Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

0 Προχωράει το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας: Προκλητικό «δώρο» Γεωργιάδη στο McArthurGlen



Με φόντο την απόφαση των «Jumbo» για τη λειτουργία υποκαταστημάτων τους όλες τις Κυριακές του έτους

Ο ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ......Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΣΥΝΝΕΝΟΧΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ …..ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ.....ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΙΩΠΟΥΝ......ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...





Πριν από λίγες μέρες η αλυσίδα καταστημάτων Jumbo ανακοίνωσε την απόφασή της να λειτουργεί όλες τις Κυριακές του χρόνου στα υποκατάστημά της σε Πρέβεζα και Κατερίνη, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Πρέβεζας ζητά την άμεση αναίρεση της απόφασης, ενώ, το Επιμελητήριο Πρέβεζας έχει προχωρήσει στην έγγραφη επιστολή διαμαρτυρίας προς το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Πρέβεζας «και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που απαιτούνται».
«Είναι προφανές ότι η σχετική απόφαση της εταιρείας, αφενός, δημιουργεί σοβαρές ανατροπές στην ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των εργαζόμενων σε αυτή και αφετέρου, διαμορφώνει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε μικρούς κατά κύριο λόγο επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», τονίζεται σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Την εξέλιξη αυτή διαδέχθηκε η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία προβλέπει  την λειτουργία του εκπτωτικού χωριού Mak Arthour Glen στα Σπάτα τις Κυριακές. Συγκεκριμένα,  με βάση την υπουργική απόφαση το Εκπτωτικό Χωριό θα μπορεί να είναι ανοικτό τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι το Νοέμβριο με το αιτιολογικό που υπάρχει στο ΦΕΚ της 13ης Δεκεμβρίου ότι το Εκπτωτικό Χωριό, όπως γράφει, «είναι δίπλα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα ζώα». 
Πρόκειται, μάλιστα, για επικαιροποίηση παλαιότερης απόφασης του Γιάννη Δραγασάκη, καθώς αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
«Η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας τη βούληση των μεγάλων πολυκαταστημάτων, των ξένων αλυσίδων στο εμπόριο, των malls, των εκπτωτικών χωριών, που θέλουν να οδηγήσουν στο κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις στο εμπόριο, έρχεται και διαμορφώνει συνθήκες για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με φωτογραφικές διατάξεις», σχολιάζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).
«Εδώ έχουμε φαιδρές δικαιολογίες, οι οποίες επιχειρούν να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στο να παρασύρει τον εμποροϋπάλληλο σε ένα εξουθενωτικό ωράριο», σχολίασε μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ, Θέμης Γρηγοριάδης.
Ο κ. Γρηγοριάδης επισήμανε  ότι «για το κομμάτι της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων υπάρχει ήδη μια διεύρυνση, την οποία εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση, που αφορά τη θερινή περίοδο και ορισμένες τουριστικές περιοχές αλλά και το παραλιακό μέτωπο. Για το θέμα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ήδη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Θυμίζουμε επίσης ότι είχε προηγηθεί (ακόμα ένα «φωτογραφικό») άρθρο του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που προβλέπει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ κ.λπ.).
«Προφανώς, μέσα από μια τέτοια διατύπωση γίνεται σαφές ότι ανοίγει ο δρόμος και για την απασχόληση κατά τις Κυριακές και σε κέντρα διανομής – logistics για κάθε είδους εμπόρευμα. Κι ας δήλωνε ο υπουργός Γεωργιάδης ότι το ζήτημα των Κυριακών είχε ήδη διευθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε αυτή τη φάση σε νέα νομοθέτηση», σχολίαζε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής.
Το σωματείο έχει προκηρύξει απεργία στον κλάδο του βιβλίου και στα καταστήματα public του Νομού Αττικής για την επόμενη Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, με βασικό σύνθημα «Ούτε 52, ούτε 32, ούτε κι 8! Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!» και αίτημα για «άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου