Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

0 Σκέφτονται να κάνουν υποχρεωτική την Κάρτα Αποδείξεων;

Διέρρευσε στις εφημερίδες πριν λίγες ημέρες το σχεδιαζόμενο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, τα φυσικά πρόσωπα σχεδιάζεται να φορολογηθούν με ένα σύστημα εσόδων-εξόδων. Από τα συνολικά έσοδα, θα αφαιρούνται οι δαπάνες που υποστηρίζονται με αποδείξεις και το εναπομένων ποσό θα φορολογείται με φόρο 25% έως 45%. Θα φορολογούνται δηλ. τα χρήματα που δεν ξοδέψαμε...

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα προσωπικά μας εισοδήματα και τις αποδείξεις που καταθέσαμε φέτος, προκύπτει πενταπλασιασμός του φόρου σε σχέση με αυτόν που θα πληρώσουμε φέτος, χρησιμοποιώντας την μικρή κλίμακα του 25% !!!


Πέραν όμως της οικονομικής (ληστρικής) επίπτωσης, εντοπίζουμε έναν ακόμη κίνδυνο. Διαβάσαμε το κατωτέρω σχόλιο στο ιστολόγιο Λόγιος Ερμής για το σχεδιαζόμενο νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

"Αν συμβεί αυτό που ετοιμάζουν οι "Φωστήρες" τότε θα σημάνει την ποινικοποίηση της αποταμίευσης και τον σαφή και ευδιάκριτο έλεγχο πάνω στην οικονομική συμπεριφορά των ατόμων, πράγμα που παραβιάζει ευθέως το δικαίωμα της ζωής μας!


Θα είναι ενας σαφής εκβιασμός της κυβέρνησης απέναντι στον πολίτη "ξόδευε για να μην σε φορολογώ με ληστρικούς συντελεστές"!


Καταργεί το ρητό δικαίωμα του πολίτη βάση του συντάγματος να χρησιμοποιεί το χρήμα ως μέσο διακράτησης χρήματος για διασφάλιση ενώ παράλληλα απαξιώνεται η εργατικότητα του εργαζόμενου και καταργείται το δικαίωμα του για μελλοντικές επενδύσεις!"

Όσα γράφει το ιστολόγιο Λόγιος Ερμής είναι σωστά. Εμείς να προσθέσουμε ότι αυτός ο "σαφής και ευδιάκριτος έλεγχος πάνω στην οικονομική συμπεριφορά των ατόμων" μπορεί να υλοποιηθεί με το να κάνουν υποχρεωτική την κάρτα αποδείξεων.

Θα είναι τόσο μεγάλη η αγωνία των πολιτών να συλλέξουν αποδείξεις για να γλιτώσουν φόρο και τόσο μεγάλη η επιβάρυνση από την συλλογή και επεξεργασία των αποδείξεων, που η χρήση της Κάρτας Αποδείξεων θα φαντάζει λυτρωτική!

Όμως με αυτό το σύστημα αλλάζει η φορολογική λογική. Τα φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουν κέρδη (έσοδα-έξοδα=κέρδη) και να φορολογούνται επί αυτών. Τα φυσικά πρόσωπα έχουν εισόδημα (έσοδα) από την παροχή της εργασίας τους και φορολογούνται επί αυτού. Δεν φορολογούνται με βάση τις δαπάνες, ούτε με βάση πόσα χρήματα τους περισσεύουν. Δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύεται αυτός που ξοδεύει πολλά και να τιμωρείται όποιος δεν επιθυμεί να ξοδεύει.

Με αυτό το σύστημα επιβραβεύεται ο σπάταλος (με χαμηλότερο φόρο), και τιμωρείται αυτός που δεν ξοδεύει. Βεβαίως αυτό "διορθώνεται" - πολύ πιθανόν σκοπίμως να μην αποκαλύφθηκε στο πρώτο στάδιο της διαρροής, για να φανεί ότι "ακουσαν την σωστή παρατήρηση των πολιτών" και διορθώθηκε εκ των υστέρων - και να αφαιρείται και η αποταμίευση μαζί με τα έξοδα. Η διόρθωση αυτή όμως δεν αλλάζει την ουσία της παρατήρησής μας. Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, τότε μιλάμε για αλλαγή της φορολογικής λογικής.

Κι ας δεχθούμε, για να προχωρήσει η σκέψη μας, ότι αυτό επιλέγει το κράτος κι ας το δοκιμάσουμε. Πως θα διασφαλισθεί όμως η ΜΗ αποκάλυψη των καταναλωτικών μας συνηθειών; Καταθέτοντας αποδείξεις και ακόμη χειρότερα χρησιμοποιώντας την Κάρτα Αποδείξεων γιατί θα είναι τεράστιος ο όγκος των αποδείξεων που θα κληθούμε να καταθέσουμε, υπάρχει πρόβλημα με την αποκάλυψη των προσωπικών μας δεδομένων-συνηθειών, όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο κείμενό μας (Λέω ΝΑΙ στις Αποδείξεις, λέω ΟΧΙ στην Κάρτα Αποδείξεων). Δηλ. η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, δημιουργεί μια προβληματική κατάσταση όσον αφορά την προσωπική μας ζωή.

Δεν αφορά το κράτος η προσωπική διαχείριση των χρημάτων των πολιτών. Το κράτος πρέπει να φροντίσει - με τους κατάλληλους ελέγχους - την στιγμή που ο πολίτης ξοδεύει όπου θέλει τα χρήματά του, να εκδίδεται η σωστή απόδειξη. Δεν είναι δουλειά του "Καίσαρα" να ξέρει που πήγαν τα λεφτά των πολιτών του, αλλά εάν εκδόθηκε απόδειξη την στιγμή που ξοδεύθηκαν αυτά τα χρήματα...

Εμείς επισημαίνουμε τον κίνδυνο, με αυτό το σχέδιο, να καταστεί υποχρεωτική η Κάρτα Αποδείξεων και στην συνέχεια να ενσωματωθεί στην Κάρτα του Πολίτη.... Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε, πριν να είναι πολύ αργά. Η περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα την "Κάρτα Αποδείξεων" - αυτή την παγκόσμια πρωτοτυπία όπως επισημαίνει και ο κος Ανδριανόπουλος στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ -, εμπνεύσεως του κου Παπακωνσταντίνου και του κου Παπανδρέου, πρέπει να συνεχιστεί και να μην ενδώσουμε σε πιθανή επαναπροώθησή της από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Τελικά δεν είναι δα και τόσο φοβερό, κόβαντας λίγο από το σερφάρισμα και το facebook, να βάλουμε σε σειρά τις αποδείξεις - όσες κι αν μας ζητήσουν - προκειμένου να αποφύγουμε τον πλήρη έλεγχο των δαπανών και της ζωής μας και βέβαια τέλος να πούμε όχι και στη νέα ταυτότητα.

Πηγή

Σύμφωνα με την Ημερησία, αλλάζει εκ βάθρων το μοντέλο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει την εφαρμογή ενός απλού συστήματος πάνω σε αμερικανικά πρότυπα, το οποίο βασίζεται στον κανόνα «έσοδα μείον έξοδα».


Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.


Το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.


Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το «κυνήγι» των αποδείξεων, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους.


Παράλληλα, και για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, η εφαρμογή του θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική... παρακολούθηση της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα δοθούν κίνητρα (π.χ. επιστροφή ποσών) για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.


Επίσης θα γίνει διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε ακόμη και τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται μέσω συναλλαγών με μετρητά να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.


Πιο αναλυτικά, επί της ουσίας ως «αφορολόγητο» όριο εισοδήματος θα αναγνωρίζεται το συνολικό ύψος των δαπανών του κάθε φορολογούμενου, εκτός όσων αφορούν σε αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.


Οι δαπάνες θα... εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.ά.


Το πλαίσιο
Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες, που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ (δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.ά.) αλλά και όσες παρέχουν μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10%, όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.


Πέρα από τα όσα ξοδεύει κανείς για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων.


Το «καθαρό» ποσό που θα μένει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω δαπανών από τα δηλούμενα εισοδήματα θα υπόκειται σε φόρο με νέα κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται σε 25% και ο ανώτατος πιθανότατα θα φτάνει στο 45%.


Αν συμβεί αυτό που ετοιμάζουν οι "Φωστήρες" τότε θα σημάνει την ποινικοποίηση της αποταμίευσης και τον σαφή και ευδιάκριτο έλεγχο πάνω στην οικονομική συμπεριφορά των ατόμων, πράγμα που παραβιάζει ευθέως το δικαίωμα της ζωής μας!


Θα είναι ενας σαφής εκβιασμός της κυβέρνησης απέναντι στον πολίτη "ξόδευε για να μην σε φορολογώ με ληστρικούς συντελεστές"!Καταργεί το ρητό δικαίωμα του πολίτη βάση του συντάγματος να χρησιμοποιεί το χρήμα ως μέσο διακράτησης χρήματος για διασφάλιση ενώ παράλληλα απαξιώνεται η εργατικότητα του εργαζόμενου και καταργείται το δικαίωμα του για μελλοντικές επενδύσεις!


Κανονική ληστεία!

Πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου