Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

0 Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος της Τυνησίας

Αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου κρίση μετά τις υψηλές τιμές των τροφίμων και την καλπάζουσα ανεργία, αλλά και τις πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις που είχαν επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος της Τυνησίας εγκατέλειψε τη χώρα προς άγνωστη κατεύθυνση. Πηγή της γαλλικής αστυνομίας -που ζήτησε να μην κατονομαστεί- δήλωσε ότι αναμένει την άφιξη του Τυνήσιου προέδρου σε αεροδρόμιο κοντά στο Παρίσι.


Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το πότε και πώς έφυγε ο Μπεν Άλι. Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε ότι, με τη στήριξη του στρατού, αναλαμβάνει προσωρινά και την προεδρία της χώρας, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την τάξη και τη σταθερότητα και θα σεβαστεί το σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Μπεν Άλι, που κυβερνούσε τη χώρα από το 1987, είχε καθαιρέσει την κυβέρνησή του και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε έξι μήνες. Ταυτόχρονα, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη τη χώρα και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση των όπλων τους εναντίον όσων δεν υπακούσουν στις εντολές τους.

Ο στρατός της Τυνησίας ανέλαβε σχεδόν αμέσως τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τύνιδας, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ έκλεισε και ο εναέριος χώρος.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στο κέντρο της πρωτεύουσας ακούστηκαν το βράδυ της Παρασκευής πυροβολισμοί από αυτόματα όπλα.

Σε επικοινωνία με τους Έλληνες

Η πρεσβεία της Ελλάδος στην Τύνιδα είναι σε επαφή με τους Έλληνες που βρίσκονται στην Τυνησία οι οποίοι δεν έχουν αναφέρει προβλήματα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη βορειοαφρικανική χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην Τυνησία, όπου κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.



Πηγή   skai.gr

Σχόλιο: Έτσι θα φύγουν και οι "δικοί μας" προδότες!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου