Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

0 1931: Όταν συνελήφθη ο πατέρας του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου

Εμείς γνωρίσαμε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, μέσω της πολύκροτης υπόθεσης της 17 Νοέμβρη. Στην ανάγνωση παλαιότερων εφημερίδων και συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου του 1931, ανακαλύψαμε και τον πατέρα του, Δημήτριο Γιωτόπουλο, που είχε συλληφθεί από τις Αρχές ως επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, αρχειομαρξιστής και συνεργάτης της διεθνούς επαναστατικής αντιπολίτευσης του Τρότσκι.







Ο Δημήτρης Γιωτόπουλος (εικονίζεται στην φωτογραφία, κάτω) γεννήθηκε το 1901 στην Υπάτη Φθιώτιδος. Ήταν ηγέτης του ρεύματος του Αρχειομαρξισμού καθώς επίσης κι επιφανές στέλεχος του τροτσκιστικού κινήματος στην Ευρώπη, από το 1925 ως το 1935.


Μετά το 1947 αποκήρυξε τον κομμουνισμό και στράφηκε προς τον σοσιαλιστικό φιλελευθερισμό. Υπήρξε και υποστηρικτής της Ένωσης Κέντρου λίγο πριν το θάνατό του από καρκίνο, το 1965.

Εμείς θα συνεχίσουμε την ιστορία μας. Και στο τέλος θα σας παραθέσουμε στοιχεία και για τον Δημήτρη Γιωτόπουλο.

Το κρησφύγετο των Αρχειομαρξιστών, που περιγράφονται ως συνωμοτική ομάδα, βρέθηκε μετά από τρίμηνη παρακολούθηση, όπως ακριβώς μπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ.


Το κρησφύγετο των Αρχειομαρξιστών, που περιγράφονται ως συνωμοτική ομάδα, βρέθηκε μετά από τρίμηνη παρακολούθηση, όπως ακριβώς μπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ.



Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση αλλά και την εξάπλωση της οργάνωσης, συνεχίζονται.


Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο της σύλληψης. Αναφέρεται στη συνέχεια το πως μέσω της παρακολούθησης στον Δημήτρη Γιωτόπουλο, οι αστυνομικοί έφτασαν και στα υπόλοιπα μέλη τα οποία αναγράφονται ονομαστικά.


Η συνέχεια είναι ακόμα πιο συναρπαστική καθώς αναφέρεται τι ακριβώς κατασχέθηκε μέσα στην οικία των Αρχειομαρξιστών.


Επειδή είναι πάρα πολλά, θα τα βάλουμε σε συνέχεια (από το .5)


Εντυπωσιακά όλα αυτά αν μη τι άλλο...

Όσο για τη συνέχεια; Ο Γιωτόπουλος, το 1932 ορίστηκε Διαρκής Γραμματέας της Διεθνούς των Τροτσκιστών. Μάλιστα συναντήθηκε και με τον Τρότσκι αλλά υπήρξε διαφωνία στο θέμα της Μακεδονίας, όπου ο Γιωτόπουλος ήταν υπέρ της Ελληνικής Μακεδονίας.

Το 1934 συγκρούστηκε με τον Τρότσκι και διέκοψε πολιτικές σχέσεις μαζί του. Το 1936 βρέθηκε επικηρυγμένος (500 χιλιάδες δραχμές) και κατέφυγε στην Ισπανία όπου παραβρέθηκε στον εμφύλιο στις τάξεις του POUM. Συνελήφθη από τις δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας μετά τα γεγονότα του Μάη του 1937. Απελευθερώθηκε μετά από διεθνή κινητοποίηση και πέρασε στην Γαλλία όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου