Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

0 "ΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΑΦΝΗ, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ...."

 "ΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΑΦΝΗ, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ...."

1942. 5 ΙΟΥΝΙΟΥ
Ο πρώτος τυφεκισμός στο σκοπευτήριο Καισαριανής από τους Γερμανούς. Εκτελούνται οι Υποπλοίαρχοι του Λ.Σ., Ηλίας Καζάκος και Γεώργιος Κωτούλας.



Οι Υποπλοίαρχοι Καζάκος Ηλίας και Κωτούλας Γεώργιος φυλακίσθηκαν την 1η Απριλίου 1942. Μετά από μία εβδομάδα και με τον ισχυρισμό ότι είχε γίνει σαμποτάζ στην σιδηροδρομική γραμμή Λαρίσης, διατάχθηκε η εκτέλεση των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και των Ακίλα Μιχαήλ, Κωτούλα Γεωργίου και Καζάκου Ηλία.
Ο Καζάκος έγραψε επιστολή η οποία απευθυνόταν προς τους Αξιωματικούς συναδέλφους του:
"Εν όψει των ολίγων ωρών της υπολοίπου ζωής μου απευθύνω τον ύστατον και θερμότατον χαιρετισμόν, ευχόμενος εις όλους μαζί και εις ένα έκαστον ευτυχίαν, ευδαιμονίαν και εκπλήρωσιν ονείρων και πόθων. Χειροπιαστά με τον συνάδελφον Κωτούλαν, χέρι με χέρι γράφομεν και ευχόμεθα υπερήφανοι και ψύχραιμοι εις όλα και δια όλα".
Επίσης, ο Κωτούλας έγραφε σε ένα σημείωμά του:
"Θεία είναι η δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει. Η ζωή του ατόμου δεν έχει τόσο μεγάλη αξία. Πάνω από αυτήν είναι η πατρίδα, η τιμή, η ιδέα".
Και εις τον αδελφόν του έγραφε:
'Πεθαίνω με το όνομα της γλυκείας Ελλάδος στα χείλη. Η τύχη με κυνήγησε τα τελευταία χρόνια, την ευχαριστώ όμως που μου έδωσε την ευκαιρία να προσφέρω την ζωήν μου για την Πατρίδα, την οποίαν οραματίζομαι μεγάλην".
Το πρωϊνό της 5 Ιουνίου 1942 εκτελέστηκαν στο Εθνικόν Σκοπευτήριον Καισαριανής.
_________________
Υποπλοίαρχος Ηλίας Καζάκος
Κατετάχθη στην Σχολή το 1927 σε ηλικία 22 ετών. Κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο ήταν Λιμενάρχης Μυτιλήνης. Η αντιστασιακή του δράση προκάλεσε τους κατακτητές και λίγες ημέρες μετά την άφιξή του στην Αθήνα, συνελήφθη κατ' εντολή των Γερμανικών Αρχών Μυτιλήνης και φυλακίσθηκε. Μετά από φυλάκιση πολλών ημερών ζητήθηκε από τους Γερμανούς να επιστρέψει με συνοδεία στην έδρα του στην Μυτιλήνη.
Ο Καζάκος όμως ήταν στην ομάδα η οποία επιβιβάσθηκε μαζί με τον Κωτούλα και άλλους Έλληνες Αξιωματικούς και πολίτες στο καϊκι, το οποίο επρόκειτο να αποπλεύσει για την Μέση Ανατολή.
Υποπλοίαρχος Γεώργιος Κωτούλας
Κατατάχθηκε σε ηλικία 21 ετών στην Σχολή Λιμενικών Δοκίμων, το 1927. Σπούδασε Νομικά και είχε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Κατά την διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανούς, επανήλθε ως τμηματάρχης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Την 1η Απριλίου του 1942 επιβιβάσθηκε μαζί με άλλους στο μοιραίο εκείνο καράβι που από προδοσία έπεσε στα χέρια του κατακτητή και φυλακίσθηκε στις φυλακές της οδού Βουλιαγμένης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου