Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

6 Οι Κροάτες μας «βούτηξαν» την Επίδαυρο

Ένας - ένας οι γείτονες μας αρπάζουν κομμάτια της Ελλάδας - χωρίς κανείς να αντιδρά από την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τους Τούρκους, που βήμα - βήμα μπλοκάρουν κομμάτια του Ελληνικού Αιγαίου και τους Σκοπιανούς που έκαναν δικό τους το Μέγα Αλέξανδρο και το όνομα Μακεδονία, έρχονται τώρα οι Κροάτες να ΄΄βουτήξουν΄΄ την Επίδαυρο. Στην Κροατία υπάρχει μια πόλη, που λέγεται CAVTAT (Τσαβτάτ, είναι η νοτιότερη πόλη της Κροατίας, πάνω στις Δαλματικές ακτές, 20 χιλιόμετρα νότια του Dubrovnik, πιο κάτω αρχίζει το Μαυροβούνιο), η οποία εδώ και 4 χρόνια οργανώνει ένα επιτυχημένο φεστιβάλ κλασσικής κυρίως, μουσικής, που ονομάζεται EPIDAURUS FESTIVAL!!!

Στο portal  της πόλης αναφέρεται ότι η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο Π.Χ. αιώνα, "by a handful of Greek traders" , προερχόμενοι από την ομώνυμη πόλη της Πελοπονήσου, εξ' ου και το όνομα Επίδαυρος, που οι Λατίνοι το μετέτρεψαν σε "Epidaurum",για να αλλάξει και πάλι στην περίοδο της «Δημοκρατίας της Ραγκούζας» (μετά τον 14 Μ.Χ. αιώνα) σε "Ragusa Vecchia" ("Ragusa είναι το ιταλικό όνομα του Dubrovnik) και να καταλήξει τελικά στο σλάβικο όνομα Cavtat (Τσαβτάτ), που είναι και αυτό παραφθορά του λατινικού "Civitas Vetus"(Παλαιά Πολιτεία).

Απ' αυτά τα λίγα φαίνεται πως δεν τρέφουν και κανένα ιδιαίτερο θαυμασμό για την ελληνική τους καταγωγή! Όταν όμως έρχεται η στιγμή να ονοματίσουν το νεόκοπο φεστιβάλ, εκεί δεν έχουν ούτε ενδοιασμούς, ούτε αναστολές, γιατί το «βενετσιάνικό τους παρελθόν» είναι πολύ λίγο, μπροστά στην «γκλαμουριά» που τους προσφέρει το αρχαιοελληνικό τους όνομα με λατινική γραφή! Και εγένετο: "Epidaurus Festival"!!!

Το φεστιβάλ τους γεννήθηκε «ως δια μαγείας», ασχολούνται μόνο με κλασσική ή έστω σοβαρή μουσική, απουσιάζει εντελώς η αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ δεν γίνεται καμία μνεία στην προέλευση του ονόματός τους, καθώς επίσης και στην σημασία της Ελληνικής Επιδαύρου, στον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο, όπως μας λέει ο κ. Νίκος Αργυρόπουλος που το έχει επισκεφθεί. Φυσικά για όλα αυτά, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ιδέα και δεν έχει κάνει κίνηση προστασίας του ονόματος της δικής μας ιστορικής Επιδαύρου. Άντε και στους Δελφούς σε λίγο.


Πηγή   ksipnistere.blogspot.com

6 σχόλια:

Λιακάκος Παρης είπε...

ΤΟ ΥΠΕΞ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΗ ΕΠ'ΑΥΤΟΥ????ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΠ???????....ΟΙ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΙ ΕΔΩ ΠΑΛΙ ΑΙΤΙΟΙ !!!!!!!!!ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟΤΟΥΣ ΠΟΡΤΑΛ.(ΚΡΟΑΤΙΚΟ) ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΟ ΗΧΗΡΟ ΜΥΝΗΜΑ ...ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΜΩΝ ΠΑΤΡΩΑΣ ΓΗΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΝΒΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΡΕΙΧΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΡΤΑΛ.....ΚΑΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ....ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΨΩΡΟΚΩΣΤΕΝΑ....Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΕΡΧΕΤΕ!!!!!!!!....ΣΕ ΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΟΛΥ ΘΑΝΟ!!!!

Unknown είπε...

Μα σοβαρά, είναι δυνατόν μία εκδήλωση που φέρει Ελληνικό όνομα και παραπέμπει στην αρχαία Επίδαυρο να την χαρακτηρίζεται κάκιστη και ότι προσπαθούν να μας «βουτήξουν» το όνομα, τέτοια διαφήμιση ούτε παραγγελία να ήτανε. Το ποιο λογικό και ορθό θα ήταν να συμμετάσχουν και Έλληνες καλλιτέχνες. Είναι σίγουρο πως θα θελήσουν, όσοι μπορούν, να επισκεφθούν την Επίδαυρο. Κοιτάτε τις συμφωνίες του ΥΠΕΞ με την Κροατία....έτσι επειδή γνωρίζετε πολλά.

ΛΙΑ(KA)ΚΟ άσε τα άρματα και πιάσε το μολύβι,
εδώ είναι η πατρίδα σου και όχι το Τσαβτάτ-Σούλι....

Φιλικά Anna

Λιακάκος Παρης είπε...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ...ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ......ΑΝΝΑ....ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΓΡΑΦΗ ΟΤΑΝ ΣΕ (ΨΑΞΟΥΝ) ΠΑΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ....ΣΤΟ ΕΑΝ ΣΕ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΣΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ!!!!!!!!ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ????......ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ??????ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΑΛΟΥ ΝΑ ΑΣΤΙΕΥΤΕΙΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ....ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.....ΒΑΛΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΞΕΡΑΜΕΝΟ ΜΙΑΛΟ ΣΟΥ ΟΤΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΑ .....ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΓΝΩΣΤΗΣ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ!!!!!!!!!ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΑΞΙΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΓΩ ΚΑΝΩ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!!!!!!!ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.....ΚΡΑΤΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΔΙΟΤΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙΣ ΙΧΝΟΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΣΕ ΕΣΕΝΑ!!!!!!ΤΟ ΠΟΙΑΣΕΣ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΥΡΙΑ ΗΜΙΜΑΘΕΣΤΑΤΗ????????......ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΣΑΚΑΛΗ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΝΕΙΣ!!!!!!! ΟΤΑΝ ΕΓΩ ΒΡΕΙΣΚΩΜΟΥΝ ΕΠΙ 5ΕΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΛΕΩ (ΧΑΖΟΚΟΥΤΙ!!!!!) ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΩ ΠΟΛΛΑ ΧΑΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΩΡΕΞΗ ΜΟΥ.....ΜΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΟΣ ΣΟΥ ΟΚ????????ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΝΑ ΣΕΒΕΣΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ!!!!ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΙΛΙΚΑ !!!!!!(ΑΕΤΟΣ-1)ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΦΩΝΙΕΣ !!!!!ΧΩΡΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΤΙ ΣΗΜΕΝΕΙ Ε'ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!!!ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΓΗΚΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ....ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΡΑΤΟΥΣ...ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΙΟ ΚΟΝΤΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ!!!ΚΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΙΣ ΠΕΡΙ ΥΠΕΞ ΕΧΩΝΤΑΣ ΕΝΤΕΛΟΣ ΑΓΝΟΙΑ ΕΠΙ ΤΕΤΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ!!!!!......ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΝΑ ΣΕΒΕΣΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ!!!!ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΙΛΙΚΑ !!!!!ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΗ ΣΚΕΠΤΩΜΕΝΗ Α Ν Ν Α!!!!!Π / ΛΙΑΚΑΚΟΣ.....ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ ΕΝΑ ΚΡΙΟ (ΠΙΑΤΟ)ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΕΤΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΑΤΟΜΑ ΟΠΩΣ Ε ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ

john είπε...

Annoula....αει...
επειδη εισαι ΒΑΛΤΟΣ εδω μεσα απλα πρεπει να σε γραφουμε.λεγοντας συνεχεια παπαρολογιες αποδυκνυεις οτι μονο ΒΑΛΤΟΣ εισαι...αει....ξεκουρασου μηπως και χαλαρωσεις...αει!!

Unknown είπε...

ΛΙΑ(ΚΑ)ΚΟ
Ναι συμφωνώ απόλυτα γράφεις πολύ καλά..!!!..έτσι!!! τρομάρα σου, μάθε την Ελληνική που το κείμενό σου είναι γεμάτο λάθη και μετά να μου διατυπώνεις φράσεις όπως «ΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ». Αλλά όπως και άλλοι δεν μπορείτε να χωνέψετε ότι μια γυναίκα έχει άποψη και γνώσεις περισσότερες από κάποιους . Δεν ντρέπεσαι λιγάκι που αρχίζεις να με απειλής βρίσκοντας τα ίχνη μου στο διαδίκτυο? Αυτό είναι το πρόβλημά σου? Ήσουν και στη Κροατία? Μπράβο σου, για τουρισμό υποθέτω., γιατί αν σπούδασες στο Ζάγκρεπ....δικαιολογείτε η ανορθογραφία σου. Τώρα για την « Ε'ΠΤΕΡΥΓΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» ??? λυπάμαι, έχει σχέση με τα ΙΜΙΑ???

ΛΙΑ(ΚΑ)ΚΟ άσε το μολύβι και πιάσε το ψαλτήρι,
γνώση θα αποκτήσεις , τα λάθη να λησμονήσεις.!!!

Jonh,
Ούτε βαλτή είμαι, ούτε κομουνίστρια ή περιθωριακή. Είμαι πολύ ποιο φιλόπατρις και τολμηρή από ότι όλοι σας νομίζετε. Δεν έχω όμως παρωπίδες και δεν είμαι κολλημένη. Αυτό με κάνει να σκέπτομαι φιλοσοφικά και όχι εγωκεντρικά.....

Φιλικότατα Anna

john είπε...

ΑΝΝΑ (και καλα)
ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΒΑΛΤΗ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΟ.ΠΗΞΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ''ΚΑΙ ΚΑΛΑ'' ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ.ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΦΕΡΑΤΕ ΩΣ ΕΔΩ...ΔΡΑΓΟΥΜΗΔΕΣ ΤΟΥ Μ..ΩΛΟΥ...ΠΡΟΔΟΤΕΣ...ΠΡΩΤΟΙ ΘΑ ΚΡΕΜΑΣΤΕΙΤΕ...ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΖΙ...ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ.


Υ.Γ.1. ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ.
Υ.Γ.2.ΑΝ ΖΟΥΣΑΝ ΘΑ ΣΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΣΟΦΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΡΕΚΙΛΟΥΣ.
Υ.Γ.3. ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΜΙΣΘΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΣ...(αν γραψεις αληθεια θα ελεγθει!!!)

καθολου φιλικα σε λαμογια
john ή αλλιώς ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ

Δημοσίευση σχολίου