Για μερικούς, η "κοινωνική πίστωση" θα φέρει προνόμια, για άλλους τιμωρία.
Για παράδειγμα η Dandan Fan είναι μια πολύ σύγχρονη Κινέζα γυναίκα, αλλά η Dandan παρακολουθείται 24 ώρες το 24άωρο. Κάθε βήμα που κάνει, κάθε μία από τις ενέργειές της, μεγάλες ή μικρές -ακόμα και εκείνες που σκέφτεται ίσως να κάνει- μπορούν να εντοπιστούν και να κριθούν.
Μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ θα της δώσει ή θα της αφαιρέσει πόντους. Αν αγοράσει αλκοόλ θα αφαιρεθούν πόντοι, αν αγοράσει βρεφικές πάνες θα προστεθούν πόντοι. Όσο πιο πολλούς πόντους θα μαζεύει κάποιος τόσο καλύτερος πολίτης θα είναι.
Αυτό που μπορεί να ακούγεται σαν ένα δυστοπικό όραμα για το μέλλον ήδη συμβαίνει στην Κίνα. και αναστατώνει τις ζωές των ανθρώπων.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα το αποκαλεί "κοινωνική πίστη" και λέει ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2020.
Μέσα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με το επίσημο σχέδιο του Κόμματος, «θα επιτρέψει στους αξιόπιστους πολίτες να περιπλανιούνται ελεύθερα κάτω από τον ουρανό, ενώ θα δυσκολεύει τους μη αξιόπιστους να κάνουν ένα απλό βήμα».
Η "κοινωνική πίστωση" είναι σαν μια προσωπική βαθμολογία για κάθε έναν από τα 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες της Κίνας. Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, κάθε πολίτης ξεκινάει με βάση βαθμολογίας από 800. Σε άλλα προγράμματα είναι 900.
Αυτοί που έχουν κορυφαίες "βαθμολογίες πολιτών" όπως η Dandan έχουν προνόμια VIP σε ξενοδοχεία και αεροδρόμια, φθηνά δάνεια και ταχεία είσοδο στα καλύτερα πανεπιστήμια και θέσεις εργασίας.
Εκείνοι που βρίσκονται στο κατώτατο σημείο μπορούν να αποκλειστούν από την κοινωνία να μην μπορούν να ταξιδέψουν ή να πάρουν θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Το σύστημα θα ενισχυθεί με τα τελευταία συστήματα υψηλής τεχνολογίας, καθώς η Κίνα προσπαθεί να έχει ηγετική θέση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Οι κάμερες παρακολούθησης θα είναι εξοπλισμένες με αναγνώριση προσώπου, σάρωση σώματος και γεωγραφική παρακολούθηση συνεχώς για κάθε πολίτη.
Οι εφαρμογές smartphone θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη συλλογή δεδομένων και την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής συμπεριφοράς σε καθημερινή βάση.
Στη συνέχεια, πολλά δεδομένα από πιο παραδοσιακές πηγές, όπως τα κυβερνητικά αρχεία, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και ιατρικών, των αξιολογήσεων της κρατικής ασφάλειας και των οικονομικών αρχείων, θα τροφοδοτούνται σε μεμονωμένες βαθμολογίες.
Τα δοκιμαστικά συστήματα κοινωνικής πίστης βρίσκονται τώρα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε τουλάχιστον δώδεκα πόλεις της Κίνας. Αρκετές εταιρείες συνεργάζονται με το κράτος για να εθνικοποιήσουν το σύστημα, να συντονίσουν και να διαμορφώσουν την τεχνολογία και να οριστικοποιήσουν τους αλγορίθμους που θα καθορίσουν την εθνική βαθμολογία των πολιτών. Είναι πιθανώς το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής μηχανικής που επιχειρήθηκε ποτέ, ένας τρόπος για τον έλεγχο και τον εθισμό περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων.
Εάν πετύχει, θα είναι η πρώτη ψηφιακή δικτατορία στον κόσμο.
Δείτε αναλυτικά κάνοντας ένα κλικ (εδώ) τον τρόπο λειτουργίας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου