Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

0 Γιατί το Βατικανό έλαβε μέρος στη συνάντηση της Λέσχης Bilderberg

Πόσο έμεινε και για ποια θέματα μίλησε ο Καρδινάλιος Παρολίν
Του Μανώλη Κείου
Παγκόσμια έκπληξη προκάλεσε η συμμετοχή εκπροσώπου του Βατικανού στην τελευταία συνεδρίαση της περιβόητης Λέσχης Μπιλντερμπεργκ στις αρχές του μήνα στο Τορίνο.
Μετά από πολλή συζήτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού αποφάσισε να λάβει μέρος στην συνεδρίαση και σήμερα αποκαλύπτεται και ο… λόγος!
Μόνο που η δικαιολογία πως η συμμετοχή είχε να κάνει με “την μετάδοση της Καθολικής κοινωνικής διδασκαλίας σε όσους δεν θα την ακούσουν διαφορετικά” που χρησιμοποίησε αξιωματούχος της Αγίας Έδρας δεν πείθει και ιδιαίτερα.
Πάντως αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε για την συμμετοχή του καρδινάλιου Pietro Parolin στην τελευταία συνάντηση της Bilderberg νωρίτερα αυτό το μήνα αξιωματούχος του Βατικανού, ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Συμπλήρωσε δε πως οι Ιταλοί διοργανωτές της επίσκεψης επέμεναν στην πρόσκληση στον πλέον ανώτερο αξιωματούχο του Βατικανού μετά τον Πάπα Φραγκίσκο.
«Ο καρδινάλιος αποφάσισε να συμμετάσχει αφού οι ιταλοί διοργανωτές τον προσκάλεσαν πολύ έντονα στη συνάντηση πριν από έξι μήνες», εξήγησε ο αξιωματούχος. «Σκέφτηκε για πολύ και μετά από διαβούλευση με τους απαραίτητους ανθρώπους, αποφάσισε να πάει».
Στις 15 Ιουνίου ο αξιωματούχος του Βατικανού που δεν κατονομάζεται τόνισε ότι η Παρολίν «δεν ζήτησε να πάει» στην συνάντηση, αλλά αποφάσισε να παραστεί μετά από μια «μακρά διαδικασία διαβούλευσης». Είπε ότι δεν ήξερε γιατί οι διοργανωτές ήταν τόσοι επίμονοι εκτός πιθανόν από το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι μια «σημαντική φωνή» στην παγκόσμια σκηνή.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού έμεινε εκεί για ένα «σύντομο χρονικό διάστημα – περίπου μία ώρα και τρία τέταρτα», αποκάλυψε ο αξιωματούχος. Στη διάρκεια της παραμονής του ο καρδινάλιος μίλησε για το «κοινωνικό δόγμα της Εκκλησίας» .
Ο Πάπας ήταν σίγουρα ενήμερος για τη συμμετοχή του καρδινάλιου, όπως είπε ο αξιωματούχος, και συμπλήρωσε ότι ο καρδινάλιος «γνώριζε πλήρως την αμφιλεγόμενη φύση» του γεγονότος, αλλά αισθάνθηκε ενθαρρυμένος έχοντας ήδη συναντήσει πολλούς από τους συμμετέχοντες σε «άλλα πλαίσια».
«Ήξερε ήδη κάποιοι από τους ανθρώπους, τους πρωθυπουργούς και ούτω καθεξής», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Για την δε τακτική με τα κλειστά στόματα μετά τη συνάντηση ο αξιωματούχος του Βατικανού είπε ότι ο κανόνας του Chatham House είναι γνωστός και χρησιμοποιείται ευρέως. «Διάφορες άλλες συναντήσεις έχουν τους ίδιους κανόνες», ανέφερε.
Αν και ο εν λόγω αξιωματούχος δεν ήταν παρών μαζί με τον καρδινάλιο, είπε ότι πίστευε ότι η ομιλία του και οι παρατηρήσεις του είχαν πολυ καλή ανταπόκριση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου