Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

0 ΤΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

ΤΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Αποδέχθηκε μια πρόσκληση για ένα «Σαβατοκύριακο Διαλογισμού» και επέστρεψε σπίτι της μετά από...8 χρόνια!

   Μια νεαρή γυναίκα, αποδέχθηκε πρό­σκληση για ένα «Σαββατοκύριακο Διαλο­γισμού» στο Λονδίνο. Αποδείχθηκε το πιο μακρύ Σαββατοκύριακο της ζωής της.
Οκτώ χρόνια αργότερα, υπέστρεψε στο φίλο της και στην οικογένειά της λέγοντας στη μητέρα της: «Νομίζω ότι είχα εμπλακεί σε μία λατρεία».
Η κοπέλα -ας την ονομάσουμε «Ελίζαμπεθ»- έπαιρνε φάρμακα για χρόνιους πόνους της πλάτης. Στα 26 χρόνια της γνώρισε ένα θεραπευτή, που υποσχέθηκε να την κάνει καλά, αν δεχόταν να λάβει μέρος σ' ένα «Σαββατοκύριακο Διαλογι­σμού».
Οι «λίγες μέρες» έγιναν εβδομάδες, μήνες, χρόνια. Η «Ελίζαμπεθ» απομακρύνθηκε από την οικογένειά της και έβλεπε τη μητέρα της μόνο μια-δύο φορές το χρόνο ενώ δεν συμμετείχε πλέον σε  οικογενειακές γιορτές γενεθλίων και Χρι­στουγέννων.
Τους έλεγε, πως εργαζόταν στις δημό­σιες σχέσεις οργανώνοντας εκδηλώσεις κάποιου φορέα. Η μητέρα της έλαβε πρό­σκληση σε μία συναυλία για την ενίσχυση του Δαλάϊ Λάμα, όπου και συνάντησε τον αρχηγό της «λατρείας» (cult) για πρώτη φορά. Της έκανε ιδιαίτερα κακή εντύπωση, όμως δε φάνηκε να έχουν την ίδια εικόνα οι 25 γυναίκες -πλήρως εξαρτημένες απ' αυτόν-, που τον επιχορηγούσαν με 400 λί­ρες το μήνα.
Η ομάδα ήταν γνωστή σαν Osho -η ονομασία, παρμένη από τον Osho, τον πρόσφατα αποβιώσαντα Μπαγκβάν Σρι Ραζνίς. Μετά το θάνατο του Osho, οι πρώ­ην οπαδοί του, κατά πληροφορίες, συνε­χίζουν σαν «Λέσχη Διαλογισμού» (Club Meditation) στην Ινδία.
Η «Ελίζαμπεθ» υπέφερε ακόμη από «Λύκο» (Lupus) -μία αυτοάνοση ασθένεια. Οι οπαδοί της οργάνωσης στην οποία είχε εμπλακεί της έδωσαν διάφορες Κινέζικες «θεραπείες», αλλά αυτό της προκάλεσε νεφρική ανεπάρκεια και την άμεση εισα­γωγή της στο νοσοκομείο, όπου υπέστη και εγκεφαλικό.
Οι γυναίκες οπαδοί της ομάδας επισκέφθηκαν το νοσοκομείο που νοσηλευόταν η κοπέλα και δημιούργησαν επεισόδιο, αλλά ειδοποιήθηκε εν τω μεταξύ η μητέρα της, που ζήτησε από τους οπαδούς του Osho να αποσυρθούν και απέρριψε πρόταση του αρχηγού τους να στείλει έναν «ψυχικό χει­ρουργό», για να θεραπεύσει τη θυγατέρα της.
Η μητέρα της «Ελίζαμπεθ» έμεινε στο νοσοκομείο έξι εβδομάδες, ώστε να αποτρέψει την τυχόν επιστροφή των μελών της «λατρείας» (cult), τους οποίους και απείλησε με μήνυση αν επιχειρούσαν να αναμιχθούν στη θεραπεία της κόρης της.
Με την επιστροφή στο σπίτι, η «Ελίζαμπεθ» ακολούθησε εκτεταμένη αγωγή στο πρόγραμμα της «Κατ' Οίκον Θεραπευτικής Φροντίδας» (Community Care) και στη συ­νέχεια νοσηλεύθηκε τρεις εβδομάδες στο «Κέντρο Wellspring Retreat» (Wellspring Retreat Centre) στο Οχάϊο.
Η θεραπεία απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια πρώην μέλους «λατρείας» (cult), με το οποίο συνεργάστη­κε για την επανένταξή της στην κοινωνία κερδίζοντας πίσω την προσωπική της ζωή.
Η μητέρα της περιέγραψε την όλη εμπειρία σαν: «Το ταξίδι μιας μητέρας και η δύναμη της αγάπης».
Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στις «λατρείες» (cults) στις Η.Π.Α. τερμα­τίσθηκε όταν το «Δίκτυο Ενημέρωσης για τις Λατρείες» (Cult Awareness Network) εξουδετερώθηκε μετά από καταιγισμό μη­νύσεων, που προκάλεσε η Σαηεντολογία[1], αλλά το Κέντρο Wellspring Retreat προσφέ­ρει ακόμη εξειδικευμένη βοήθεια σε πρώην θύματα «λατρειών» (cults).
Σήμερα η «Ελίζαμπεθ» σπουδάζει για να πάρει το πτυχίο της στο Πανεπιστήμιο και σαν ολοκλήρωση στο «ευτυχές τέλος», έχει παντρευτεί τον νέο, που εγκατέλειψε πριν οκτώ χρόνια, τα χρόνια της ένταξής της στην οργάνωση.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου