Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

0 Χωρίς καθαρίστριες ακόμη τα σχολεία εν μέσω πανδημίας – Το υπουργείο Εσωτερικών φρενάρει τις προσλήψεις και πετάει το μπαλάκι τους δήμους…

Χωρίς καθαρίστριες ακόμη τα σχολεία εν μέσω πανδημίας – Το υπουργείο Εσωτερικών φρενάρει τις προσλήψεις και πετάει το μπαλάκι τους δήμους…




Ανοίγουν σε λίγες ημέρες τα σχολεία κι ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί οι καθαρίστριες, πράγμα που προκαλεί έντονη ανησυχία στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους γονείς. Και όλα αυτά στην παρούσα φάση, που ο κορωνοϊός μπορεί να πλήξει τον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας, και όλο το υγειονομικό σύστημα καλείται να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα πανδημίας.

Μόλις την 21η Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε με εγκύκλιό του τους δήμους όλης της χώρας ότι στα κριτήρια πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών θα προστεθεί και ο χρόνος εμπειρίας. Αυτό μπορεί να είναι θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους ως προς τα κριτήρια μοριοδότησης, αλλά έρχεται ετεροχρονισμένα, δεδομένου ότι ήταν γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα σχολεία κι αυτή τη στιγμή δυσχεραίνει έτι περαιτέρω για τις δημοτικές υπηρεσίες τη διαδικασία ελέγχου των φακέλων όσων έχουν αιτηθεί για μια θέση σχολικού καθαριστή προκειμένου να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις.

Καμία μονιμοποίηση…




Το ίδιο αίσθημα ασφάλειας πασχίζουν αγωνιωδώς να ικανοποιήσουν για όλες τις σχολικές μονάδες και οι δήμαρχοι όλης της χώρας, που μαζί με τους υπαλλήλους τους πασχίζουν να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να είναι όλα έτοιμα προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι την 7η Σεπτεμβρίου. Όμως οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Οι εργαζόμενοι το ξέρουν καλά!

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκος Τράκας επέρριψε εκ νέου χθες ευθύνες στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για το γεγονός ότι, ενώ τον προειδοποίησαν εγκαίρως, δεν προχώρησε καμία διαδικασία για τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών. Πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και απασχολούνται στις σχολικές μονάδες για πάνω από δέκα χρόνια.


«Η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μονιμοποίηση των εργαζομένων και δεν μας λέει τίποτα για τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας όχι μόνο στα σχολεία αλλά και στους παιδικούς σταθμούς, που θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου» τόνισε (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Ν. Τράκας.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δεν είχε τίποτα να απαντήσει στο αίτημα για μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών. Κατά τη χθεσινή, σύντομη παρουσία του στην τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Τ. Θεοδωρικάκος περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «κρίσιμη» την ασφάλεια των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Θέλησε να πιστωθεί ως δική του επιτυχία η πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου των 9.474 σχολικών καθαριστριών, παραγνωρίζοντας ότι είχε προηγηθεί διευθέτηση του ζητήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου αυτή η κατηγορία των εργαζομένων να πάψουν να είναι στο καθεστώς της κατ’ αποκοπήν εργασίας.

Καμία πρόσθετη ενίσχυση

Βέβαια, στο ερώτημα των δημάρχων πώς θα καλυφθούν τυχόν πρόσθετες ανάγκες σε προσωπικό για τον καθαρισμό σχολείων, ο Τ. Θεοδωρικάκος έριξε για ακόμη μια φορά το οικονομικό βάρος στα ταμεία των δήμων. «Εάν υπάρξουν δήμοι οι οποίοι έχουν ανάγκη από πρόσθετο προσωπικό για τον καθαρισμό σχολικών κτηρίων, να το αναλάβουν από δικούς τους πόρους» είπε.

Παρέπεμψε, επίσης, στην περιορισμένη δυνατότητα πρόσληψης καθαριστών με τετράμηνη σύμβαση, που θα πληρώνονται από πόρους των δήμων, χωρίς καμία πρόσθετη ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών. Μπροστά δε στις ασφυκτικές οικονομικές ανάγκες των ΟΤΑ λόγω έκτακτων δαπανών πρόληψης του κορωνοϊού, ο Τ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην εκταμίευση πρόσθετης, οριζόντιας οικονομικής ενίσχυσης ύψους 60 εκατ. ευρώ και πέραν τούτων ουδέν!





Πηγη: avgi.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου