Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

0 Η νέα τάξη είναι εδώ:Προς ενιαίο ηλεκτρονικό διαβατήριο στην Αφρική.....Έρχεται και η σειρά μας...Προς ενιαίο διαβατήριο προσανατολίζεται η Αφρικανική Ένωση, την ώρα που η ΕΕ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρώπη με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να αντιμετωπίζει τριγμούς.Όπως μεταδίδει το cnn.com, η Αφρικανική Ένωση προσανατολίζεται προς ένα ενιαίο διαβατήριο για τους πολίτες των 54 κρατών μελών τους, το οποίο θα χορηγεί μία βίζα δωρεάν πρόσβασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ηλεκτρονικά διαβατήρια θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης η οποία θα διεξαχθεί στο Κιγκάλι της Ρουάντα.

«Αυτό το εμβληματικό εγχείρημα έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό που είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών και των υπηρεσιών στην Αφρικανική Ήπειρο, προκειμένου να ενισχυθεί το ενδοαφρικανικό εμπόριο και η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Αφρικανικής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα διαβατήρια αποτελούν ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου δράσης για την Ατζέντα 2063, η οποία τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ηπείρου με βάση το όραμα της παναφρικανικής ενότητας.

Μέχρι στιγμής μόνο 13 κράτη είναι ανοικτά σε όλους τους πολίτες της Αφρικής, δίχως να χρειάζεται θεώρηση εκ των προτέρων και χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς σε ότι αφορά τις μετακινήσεις.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι δυσκολίες στο εγχείρημα, καθώς δεν έχουν όλες οι χώρες μέλη το επίπεδο τεχνολογίας που απαιτείται για το βιομετρικό σύστημα και τις εγγραφές των πολιτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου