Το θέμα είναι πως, εκτός που δεν έπεισε κανέναν, με ανησυχεί το γεγονός πως είπε στον ερωτώντα δημοσιογράφο, "δεν θα μείνει το Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα 10 χρόνια, αλλά 13..."
Δείτε εδώ το video απο την συνέντευξη, και ακολουθεί η (κάπως ελεύθερη) μετάφραση των διαλλόγων.
ΜΠ: ...Η απάντηση είναι "ναι", θα τα καταφέρουμε" (προφανώς προηγήθηκε ερώτηση αν θα τα καταφέρει η Ελλάδα). Βρισκόμαστε όλοι κάτω από σοκ, ο ελληνικός λαός ξέρει, γνωρίζει την αλήθεια, ξέρει πως πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να ξαναφέρουμε την Ελλάδα ψηλά, αλλά θα τα καταφέρουμε.
ΔΗΜ: Να ρωτήσω λίγο, η χώρα σας είναι εξαναγκασμένη σε δραστικές οικονομικές αποφάσεις, και που δεν έχουμε ξαναδεί τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι παρόμοιο σαν αυτό που επέρχεται σε σάς (στην χώρα σας). Πιστεύετε ότι ο λαός θα πεισθεί από την αναγκαιότητα αυτών των αποφάσεων; Ακούμε για γενικές απεργίες, ακούμε για ενέργειες συνδικάτων, πιστεύετε πως μπορείτε να τα καταφέρετε σε επίπεδο ελίτ;
ΜΠ: Πολύ δύσκολα. Η ερώτηση αυτήν την στιγμή δεν είναι αν οι Έλληνες ανταποκριθούν ή όχι. Οι Έλληνες θα ανταποκριθούν. Αλλά, εντελώς ειλικρινά, είναι πολύ δύσκολο, για ανθρώπους που βγάζουν 700 και 800 ευρώ κάθε μήνα, να πάμε σ' αυτούς και να τους πούμε 20% από το μισθό τους ξαφνικά αφαιρείται. Και φυσικά υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες, που αισθάνονται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δίκαιο, διότι δεν είναι δικό τους φταίξιμο (η κατάντια της οικονομίας). Δεν είναι φταίχτες, γιατί η Πολιτεία, η το πολιτικό σύστημα, έκανε αυτό το μεγάλο λάθος (?) που όλοι εμείς, και για χρόνια ολόκληρα, δεν ήμασταν ικανοί να κοντρολάρουμε την γραφειοκρατία μας -στην οποία μόλις αναφερθήκατε.
ΔΗΜ: Ήσασταν κι εσείς η ίδια πολιτικά υπεύθυνη, ήσασταν Υπουργός εξωτερικών, ήσασταν Νομάρχης..
ΜΠ: ..ακριβώς..(τον διακόπτει)
ΔΗΜ: ..δεν βλέπατε τι ερχόταν κατά της χώρας σας, και εν γένει κατά της Ευρώπης ολόκληρης;
ΜΠ: Κοιτάξτε, πρέπει να πω τελείως ειλικρινά, η Πολιτεία της Αθήνας, -στο διάστημα που ήμουν Νομάρχης- είχε διαχειριστεί τα οικονομικά της σχετικώς καλά, και κατά τους Moodie's ήμασταν στο νούμερο Α+ (?), που σημαίνει πως κάναμε καλά τη δουλειά μας. Υπάρχουν κάποιες πολιτείες στην Γερμανία, που δεν τα κατάφεραν.
ΔΗΜ: Αν τα είχατε κάνει σωστά, δεν θα είχαμε αυτό το μπάχαλο τώρα, έτσι δεν είναι;
ΜΠ: Ναι, ναι, (ανάθεμά με αν κατάλαβε τι της είπε ο άλλος) αλλά, πολλοί άλλοι δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δείτε όμως ότι, είχαμε όντως κρίση, ο Νότος είχε τα μεγάλα του προβλήματα, δηλαδή τα προβλήματα.. χρειαζόμασταν αλλαγές, και για να είμαι τελείως ειλικρινής, δεν είχαμε το πολιτικό θάρρος, να κάνουμε πράξη αυτές τις αλλαγές, έτσι όπως πραγματικά χρειαζόταν. Τώρα είμαστε έτοιμοι.
ΔΗΜ: Μπορώ να σας ρωτήσω και πάλι, τώρα έρχεται το Δ.Ν.Τ. στην χώρα σας, και θα μείνει 10 χρόνια εκεί μέσα. Θα παρακολουθεί και θα κοντρολάρει κάθε βήμα της κυβέρνησης. Δεν είναι αυτό μια "ανηλεής αρπαγή" της εξουσίας (και του κύρους) μιας χώρας, και της ηγεσίας της; -σίγουρα χωρίς εναλλακτικές..
ΜΠ: Δεν υπάρχει κανένας στην Ελλάδα που να αισθάνεται περήφανος, φυσικά αισθανόμαστε άσχημα στην Ελλάδα, και αισθανόμαστε άσχημα, γιατί δεν θα μείνει 10 χρόνια απ' όσο γνωρίζω, θα μείνει 13 χρόνια, και θα μείνει 13 χρόνια, ώστε να εργαστεί μαζί μας, και μαζί με την Κεντρική τράπεζα και την Ευρωπαϊκή κομισσιόν. Αλλά, η ερώτηση είναι το εάν εμείς οι Έλληνες αξίζουμε όλο αυτόν τον πόλεμο εναντίον μας, σαν αυτόν που σηκώθηκε εναντίον μας από τους Γερμανούς, επιτρέψτε μου να σας πω πως δεν το αξίζουμε. Και θέλω επίσης να πω, πως οι Γερμανοί πολίτες, τα χρήματα που -στην ουσία δεν (μας) χαρίζουν, αλλά (μας) δανείζουν- , εμείς οι Έλληνες παίρνουμε δάνειο, με 5%, ενώ η Γερμανία μπορεί να παίρνει με κάτω του 2%, που σημαίνει, η Γερμανία και οι Γερμανοί υπήκοοι, θα έχουν κέρδος από αυτά τα δάνεια. Όχι μόνο επειδή στην Ελλάδα πληρώνουμε τρεις φορές περισσότερο η που εισάγουμε αγοράζοντας όλα αυτά τα γερμανικά προϊόντα, αλλά, επειδή προστατεύουμε και τις θέσεις εργασίας στην Γερμανία..
ΔΗΜ: Ευχαριστούμε πολύ κα Μπακογιάννη, απ' το στόμα σας και στο "αυτί μας", και είμαι βέβαιος πως πολλοί Γερμανοί θα ξανά 'ρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα για διακοπές.
ΜΠ: Παρακαλώ, προσκαλέστε τους στην Ελλάδα, θα χαρούμε, και δεν θα σκεφτόμαστε τους τίτλους (των περιοδικών μάλλον εννοεί) αλλά μόνο τους ανθρώπους, και αυτοί μας είναι σημαντικοί.
ΔΗΜ: Ευχαριστούμε, ένα ευχαριστώ στην Αθήνα.
Τα συμπεράσματα δικά σας..
Πηγή Α! μπε μπα Blog! Το μπινελικοδρόμιο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου