Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

0 Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της κομητείας Mecklenburg στην Βόρεια Καρολίνα κατέρρευσε λόγω χάκερ.

Όχι μόνο απέκλεισαν τους τοπικούς αξιωματούχους από τους υπολογιστές τους, αλλά κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πάντα, από τα μητρώα των φυλακισμένων μέχρι και όλες λίγο-πολύ τις υπηρεσίες του κράτους και της κοινωνικής πρόνοιας.

Ακόμα κι έτσι όμως, η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα δεν ενέδωσε στον εκβιασμό των χάκερ, που ζητούσαν 23.000 δολάρια για να ξεφυτέψουν το κακόβουλο λογισμικό από το πολιτειακό σύστημα!

 


«Είμαι σίγουρη πως τα αντίγραφα ασφαλείας από τα δεδομένα μας είναι ασφαλή και πως έχουμε τους απαραίτητους πόρους για να φτιάξουμε μόνοι μας την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της κομητείας Mecklenburg, Dena R. Diorio, «θα μας πάρει χρόνο, αλλά με υπομονή και σκληρή δουλειά όλα μας τα συστήματα θα επανέρθουν όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Η εν λόγω κομητεία, που περιλαμβάνει την πόλη του Charlotte και τις γύρω περιοχές, είδε τα ηλεκτρονικά της συστήματα να πέφτουν μαγικά τη Δευτέρα, καθώς οι χάκερ είχαν φυτέψει ένα κακόβουλο λογισμικό (ransomware) που τους έβγαλε εκτός ίντερνετ.

Όλες οι πολιτειακές δουλειές γίνονται με το χέρι για την ώρα, κάτι που δυσχεραίνει πολύ το έργο των Αρχών. Όπως οι αποφυλακίσεις, για παράδειγμα, που παίρνουν τώρα πολύ περισσότερο χρόνο, μέχρι να διασταυρωθούν τα δεδομένα και να επιβεβαιωθούν από διάφορες υπηρεσίες, καθώς η επικοινωνία γίνεται πια με το ταχυδρομείο.
Ανεπανόρθωτα έχουν πληγεί επίσης πολλές ακόμα υπηρεσίες, καθώς όλα δούλευαν ηλεκτρονικά. Παρά το χτύπημα όμως, η κομητεία «παραμένει ανοιχτή», όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδας της.
Θα μας έπαιρνε εξίσου πολύ να φτιάχναμε το σύστημα αν πληρώναμε τα λύτρα όσο να το φτιάξουμε μόνοι μας», είπε η Diorio, «και δεν υπήρχε καμία εγγύηση πως πληρώνοντας τους εγκληματίες θα έφτιαχναν τα πράγματα αμέσως».

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας μας είναι πόσο ανενόχλητο δρα πια το κυβερνοέγκλημα και πόσο εύκολο είναι να φέρει την καταστροφή σε έναν κόσμο που εξαρτάται απόλυτα πλέον από την πρόσβαση στις έξυπνες μηχανές και το ίντερνετ.

Ο Ross Rustici, διευθυντής της Cybereason, επιβεβαίωσε πως οι κυβερνοεπιθέσεις κατά εταιριών και κρατών είναι σήμερα πολύ γενικευμένες, καθώς αποτελούν «εύκολους στόχους με τον παλαιότερο εξοπλισμό και τα απαρχαιωμένα λογισμικά τους». Και μας λέει μάλιστα πως τις περισσότερες φορές οι διοικήσεις πληρώνουν τα λύτρα, καθώς τα μέσα για να ανακτήσεις τα δεδομένα σου αποδεικνύονται στο τέλος εξίσου δαπανηρά…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου