Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

0 Βόμβα από τον Άρειο Πάγο! Έκρινε αντισυνταγματικό το χαράτσι του 2011




- Το όλο θέμα λόγω οριακής πλειοψηφίας πάει πλέον στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου
- Το δικαστήριο έκρινε πως το χαράτσι πλήττει τον οικογενειακό ιστό και την αξιοπρεπή διαβίωση πολιτών
- Κρίθηκε επίσης πως το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος που παραβιάζει τα δικαιώματα των ανθρώπων
- Το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματική την είσπραξη του χαρατσιού μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το Δ΄ τμήμα του Αρείου Πάγου έβαλε μία βόμβα άνευ προηγουμένου στην κυβέρνηση, καθώς αποφάσισε πως είναι αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι που είχε επιβληθεί για το 2011 και μάλιστα όχι για τυπικούς λόγους, αλλά ουσιαστικούς.

Οι δικαστές αποφάσισαν πως η αντισυνταγματικότητα προκύπτει από το γεγονός πως το χαράτσι επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ανάλογα με τα τετραγωνικά και όχι με βάση την οικονομική κατάσταση του φορολογουμένου,ο οποίος όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης έχει υποστεί τεράστια απώλεια εσόδων από τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις.

Επιβαρύνσεις οι οποίες θίγουν την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών, το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια καιτο άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου