Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

0 Κοσμογονικές εξελίξεις στα της Τουρκίας, της Ρουμπίνης Καραγκιαούρη

Η Ρουμπίνη Καραγκιαούρη είναι Δικηγόρος και Μέλος της Πολιτικής Κίνησης «Κίνημα Δικαιοσύνης»
 
Ενώ η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στις επικείμενες εκλογές στο εσωτερικό, λίγοι δίνουν σημασία στις εξελίξεις στα εξωτερικά μας θέματα οι οποίες τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς! Ενώ ακόμα «τρέχει» το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά είναι τα σημαντικά αυτή την στιγμή. Ως προς το Σκοπιανό, τα πάντα έχουν παγώσει λόγω των εκλογών στο κρατίδιο όπου κατά το είθισται σε προεκλογικές περιόδους οι εθνικιστικές κορώνες φέρνουν ψήφους. Για τον λόγο αυτό έχει παγώσει κάθε εξέλιξη ως τις εκλογές του κρατιδίου. Ειδικά έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα με τις ονομασίες προέλευσης προϊόντων και δευτερευόντως με τον εθνικό τους ύμνο που αρνούνται να αλλάξουν διότι αυτό δεν συμπεριλαμβανόταν λένε στην συμφωνία των Πρεσπών. Στο Σκοπιανό όμως θα επανέλθουμε αργότερα. Οι κοσμογονικές εξελίξεις όμως αφορούν τα της Τουρκίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα απέστειλε στην Τουρκική κυβέρνηση επίσημη πρόσκληση συμμετοχής της Τουρκίας στο στρατιωτικό σύμφωνο της Σαγκάης. Το στρατιωτικό σύμφωνο της Σαγκάης είναι μία στρατιωτική συμμαχία αντίστοιχη του ΝΑΤΟ. Είναι ευρασιατικός οργανισμός πολιτικής, οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου 2001 στη Σαγκάη της Κίνας από τους ηγέτες της Κίνας, του Καζακστάν, της Κιργισίας, της Ρωσίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν.
Ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2002 και τέθηκε σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2003. Αυτές οι χώρες, εκτός από το Ουζμπεκιστάν, ήταν μέλη του ομίλου «Σαγκάη Πέντε», ο οποίος ιδρύθηκε στις 26 Απριλίου 1996 στη Σαγκάη. Η Ινδία και το Πακιστάν προσχώρησαν στον ΟΣΣ ως πλήρη μέλη στις 9 Ιουνίου 2017 σε σύνοδο κορυφής στην Αστάνα του Καζακστάν. Ήδη από δεκαετίας μετέχει στον οργανισμό και το Ιράν σαν παρατηρητής όμως και όχι σαν πλήρες μέλος, ενώ Ρωσία και Κίνα το έχουν επανειλημμένα παροτρύνει να ενταχθεί στο σύμφωνο σαν πλήρες μέλος του. Ήδη η συμμετοχή του Ιράν στο σύμφωνο έστω και σαν παρατηρητής, έχει πανικοβάλλει την Δύση διότι το σύμφωνο της Σαγκάης είναι το αντίπαλο πλέον δέος του ΝΑΤΟ υποκαθιστώντας το πάλαι ποτέ σύμφωνο της Βαρσοβίας έχοντας όμως πολλαπλάσια στρατιωτική και οικονομική ισχύ από τον προκάτοχό του!
Αυτό το σύμφωνο λοιπόν προσκάλεσε επισήμως πλέον την Τουρκία να ενταχθεί σε αυτό σαν πλήρες μέλος του! Η πρόσκληση συμμετοχής σε μία συμμαχία σαν το ΝΑΤΟ η το ΟΣΣ δεν είναι κάτι που αποστέλλεται συμπτωματικά. Έχουν προηγηθεί πολυετείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μετέχοντα κράτη. Θυμηθείτε τις δικές μας διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή ένωση και το πόσο διήρκεσαν. Από το 1976 έως το 1981. Με την συμμετοχή της Τουρκίας στο σύμφωνο της Σαγκάης τα γεγονότα έτρεξαν από ότι φαίνεται πιο γρήγορα.
Η πορεία της Τουρκίας προς το Ασιατικό Μπλοκ ξεκίνησε με αμέσως μετά την κατάρριψη του Ρωσικού αεροπλάνου στην Συρία από τουρκικό F-16 και την δολοφονία του Ρώσου πιλότου. Η χωρίς επιστροφή διαφαινόμενη κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, έπεισαν τον Ερντογάν να στραφεί προς τη Ρωσία, που ήδη ήλεγχε τη Συρία με δύο μεγάλες βάσεις (ναυτική και αεροπορική) καταπίνοντας την εχθρότητά της προς τον Άσαντ. Η συμμαχία με τη Ρωσία και ο φόβος του Κουρδικού που έχει ήδη κερδίσει την αυτονομία του στο Ιράκ και τη Συρία έφερε την Τουρκία να συμμαχήσει με έναν άλλο εχθρό, το σιιτικό και θεοκρατικό Ιράν. Έτσι ολοκληρώθηκε η Μεσανατολίτικη στροφή της Τουρκίας μετατρεπόμενη η χώρα σε αντίπαλο και εχθρό του Ατλαντικού Μπλοκ, της Ευρώπης και κυρίως των ΗΠΑ του προέδρου Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά Κίνα και Ρωσία μετέρχονται όλων των μέσων για να αποτραβήξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Ήδη από τις αρχές του 2018 ρίχνουν δισεκατομμύρια Ευρώ και τεχνογνωσία στην Τουρκία για να την δελεάσουν. Οι Κινέζοι για αρχή έδωσαν 4,5 δις Ευρώ και διαστημικές συνεργασίες με παροχή τεχνογνωσίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον Ερντογάν.
Σκοπός είναι να ενισχυθεί η αντοχή του Ερντογάν απέναντι στις αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ και να τον δελεάσουν για να «τελειώνει» με την Δύση μια και καλή. Στόχος τους η ένταξη μετά το Ιράν και της Τουρκίας στο Σύμφωνο της Σαγκάης. Η Κίνα συμφώνησε με την τουρκική κυβέρνηση για την δημιουργία  μιας τεράστιας μονάδας παραγωγής και ανάπτυξης μπαταριών για αυτοκίνητα και smartphones στην χώρα που θα αποτελεί επένδυση αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, οι Κινέζοι μαζί με τους Ρώσους είναι οι μοναδικές χώρες που επενδύουν πλέον στην Τουρκία όταν όλοι σκέφτονται να αποχωρήσουν ή έχουν ήδη αποχωρήσει.
Ο γαμπρός του Ερντογάν και Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Berat Albayrak συμμετείχε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τους Κινέζους η οποία αφορά και την μεταφορά τεχνολογίας. Μιλώντας στην τελετή, ο Albayrak δήλωσε:
«Είμαστε εδώ για ένα ιστορικό πρόγραμμα».
Πρόκειται για μια επένδυση με πολύ μεγάλες προοπτικές για την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία που βάλλεται από παντού. Την ίδια στιγμή θα γίνει πράξη η  πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν για Τούρκους αστροναύτες, μετά την ανοικτή πρόσκληση από το γνωστό διαστημικό κέντρο Κοσμοναυτών της Ρωσίας «Yuri Gagarin» σε Τούρκους πιλότους!
«Εάν η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, να επιλέξει δυνατά και υγιή άτομα με ανώτερη τεχνική εκπαίδευση και να τους στείλει εδώ, είμαστε έτοιμοι να τους εκπαιδεύσουμε», δήλωσε ο Βίκτορ Σουβόρωφ, εκπαιδευτής στο παγκοσμίου φήμης ρωσικό Κέντρο Εκπαίδευσης κοσμοναυτών. Το κέντρο αυτό βρίσκεται 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από τη Μόσχα, και έχει ως αποκλειστική ευθύνη την προετοιμασία κοσμοναυτών για διαστημικές πτήσεις από το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στο διάστημα το 1961. στα πλαίσια της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΟΣΣ εντάσσεται και η αγορά των πυραύλων S-400. To ότι η Τουρκία απέρριψε κάθε πρόταση των Αμερικάνων να μην αγοράσει τους S-400, αποδεχόμενη ακόμη και την ακύρωση της παραγγελίας των F-35, αποδεικνύει ότι η απόφασή της αλλαγής στρατοπέδου είναι οριστική για την τουρκική ηγεσία.
Από την άλλη πλευρά οι Αμερικάνοι μετήλθαν των πάντων για να αποτρέψουν την Τουρκία να μην αλλάξει στρατόπεδο. Της πρόσφεραν πυραύλους Patriot σε χαμηλή τιμή, της επέτρεψαν να συναλλάσσεται με το Ιράν και πλείστα άλλα τα οποία αρνήθηκε η Τουρκία. Τελικά κατέφυγαν σε απειλές οι οποίες όμως ούτε αυτές πτόησαν τον Ερντογάν. Η οριστική ρήξη της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ είναι δεδομένη και οι εξελίξεις ραγδαίες.
Προχτές ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς προειδοποίησε ότι «Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει» αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις «παράτολμες αποφάσεις της», όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση «της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα. «Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» διερωτήθηκε. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε ότι η Τουρκία αν παραλάβει τους S-400 τον Ιούλιο θα εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ, ενώ χτες, σαν κεραυνός εν αιθρία, οι Αμερικάνοι έδιωξαν από τις Η.Π.Α. τους τούρκους πιλότους που εκπαιδεύονταν στα F-35. Δεν απομένει λοιπόν και η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της Τουρκίας της αποδοχής της κινεζικής πρότασης συμμετοχής της στον ΟΣΣ. Πότε θα γίνει αυτό; Πολλοί εικάζουν ότι θα το ανακοινώσει ο Ερντογάν μεθαύριο, στις 8 Απριλίου κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα. Πάντως είναι βέβαιο ότι ως τον Ιούλιο η Τουρκία όχι μόνο θα έχει πάψει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά θα συμμετέχει ενεργά σαν πλήρες μέλος και στον οικονομικό σχεδιασμό και συνεργασία του ΟΣΣ και στον στρατιωτικό!
Ποιες οι συνέπειες όλων αυτών για την χώρα μας; Κατ’ αρχάς αναβαθμιζόμαστε στο ΝΑΤΟ μαζί με την Βουλγαρία διότι θα βρεθούμε πλέον στην πρώτη γραμμή του πυρός. Μην βιαστούμε να χαρούμε όμως για την αναβάθμιση μας. Απέναντι από τα νησιά μας θα έχουμε πλέον ρωσικά, κινεζικά και ιρανικά στρατεύματα έτοιμα να μας χιμήξουν! Αυτά τα στρατεύματα θα πάνε αναγκαστικά στην Μικρά Ασία διότι η Ρωσία και η Κίνα θα ιδρύσουν στρατιωτικές βάσεις στο Αιγαίο τις οποίες τις έχουν απόλυτη ανάγκη. Άλλωστε, ήδη ο κινεζικός και ο ρωσικός στόλος βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο και κατά καιρούς κινεζικά πολεμικά πλοία κάνουν και αυτά βόλτες στο Αιγαίο, ασχέτως εάν μέχρι σήμερα δεν έχουν προβεί σε προκλήσεις κατά της χώρας μας. Όσον αφορά τα ιρανικά πολεμικά πλοία, ήδη χτες ανακοινώθηκε η παραχώρηση λιμενικών διευκολύνσεων της Συρίας στο Ιράν, στην πόλη της Λατάκιας κατόπιν ιρανικού αιτήματος το οποίο η Συρία δεν μπορούσε να αρνηθεί λόγω της τεράστιας συνδρομής του Ιράν και οικονομικής και στρατιωτικής στην Συρία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους. Η στρατιωτική απειλή πλέον που αντιμετωπίζουμε θα αναβαθμισθεί. Τώρα θα έχουμε απέναντί μας να αντιμετωπίσουμε υπερδυνάμεις και όχι ένα σουλτάνο.
Από την άλλη μεριά όμως και το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Μόλις προχτές ολοκληρώθηκε η μεγάλη πολυεθνική άσκηση με αεροπλάνα πάνω από το Αιγαίο με συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, των Η.Π.Α., των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή στην διεξάγονταν μεγάλα γυμνάσια του Γαλλικού και Αιγυπτιακού ναυτικού καθ’ όλο το μήκος της Μεσογείου, από τον Λίβανο έως την Τουλόν  ενώ σοβαρή πολιτική εξέλιξη είχαμε με την ρηματική διαμαρτυρία του Αραβικού συνδέσμου κατά της Τουρκίας και του Ιράν, ο οποίος αραβικός σύνδεσμος τις απεκάλεσε «χώρες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».
Το συμπέρασμα είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε πρωτόγνωρες εξελίξεις, οι οποίες μάλιστα εγκυμονούν κινδύνους ακόμη και παγκοσμίου πολέμου και δυστυχώς το έθνος μας βρίσκεται στα χέρια ατόμων, όχι απλά ολίγιστων και ανεπαρκών, αλλά επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ που η παρουσία τους και μόνο στην πολιτική σκηνή συνιστά ύβρη για τον λαό μας.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου