Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

0 Σπύρος Μουστακλής συμμετείχε ενεργά στο Κίνημα του Ναυτικού που προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του

 Του ζήτησαν να μαρτυρήσει. Δε μίλησε. Του τσάκισαν τα δόντια. Του τσάκισαν τα δάχτυλα. Του τσάκισαν τα πλευρά. Σιωπούσε. Του ‘καψαν το στήθος. Του ‘καψαν τα πόδια. Του ‘καψαν την κοιλιά. Δε μαρτυρούσε. Του θραύσαν τις μασέλες. Του μάτωσαν τα νεφρά. Του συνθλίψαν τους όρχεις. Αυτός σιωπούσε. Κοίταζε μόνο. Αιώνες μακριά. Με τα μάτια. Του Ιησού».


Οι στίχοι είναι γραμμένοι από κάποιον άγνωστο, για το μαρτύριο του Σπύρου Μουστακλή και την περιπέτειά του για δεκατρία ολόκληρα χρόνια και έχουν δημοσιευθεί στην «Ελευθεροτυπία». Ο Σπύρος Μουστακλής συμμετείχε ενεργά στο Κίνημα του Ναυτικού που προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, το καλοκαίρι του 1973 και συνελήφθη..Βασανίστηκε από το καθεστώς της Χούντας με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος μέχρι το τέλος της ζωής του.
Τα χτυπήματα του προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία. Παρά την δραματική κατάστασή του μεταφέρθηκε με καθυστέρηση πολλών ωρών στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, με ψεύτικο όνομα «Μιχαηλίδης». Οι βασανιστές του δήλωσαν ότι υπήρξε θύμα τροχαίου στον Ιππόδρομο. Από τα χτυπήματα προκλήθηκε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων.
Η γυναίκα του τον εντόπισε μετά από αγωνιώδη έρευνα 47 ημερών. Η Χριστίνα Μουστακλή ως ιατρός αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή. Ζήτησε επειγόντως ιατρικό συμβούλιο, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο: τον πλήρη αποκλεισμό του Μουστακλή από τους οικείους του....

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου