Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

0 Η φαρσοκωμωδία με τις αποδείξεις και τα νέα οικονομικά μέτρα

Νέο πακέτο σκληρών φορολογικών μέτρων περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος που εξειδικεύει τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το κείμενο του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Σάλος προκλήθηκε προκλήθηκε από τη διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, με την οποία οι πολίτες που είχαν μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ λόγω αποδείξεων, καλούνταν να επιστρέψουν την επιπλέον διαφορά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πήρε πίσω την εν λόγω διάταξη, κάνοντας λόγο για «νομοτεχνική παρεξήγηση». Ωστόσο για τις φορολογικές δηλώσεις του 2012 οι αποδείξεις θα λαμβάνονται υπόψη μόνο για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου καθώς καταργείται οποιαδήποτε επιπλέον έκπτωση φόρου.

Το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει τα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 που θα επιβαρύνουν εκατομμύρια πολίτες και θα εξασφαλίσουν στην Ελλάδα, εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, την πέμπτη δόση του δανείου των 12 δισ. ευρώ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτραΟ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.«Δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε λίγο με νέα μέτρα.

Όμως δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα. Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης».Tp νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο όπως πώληση, παραχώρηση, τιτλοποίηση απαιτήσεων κ.λπ.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει τα ακόλουθα μέτρα:- Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις- Για τα εισοδήματα του 2010 που δηλώθηκαν φέτος, - Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου. - Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ. - Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70%- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%. - Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.λπ. - Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα με την περιοχή στους ελεύθερους επαγγελματίες..- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.- Αυξάνεται το ΦΠΑ στα εστιατόρια- Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας.

Για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στα 12.000 ευρώ. Επίσης, επέρχονται ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (ενίσχυση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μειωμένοι κατά 20% μισθοί για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας 18 έως 25 ετών κ.λπ.).Στον εφαρμοστικό νόμο, εξειδικεύονται οι πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων με στόχο την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Επιπλέον, προκύπτει ότι αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για την επιδότηση και οικονομική ενίσχυση των ανέργων.


Πηγή   defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου