Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

0 Πάρτε το απόφαση: θα φορέσετε τσιπ. Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω.

Από το 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να προχωρούν στην εμφύτευση μικροτσίπ στο σκύλο τους πριν την ηλικία των οχτώ εβδομάδων, αλλιώς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου ύψους 500 ευρώ. Ένα μικροτσίπ RFID εμφυτεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, οπότε, αν ένα σκυλί βρεθεί να περιπλανιέται, μπορεί εύκολα να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του. Το θέμα όμως δεν εξαντλείται στους μαλλιαρούς μας φίλους.

Πρόσφατα, μια εταιρεία αυτόματων πωλητών στο Wisconsin εμφύτευσε μικροτσίπ σε υπαλλήλους της, οι οποίοι υποτίθεται ότι συναίνεσαν. Το τσιπ, που εμφυτεύτηκε στο χέρι, ανοίγει πόρτες και αγοράζει προϊόντα από τις μηχανές αυτόματης πώλησης.Περίπου 50 από τους 85 εργαζόμενους δέχτηκαν την προσφορά της εταιρείας.

Είτε σας αρέσει είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αποκτήσετε κι εσείς το τσιπάκι σας. Το γεγονός ότι όλοι θα θέλουν αυτή τη μικροσκοπική συσκευή να βρίσκεται ενσωματωμένη στο χέρι τους [γενικά τοποθετείται στην περιοχή μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη] πραγματικά με ξεπερνάει. Να περιμένετε και την αντίστοιχη προπαγάνδα υπέρ της εμφύτευσης μικροτσίπ σε ανθρώπους.

Αν χρησιμοποιείτε το Apple Pay, το Android Pay ή οποιοδήποτε σύστημα NFC, αυτή η μέθοδος θα είναι πολύ πιο εύκολη στη χρήση. Το μόνο που θα κάνετε είναι απλά να κουνάτε το χέρι σας για να πληρώσετε.

Το NFC δεν έχει εγγενείς δυνατότητες ισχύος. Δεν διαθέτει μπαταρία λιθίου ή κάτι σχετικό. Ένα κοντινό πεδίο επαγωγής ενεργοποιεί τη συσκευή και την ανάβει όταν βρίσκεται εντός εμβέλειας. Αντίθετα, αυτή η παθητική επιλογή φαίνεται πιο αποδεκτή από το καταναλωτικό κοινό. Σε αυτή τη μικροσκοπική συσκευή θα μπορούσε να “περιλαμβάνεται” μια πιστωτική κάρτα, η άδεια οδήγησης, το διαβατήριο, ίσως ακόμα και τα ιατρικά αρχεία του φέροντος. Ωστόσο, αυτό για το οποίο δεν γίνεται καθόλου λόγος είναι το ενδεχόμενο ο ιδιοκτήτης της εν λόγω κάρτας να πέσει θύμα ληστείας και να του αφαιρέσουν βίαια τη συσκευή από το χέρι, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για αγορές, προτού το θύμα προβεί στην απαραίτητη αναφορά απώλειας και τελικά η κάρτα να απενεργοποιηθεί. Είναι μια φρικτή προοπτική. Για να μην αναφερθώ στις δυσλειτουργικές συσκευές που τραυματίζουν τους υποψήφιους κατόχους.

Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο μικρές μπορούν να γίνουν αυτές οι συσκευές, αλλά αν κάποιος μπορούσε να εκτοξεύσει τη δημοφιλία τους, αυτός είναι μόνο η Apple. Η εταιρεία θα μπορούσε εύκολα να πείσει ότι είναι φοβερά cool να έχει κάποιος αυτό το next-gen Apple ID [ή ενδεχομένως το iChip].

Το επόμενο μεγάλο event της Apple θα μπορούσε να είναι μιασυνάθροιση μικροτσίπ, τα οποία θα τα χρησιμοποιείτε για να ξεκλειδώσετε το iPhone, το iMac ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν της Apple έχετε στην κατοχή σας. Δεν θα χρειάζεται πια να ψάχνετε εναγωνίως στην τσάντα ή στις τσέπες το τηλέφωνό σας για να πληρώσετε μέσω Apple Pay. Καταπληκτικό, έτσι; Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου