Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

1 ΈΛΕΟΣ ...... Εξωση στα βατράχια του Λιμενικού - Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού διώχνει τη ΜΥΑ από τον 'Αγιο Κοσμά


Διώχνουν τους βατραχανθρώπους του Λιµενικού Σώµατος από τις εγκαταστάσεις όπου εδρεύει η µονάδα τους στον Αγιο Κοσµά, λόγω της σκανδαλώδους σύµβασης που υπέγραψε το ΤΑΙΠΕ∆ µε τη Lamda Development του οµίλου Λάτση για την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδροµίου του Ελληνικού και χωρίς να έχουν προνοήσει για τη µετεγκατάστασή τους. 



Μία από τις πιο µάχιµες και καλά εξοπλισµένες µονάδες της χώρας µας, η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ), αναµένεται σύντοµα να βρεθεί στον... δρόµο, αφού το ΤΑΙΠΕ∆, παρά τα όσα προβλέπει σχετικός νόµος που ψηφίστηκε το 2012, δεν έχει φροντίσει να βρει άλλο κατάλληλο χώρο.

 Η µονάδα βρίσκεται εγκατεστηµένη από το 2004 σε ακίνητο έκτασης 9.360,95 τ.µ. εντός του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσµά, σε νεόδµητα κτίρια, τα οποία κόστισαν εκατοµµύρια ευρώ στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυµπιακών Αγώνων. 
Η τοποθεσία αυτή θεωρείται από τα στελέχη της µονάδας ως η πλέον κατάλληλη για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της δυνατότητας επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά, ήδη από το 2012, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την παραχώρηση του Ελληνικού σε ιδιώτες, είχε αποφασιστεί η µετεγκατάστασή της σε άλλη περιοχή. 

Πιο συγκεκριµένα, στο άρθρο 7 του Ν. 4081/2012 προβλέπεται ότι «το ΤΑΙΠΕ∆ υποχρεούται να εξεύρει και παραχωρήσει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παραθαλάσσια έκταση ίση τουλάχιστον προς αυτήν που σήµερα κατέχει το Λιµενικό Σώµα, µε σκοπό τη µεταφορά σε αυτήν της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., µε τη σύµφωνη γνώµη του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. 

Το κόστος κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων αναλαµβάνεται από το ΤΑΙΠΕ∆ και η ολοκλήρωσή τους προηγείται της αποδέσµευσης του χώρου από το Λιµενικό Σώµα». «Η ΜΥΑ έχει αναβαθµιστεί θεαµατικά. Η βελτίωση του νοµικού πλαισίου, η έναρξη στενής συνεργασίας µε συµµαχικές ειδικές δυνάµεις,
 η συµµετοχή σε υψηλού προφίλ ειδικές επιχειρήσεις και η συνεχής έλευση τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισµού ανέδειξαν τις προσπάθειες των χαµηλόβαθµων στελεχών που είχαν ξεκινήσει µε τον σχηµατισµό των επιχειρησιακών οµάδων το 2003. 

Εάν δεν διευθετηθεί το θέµα της µετεγκατάστασης στον Σκαραµαγκά, ο κόπος των βατραχανθρώπων θα πάει χαµένος», σηµειώνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιµενικού Σώµατος Αττικής και Νήσων, Σταµάτης Μουγιάκος. Λύση στο πρόβληµα έρχεται να δώσει το Πολεµικό Ναυτικό, που ήδη έχει συµ- φωνήσει µε την παραχώρηση έκτασης εντός των εγκαταστάσεών του στον Σκαραµαγκά. 
Σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε όλες τις πληροφορίες, το Λιµενικό Σώµα, σε συνεργασία µε το Π.Ν., έχει προσδιορίσει τις ανάγκες της ΜΥΑ βάσει των εγκαταστάσεων που ήδη χρησιµοποιούσαν οι άνδρες της, έχει καταρτίσει πλήρη και εµπε- ριστατωµένα σχέδια (τοπογραφικά και αρχιτεκτονικά) και είναι έτοιµο να συµβά- λει στην ανέγερση νέων εγκαταστάσεων εντός του Ν.Ο. Σκαραµαγκά.

Η αξιοποίηση του εν λόγω χώρου για τις ανάγκες ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων για τη ΜΥΑ θα µπορούσε να φανεί -τόσο σε πρακτικό, όσο και σε οικονοµικό επίπεδο- συµφέρουσα. 

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕ∆ τηρεί σιγήν ιχθύος, παρά το γεγονός ότι είναι κρίσιµο να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων εγκαταστάσε- ων το ταχύτερο δυνατόν, καθώς η διαδικασία ανέγερσης θα είναι χρονοβόρα. Εάν δεν αρχί- σουν άµεσα οι εργασίες, υπάρχει ο κίνδυνος για τη ΜΥΑ να βρεθεί προ τετελεσµένων γεγο- νότων και να αναγκαστεί να εκδιωχθεί όταν ξεκινήσουν οι εργασίες στο Ελληνικό προς πρόχειρες εγκαταστάσεις που δεν θα επαρκούν για την εκτέλεση του έργου της. 
Στα αζήτητα

 «Η ολοκλήρωση της µετεγκατάστασης των µε- λών της ΜΥΑ πρέπει να γίνει γρήγορα, αλλά µε τρόπο σωστό και σε χώρο κατάλληλο. Είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι προσπάθειες του αρχηγείου για την ανέγερση νέων εγκαταστάσε- ων εντός του Ν.Ο. Σκαραµαγκά, απ’ όπου θα µπορούν οι βατραχάνθρωποι να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους», σηµείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιµενικού Σώµατος, Θάνος Τσατσούλης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να τους στείλουν στα αζήτητα, ούτε σε “ανακαινισµένες” εγκαταστάσεις. 

Το ΤΑΙΠΕ∆, βάσει του Ν. 4081/2012, τον οποίο ψήφισε το σύνολο των κοµµάτων, πρέπει να κινηθεί προτού να είναι αργά. Ελπίζουµε και στη στήριξη του επενδυτή για τη δηµιουργία µιας σύγχρονης και λειτουργικής µονάδας».

Εφημεριδα REALNEWS 3/7/2016

1 σχόλια:

ΔΕΔΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ είπε...

ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΑΙ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΝ ΟΤΙ ΕΒΡΙΣΚΑΝ.ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΝΑΝ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΟΥ ΚΟΡΟΙΔΟΥ

Δημοσίευση σχολίου