Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

0 Αποτυχημένος ο χειρισμός της κρίσης «στηριζόταν στον αυτοσχεδιασμό νεογιάππηδων επικοινωνιολόγων»




ΚΕΡΑΥΝΟΙ Μπλαβέρη για το έλλειμμα ενημέρωσης στο ΥΠΕΘΑ

Αποτυχημένος ο χειρισμός της κρίσης «στηριζόταν στον αυτοσχεδιασμό νεογιάππηδων επικοινωνιολόγων» Ένας από τον παλαιότερων στρατιωτικών συντακτών που βρίσκεται στις επάλξεις του καθημερινού ρεπορτάζ, ο Λεωνίδας Μπλαβέρης, ασκεί σήμερα δριμεία κριτική στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης με την Τουρκία από το ΥΠΕΘΑ.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη διαρροή περί συγχαρητηρίων του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον κυβερνήτη του ΛΗΜΝΟΣ. Ανάλογη κριτική έχει ασκήσει και το Armyvoice.gr (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ κι ΕΔΩ) Ο έμπειρος στρατιωτικός συντάκτης αναλύει γιατί η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθείται είναι αποτυχημένη:

Δείτε τι γράφει:

Δημοσιεύτηκε στο «ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ» (και δεν διαψεύστηκε ως τώρα, άρα ισχύει), ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου με τον κυβερνήτη της Φ/Γ «ΛΗΜΝΟΣ» Αντιπλοίαρχο Ι.Σαλιάρη ΠΝ, μετά το γνωστό αλλά μη εισέτι επιβεβαιωθέν επισήμως περιστατικό της «επακουμβήσεως» του ελληνικού σκάφους με την τουρκική φρεγάτα “Kemalreis”, όπου ο υπουργός φέρεται να έχει πει στον κυβερνήτη: «Είσαι μάγκας κ.κυβερνήτα. Συγχαρητήρια».

Επ’ αυτού κάποιες σκέψεις:
1) Μια τέτοια στιχομυθία ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να έχει αποκαλύψει στον δημοσιογράφο ο…κυβερνήτης!
2) Μία τέτοια στιχομυθία ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να την έχει αποκαλύψει τυχόν τρίτος χωρίς την έγκριση του υπουργού.
3) Επομένως;


4) Αν έχει γίνει αυτό (που δεν το αμφισβητούμε) τότε επιβεβαιώνεται πλήρως ένα περιστατικό που ως τώρα τουλάχιστον η ίδια η κυβέρνηση και του ΥΠΕΘΑ, αρνούνταν ότι είχε συμβεί ή δεν το επιβεβαίωναν.

5) Αν έχει γίνει αυτό (που δεν το αμφισβητούμε) τότε η φράση αυτή του κ.ΥΕΘΑ και πολύ περισσότερο η διαρροή της στον Τύπο είναι απρεπής και ανάρμοστη και με το αξίωμά του, αλλά και με το επίπεδο και το Ήθος των στελεχών του ΠΝ.


6) Αν πραγματικώς πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι για να τιμήσεις τον κυβερνήτη, όταν με το καλό επιστρέψει στη βάση του, τον καλείς στο γραφείο σου και παρουσία όλης της ηγεσίας τον συγχαίρεις ή του απονέμεις ό,τι έχει αποφασίσει και προβλέπεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Και μετά αναλόγως και τι έχει αποφασίσει κεντρικώς η κυβέρνηση δημοσιοποιείς ή όχι την ενέργεια αυτή. Έτσι πράττουν προηγμένα ναυτικά και σοβαροί υπουργοί. Οι διαρροές φράσεων του στυλ «είσαι μάγκας» κλπ δεν συνάδουν – κατά την προσωπική μας άποψη που δέχομαι ότι μπορεί να μην είναι και η σωστή ή η επικρατούσα – με έναν υπουργό και δη της Εθνικής Αμύνης και δεν απευθύνονται με αυτήν σε έναν ανώτερο αξιωματικό του ΠΝ και δη κυβερνήτη σκάφους.


7) Τέτοιες αγοραίες εκφράσεις μπορούμε να τις γράφουμε χάριν αστεϊσμού στις προσωπικές μας σελίδες στο facebook αλλά ΠΟΤΕ δεν «διαρρέονται» από έναν υπουργό. Δεν αρμόζει στο κύρος του αξιώματός του.

8) Αν επαληθεύεται η «επακούμβηση», που υφίσταται δεν γεννάται θέμα, τότε κάποιος πρέπει να εξηγήσει και να «απολογηθεί» (σε εισαγωγικά η λέξη) στους στρατιωτικούς συντάκτες, στις ερωτήσεις των οποίων όλες αυτές τις μέρες (όσοι και όταν απαντούσαν στα τηλεφωνήματά τους) δεν επιβεβαίωναν την είδηση, ή το χειρότερο προσπαθούσαν να τους πουν ότι «δεν ισχύει» ή «δεν είχαν…ενημέρωση»!

Δηλαδή δεν σέβονταν ΚΑΘΟΛΟΥ τη δουλειά μας και προσπαθούσαν είτε να μας βγάλουν ΨΕΥΤΕΣ είτε ΜΑΚΑΚΕΣ εν ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ!

Και μετά επιχειρούσαν να μας κάνουν και…. «μαθήματα δημοσιογραφίας» περί… «διασταυρώσεως της ειδήσεως» κλπ. Σαν να πάω εγώ τώρα να τους πω πως πιλοτάρουν ένα αεροσκάφος ή πως οδηγούν ένα άρμα! «Έλα παππού μου στα αμπελοχώραφά σου».

9) Ο μέχρι σήμερα επικοινωνιακός χειρισμός της κρίσεως ήταν ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ. Χωρίς σχέδιο ΚΑΝΕΝΑ και – δυστυχώς – στηριζόταν στον αυτοσχεδιασμό νεογιάππηδων επικοινωνιολόγων που αμφιβάλλω αν ξέρουν τι εστί Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω όλα όσα έχουν συμβεί – από επικοινωνιακής πάντα πλευράς – τις τελευταίες ημέρες.

10) Οι Στρατιωτικοί Συντάκτες ούτε ΒΛΑΚΕΣ είναι, ούτε «προδότες» που δεν σκέφτονται τα εθνικά θέματα.

Στο παρελθόν (1998 αν θυμάμαι καλώς επί Άκη) σε ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ συμβάν και μόνο επί τω λόγω της προσωπικής μας τιμής που μας ζητήθηκε είχαμε τηρήσει το λόγο μας και είχαμε ενημερώσει τους Διευθυντές μας και είχε αποφασιστεί να μην δώσουμε καμία έκταση στο περιστατικό από τη στιγμή που και οι Τούρκοι έπρατταν το ίδιο. Όπερ και εγένετο και το περιστατικό αποκαλύφθηκε 11-12 χρόνια αργότερα από το περιοδικό «ΝΕΜΕΣΙΣ» και όχι από Στρατιωτικό συντάκτη που δεσμευόταν με το λόγο της Τιμής του.

Άλλο όμως αυτό και άλλο να έχει μιλήσει με το πλοίο, να ξέρεις τι έχει γίνει και να πάνε να σε βγάλουν και ….ΜΑΚΑΚΑ! Και μετά να ζητούν και … «διασταύρωση»!

Γιατί τελικώς ΟΛΑ τα περιστατικά των τελευταίων ημερών δεν μας τα επιβεβαιώνουν» ή μας τα «διαψεύδουν» και τελικώς ένα-ένα αποκαλύπτονται ότι είναι απολύτως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!
Τέλος πάντων…
Γκρίνιες ενός μεσήλικος Στρατιωτικού Συντάκτη που έχει μεγαλώσει αλλιώς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου