Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

0 Μεγάλη αναστάτωση στο Εθνικής Άμυνας για τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας


401 ΓΝΣΑ  
 
 
 
 
 

Επέμβαση TAVI σε ασθενή με πλαστογραφία επίσημου εγγράφου!

αποκαλύψεις για τα όσα συμβαίνουν εδώ και κάποια χρόνια στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» συνεχίζει σήμερα τις αποκαλύψεις για τα όσα συμβαίνουν εδώ και κάποια χρόνια στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ειδικότερα στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική.

Τα δύο προηγούμενα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας («Κάτι τρέχει στην Καρδιοχειρουργική του 401» - 21/10/2017 και «Σιγή ασυρμάτου στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401» - 4/11/2017) προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση τόσο στην πολιτική όσο και στη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία ψάχνει να βρει τι ακριβώς συμβαίνει στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας.

Οι σημερινές αποκαλύψεις βασίζονται στα όσα καταγγέλλει ο πρώην διευθυντής του χειρουργικού τομέα και του χειρουργείου του νοσοκομείου, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Τσολάκης, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετέχει στη «βιομηχανία» των καρδιολογικών επεμβάσεων τύπου TAVI που φαίνεται ότι είχε στηθεί μέσα στο νοσοκομείο, την κατήγγειλε και αυτό του... ξεπληρώθηκε με την πρόωρη αποστρατεία του τον περασμένο Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι είχε πίσω του μια λαμπρή και κυρίως άμεμπτη καριέρα.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως ο κ. Τσολάκης καταγγέλλει την πλαστογραφία επίσημου εγγράφου του νοσοκομείου που αφορούσε μια τέτοια επέμβαση, έγγραφο το οποίο φέρνει στο φως σήμερα η «Εφ.Συν.».

Με δεδομένο ότι η υπόθεση ήδη ελέγχεται από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, όσα δημοσιεύουμε σήμερα αποτελούν καίρια στοιχεία που οφείλουν να διερευνηθούν, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως έως σήμερα δεν έχουν πάρει επισήμως θέση για το θέμα ούτε το υπουργείο αλλά ούτε και η διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι τις καταγγελίες επιβεβαιώνουν άλλοι δύο γιατροί που βρέθηκαν σε οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο κατά την περίοδο που γίνονταν παράτυπα οι επεμβάσεις TAVI, όταν το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών έφτανε το εξωφρενικό ποσοστό του 25%.

Πώς χειρουργήθηκε ο Ι.Μ.

Στις 15 Ιανουαρίου του 2015 εισέρχεται στο 401 ΓΣΝΑ ο ασθενής Ι.Μ. Ο καρδιοχειρουργός Χ.Κ. -το βασικό πρόσωπο που συγκεντρώνει πάνω του τις καταγγελίες- αποφασίζει να τον χειρουργήσει με τη μέθοδο TAVI.

Πριν από κάθε επέμβαση βγαίνει το πρόγραμμα του χειρουργείου, έγγραφο το οποίο οφείλουν να υπογράψουν ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα, ο διευθυντής αναισθησιολογικού, η προϊσταμένη της κλινικής όπου νοσηλεύεται ο ασθενής, ο β’ υποδιευθυντής του νοσοκομείου και ο διευθυντής του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με όσα μας λέει ο κ. Τσολάκης, επειδή επανειλημμένα αρνιόταν να υπογράψει -ως διευθυντής του χειρουργικού τομέα- τέτοιου είδους επεμβάσεις, μιας και το 401 δεν είχε τη σχετική πιστοποίηση για να τις πραγματοποιεί, ο Χ.Κ. προσπαθούσε με διάφορους τρόπους να τον παρακάμψει και να πάρει υπογραφές από άλλους γιατρούς, ένας εκ των οποίων είναι και... κουμπάρος του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση και παρά το γεγονός ότι η TAVI ανήκει στο επεμβατικό καρδιολογικό τμήμα, το έγγραφο πάνω έγραφε «Πρόγραμμα Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας»!
«Ημουν στο χειρουργείο και χειρουργούσα όταν με ενημέρωσε ο εκτελών χρέη διευθυντή αναισθησιολογικού εκείνη τη μέρα, Ε. Χουλιάρας, πως μας ζητούν προσωπικό για την επέμβαση. Φυσικά αρνήθηκα και προς τιμήν του ο κ. Χουλιάρας έβαλε ένα μεγάλο Χ, αρνούμενος να υπογράψει. Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι στη θέση της δικής μου υπογραφής είχε μπει η υπογραφή άλλου συναδέλφου που δεν είχε σχέση με τον τομέα των χειρουργείων. Γι’ αυτόν τον λόγο μόλις το είδα έβαλα ένα βέλος πάνω στο όνομα συνοδευόμενο από ερωτηματικό για να εκφράσω την απορία μου για την υπογραφή αυτή». (Πρόκειται για το έγγραφο 1 που αποκαλύπτουμε.)
Εγγραφο 1 |
Ο κ. Τσολάκης συνέχισε τη δική του χειρουργική επέμβαση όντας σίγουρος πως η επέμβαση TAVI δεν θα γινόταν.
Στη συνέχεια ωστόσο ανακάλυψε πως εν τη απουσία του κυκλοφόρησε νέο έγγραφο -το οποίο και χρησιμοποιήθηκε για να γίνει τελικά η επέμβαση- που έφερε και πάλι την υπογραφή άλλου γιατρού στη θέση που έπρεπε να υπάρχει η δική του, ενώ στη θέση του διευθυντή αναισθησιολογικού είχε υπογράψει επίσης άλλος γιατρός -αναισθησιολόγος μεν, όχι διευθυντής ή αναπληρωτής διευθυντής δε.
Το έγγραφο αυτό έφερε επίσης τις υπογραφές του β’ υποδιευθυντή αλλά και του διευθυντή του νοσοκομείου. (Πρόκειται για το έγγραφο 2 που αποκαλύπτουμε.)
Εγγραφο 2Εγγραφο 2 |
Παρά τη μετέπειτα σχετική διαμαρτυρία του κ. Τσολάκη προς τη διεύθυνση του νοσοκομείου, τίποτε δεν έγινε και δεν κινήθηκε καμία διαδικασία.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Τσολάκης ως διευθυντής ουδέποτε αξιολόγησε τον υφιστάμενό του Χ.Κ. «Αφού δεν τον αξιολόγησε ο διευθυντής του, όπως έκανε με άλλους, πώς ακριβώς ο Χ.Κ. προήχθη;» αναρωτιέται.

Γιατρός εκτός νοσοκομείου

Αλλά δεν είναι μόνο η καταγγελία για την πλαστογραφία που πρέπει να ελεγχθεί. Είναι και το όνομα του επεμβατικού καρδιολόγου που είναι αναγραμμένο στο έγγραφο.
Ο συγκεκριμένος θα πραγματοποιούσε την επέμβαση με τον Χ.Κ. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μας λέει ο κ. Τσολάκης, ο εν λόγω καρδιολόγος, με τα αρχικά Κ.Μ., δεν ανήκε στο προσωπικό του νοσοκομείου και είχε έρθει απέξω.
Ρωτάμε τον κ. Τσολάκη αν αυτό είχε γίνει κατόπιν επίσημης συνεννόησης του νοσοκομείου και το αρνείται.
Συνεπώς το βασικό ερώτημα είναι πώς νομιμοποιείται η ύπαρξη ενός επεμβατικού καρδιολόγου που δεν είχε καμία σχέση με το 401 στη συγκεκριμένη επέμβαση;
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Χ.Κ. έφερνε στις επεμβάσεις TAVI επεμβατικούς καρδιολόγους από άλλα νοσοκομεία, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για να γίνει αυτού του είδους η επέμβαση.
Οι πληροφορίες μας λένε πως στο 401 έχουν χειρουργήσει μαζί με τον Χ.Κ. επεμβατικοί καρδιολόγοι από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αλλά και άλλοι, ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
Το δεύτερο ερώτημα είναι με ποιο καθεστώς και κατόπιν ποιας συνεννόησης οι εξωτερικοί γιατροί χειρουργούσαν στο νοσοκομείο;
Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο δημοσίευμά μας παρουσιάσαμε τους φακέλους 11 ασθενών που υποβλήθηκαν σε TAVI και από τους οποίους απουσίαζε το όνομα του επεμβατικού καρδιολόγου.

Και η συνέχεια...

Η ιστορία όμως του ασθενή Ι.Μ. δεν τελειώνει εκεί. Σχεδόν ένα μήνα μετά την επέμβαση TAVI, στην οποία υποβλήθηκε στο 401 ΓΣΝΑ από τον Χ.Κ., μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας με δυσφορία.
Νοσηλεύεται επί τριήμερο εκεί και από τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται αποδεικνύεται πως η επέμβαση TAVI δεν είχε πετύχει.
Στο χαρτί του νοσοκομείου, το οποίο επίσης αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» (έγγραφο 3), γράφει χαρακτηριστικά «διακομίζεται για επανέλεγχο λειτουργίας της αορτικής βαλβίδας», ενώ και οι εργαστηριακές τιμές των καρδιολογικών εξετάσεων που του έγιναν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Εγγραφο 3Εγγραφο 3 |
Από την άλλη, φαίνεται πως ο Χ.Κ. ήταν πολύ σίγουρος για την τεχνική του, όχι μόνο αναφορικά με την τοποθέτηση των TAVI -παρά το γεγονός ότι δεν είχε σχετική πιστοποίηση- αλλά και για την τοποθέτηση των βαλβίδων Perceval.
Πρόκειται για βαλβίδες τελευταίας τεχνολογίας που επίσης χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές επεμβάσεις.
Ηταν τόσο σίγουρος, δε, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να τοποθετηθεί δημόσια το 2016, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας στη Θεσσαλονίκη, και να αναφέρει ότι είχε προχωρήσει σε 22 επεμβάσεις τύπου Perceval, με 3 ασθενείς να πεθαίνουν και άλλους 2 να έχουν επιπλοκές.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» συνάδελφοί του που ήταν παρόντες στο συνέδριο, υποστήριξε πως ήθελε να είναι «ειλικρινής» απέναντί τους για τα αποτελέσματα.
Αποτελέσματα που χαρακτηρίζονται από τους ίδιους γιατρούς ως «απαγορευτικά» για τις συγκεκριμένου τύπου επεμβάσεις, με δεδομένο ότι το ποσοστό αποτυχίας του Χ.Κ. -κατόπιν της δημόσιας ομολογίας του- έφτανε το 20%!
Για την ιστορία και ο ασθενής Χ.Μ., την ιστορία του οποίου περιγράψαμε στο προηγούμενο δημοσίευμά μας («Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401» - 4/11/2017), υποβλήθηκε από τον Χ.Κ. σε επέμβαση με βαλβίδα Perceval και κατέληξε λίγο αργότερα στην εντατική.
Υπενθυμίζουμε ότι οι συγγενείς του έχουν ήδη κινηθεί νομικά εναντίον του Χ.Κ. και του 401.

Ο ρόλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Στα προηγούμενα δημοσιεύματά μας είχαμε αναφέρει πως οι επεμβάσεις TAVI λόγω του υψηλού κόστους τους χρειάζονταν έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), προκειμένου να πραγματοποιηθούν.
Αναρωτιόμασταν πώς γίνεται να επέτρεπε και να ενέκρινε το ΚΕΣΥ τέτοιες επεμβάσεις από το 2014 όταν αφενός δεν είχε ενεργοποιηθεί ακόμα η υπουργική απόφαση που θέσπιζε τους όρους και τις προϋποθέσεις του κι αφετέρου όταν η κλινική του 401 δεν είχε πάρει τη σχετική πιστοποίηση από το υπουργείο Υγείας ώστε να πραγματοποιεί τέτοιες επεμβάσεις.
Επικοινωνήσαμε με τον τότε πρόεδρο του ΚΕΣΥ, Κώστα Σκανδαλάκη, ο οποίος μας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του ΚΕΣΥ είναι γνωμοδοτικός και πως η οποιαδήποτε έγκριση φέρει την υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Υγείας.
Ο κ. Σκανδαλάκης δεν ήταν σίγουρος αναφορικά με το αν υπάρχουν οι σχετικές εγκρίσεις των επεμβάσεων.
«Μήπως έχουν χρεωθεί στο νοσοκομείο;» αναρωτήθηκε. Αν ισχύει αυτό, σημαίνει ότι το νοσοκομείο είναι χρεωμένο με πολλές χιλιάδες ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει το ελληνικό κράτος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου