ BLOGGER ΑΠΛΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΣΩ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ κ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ, ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΤΕ;;;ΩΣΤΩΣΟ ΣΥΧΓΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου