Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

0 «Ποτέ την Κυριακή» με απόφαση του ΣτΕ

Φρένο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο κυριακάτικο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων καθώς έκανε δεκτό το αίτημα των μικρομεσαίων εμπόρων για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές.


Να σημειωθεί πως η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου.
Ειδικότερα, το ΣτΕ με την απόφαση του έκρινε αντισυνταγματική την από το 2014 απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, σύμφωνα με την οποία επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 περιοχές (και σε 8 υποπεριοχές) της χώρας. 
AdTech Ad
Η απόφαση αυτή είχε παρθεί στο πλαίσιο των πιέσεων των Θεσμών για πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θέση στην οποία επιμένει έως και σήμερα.
Ειδικότερα τον Ιούλιο του 2014 η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις νομαρχίες:
- Αττικής: Ιστορικό κέντρο Αθηνών και Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου.
- Νότιο Αιγαίο: Οι Δήμοι Ρόδου, Κω, Σύρου Ερμούπολης, Μυκόνου και Θήρας.
- Κεντρική Μακεδονία: Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και Χαλκιδική.
Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης αυτής οι εκπρόσωποι των εμπορικών ενώσεων προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα στο ΣτΕ έχουν προσφύγει  η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική  Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι και ζήτησαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση.

«Η απόφαση του ΣτΕ μίλησε στην ψυχή την αγοράς και δικαίωσε τις θέσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, για την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση (7.7.2014), που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σε τρεις περιοχές της χώρας.
Πηγές του υπουργείου Οικονομίας σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα εξεταστεί αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης, αλλά υπογράμμισαν πως η θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στην απαίτηση του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων είναι αρνητική. «Το υπουργείο πάντως - όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ οι ίδιες πηγές - προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να θεσπιστούν γενικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται οι τουριστικές περιοχές. Γι' αυτές, οι αντιπεριφερειάρχες θα αποφασίζουν σε συνεννόηση με τους εμπορικούς φορείς την επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων και επιπλέον Κυριακές από αυτές που ισχύουν στην υπάρχουσα νομοθεσία (οκτώ ετησίως)».
AdTech Ad
Υπενθυμίζεται δε, ότι πρόσφατα, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, διευκρίνισε σχετικά με την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ότι τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν οκτώ Κυριακές. Όμως, όπως συνεχίζει, «με την ψήφιση του άρθρου 114 του νόμου 4446/2016 ... τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους, η προαιρετική λειτουργία επιτρέπεται μετά από απόφαση αντιπεριφερειάρχη, μόνο για τα καταστήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του νόμου 4177/2013 και συγκεκριμένα:
α) τα εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα
β) τα εμπορικά καταστήματα που δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των  περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise)
γ) τα εμπορικά καταστήματα που δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά  κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Σημειώνεται ότι οι αντιπεριφερειάρχες έχουν αυτή τη διακριτική ευχέρεια από το 2013».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου