Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

0 Ηλεκτροσόκ: ΔΕΗ ή δάνειο

Ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση προκαλούν οι ξεκάθαρες εντολές των δανειστών της χώρας για άμεση έναρξη των διαδικασιών πώλησης ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ.
Η τρόικα παίρνει πλέον τη σκυτάλη των πιέσεων από την Κομισιόν, συνδέοντας ευθέως το βίαιο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τις αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με την εκταμίευση της...
τρίτης δόσης του δανείου.


Στη χθεσινή συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της τρόικας με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη, δόθηκε τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά να έχει λάβει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όλες τις πολιτικές αποφάσεις για το ποιες και πόσες μονάδες και ορυχεία θα πωληθούν σε ιδιώτες, ώστε με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο του 2011 να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί και να έχει θεσμοθετηθεί νομοθετικά ο διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (προβλέπεται ήδη στο Μνημόνιο).

Ενσωμάτωση στο Μνημόνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα προτίθεται να ενσωματώσει άμεσα στο Μνημόνιο τις συστάσεις της για ιδιωτικοποίηση του 40% των υδροηλεκτρικών και του 40% των λιγνιτικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ορυχείων που τις εξυπηρετούν, επισφραγίζοντας τις υποχρεώσεις που καλείται να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Οσο πάντως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή και για άλλα «ηπιότερα» σενάρια, καθώς η εξειδίκευση των όρων στο Μνημόνιο προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης ανταπάντησε στην τρόικα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί προσφορότερη τη λύση πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ωστόσο παρέπεμψε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου του όταν του ζητήθηκε να αντιπροτείνει μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος» για την απελευθέρωση της αγοράς. Υπό το πρίσμα αυτό, το επόμενο διήμερο αναμένονται κρίσιμες επαφές σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να βρεθεί ικανοποιητική αντιπρόταση εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα.

Στελέχη της αγοράς έλεγαν πάντως χθες πως το μοντέλο της πώλησης μονάδων παραγωγής ώστε να ανοίξει η αγορά, εφαρμόστηκε προ δεκαετίας με μεγάλες δυσχέρειες στην Ιταλία και κράτησε περισσότερα από δύο χρόνια.

Περιουσιακά στοιχεία

Σε κάθε περίπτωση οι εντολές της τρόικας ανατρέπουν τις έως τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης να αποφύγει το βίαιο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, διασώζοντας τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, ενώ αποδυναμώνουν αισθητά την «κόκκινη γραμμή» του υπουργείου Ενέργειας, της ΔΕΗ και της ΡΑΕ για απελευθέρωση μέσω δημοπρασιών πώλησης σε ιδιώτες μέρους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές κόστους.

Η διαπραγμάτευση φαίνεται πάντως πως είναι ακόμη ανοιχτή με τους κοινοτικούς να διερευνούν αφενός τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς -από την κυβέρνηση μέχρι τη ΔΕΗ και από τη ΡΑΕ μέχρι τους εργαζόμενους- και αφετέρου τις δυνατότητες της Ελλάδας να προχωρήσει γρήγορα στις απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ, κυβέρνηση και τρόικα έπαιζαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι γύρω από τη ΔΕΗ, με τον υπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις να διαβεβαιώνει το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι δεν έχει τεθεί σε πολιτικό επίπεδο από την τρόικα ζήτημα πώλησης ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να γίνει στο μέλλον. Ο υπουργός επέμενε δε πως η θέση της κυβέρνησης είναι αρνητική για πώληση επιμέρους μονάδων.

Ανατιμήσεις έως 40%

Μείζον θέμα προκύπτει και από την εντολή για επιτάχυνση των ενεργειών για αλλαγές στα τιμολόγια των καταναλωτών με τη μετάβαση σε τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου, ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος. Οι αλλαγές που θα γίνουν θα επιφέρουν μειώσεις σε κάποιες επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεγάλες αυξήσεις ώς και 40% στα οικιακά τιμολόγια και ιδιαίτερα στις χαμηλές καταναλώσεις.

Ολα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα ο φάκελος ΔΕΗ θα ανοίξει για τα καλά φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη κυβέρνηση, που έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των εργαζομένων της επιχείρησης, οι οποίοι προειδοποιούν για γενικευμένο μπλακ άουτ, απορρίπτοντας τόσο τη λύση πώλησης μονάδων όσο και αυτή της διάθεσης μέρους της ενέργειας σε ιδιώτες σε τιμές κόστους.

ΓΕΝΟΠ: Κατεβάζουμε διακόπτες

* Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος ήταν σαφής σε επικοινωνία του με την «Ε», δηλώνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κατεβάσουμε τους διακόπτες των μονάδων αν η κυβέρνηση συμφωνήσει στις απαιτήσεις της τρόικας που για εμάς είναι αδιανόητες». Ο ίδιος προσέθεσε με νόημα πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα συμφωνούσαν «σήμερα κιόλας στην ιδιωτικοποίηση, αρκεί η κυβέρνηση και η τρόικα να μας αποδείξουν ότι οι καταναλωτές της ΔΕΗ θα είχαν από την επόμενη μέρα φτηνότερο ρεύμα».


Πηγή    ksipnistere.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου