Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

0 Τι οφείλουν οι Ρώσοι στο Άγιον Όρος.


Τι οφείλουν οι Ρώσοι στο Άγιον Όρος.



Εντούτοις οι Ρώσοι μέσα στον ιερό τους ενθουσιασμό πρέπει σαν χριστιανοί, και μάλιστα σαν μοναχόφιλοι χριστιανοί , να θυμηθούν και μερικά σημαντικά εθνικά τους αμαρτήματα και να ζητήσουν συγγνώμη από τους αγιορείτες πατέρες . Αυτό θα ήταν μια πράξη υπέρτατης ευθύνης.
Συγκεκριμένα. Η Τσαρική Ρωσία στις αρχές του προηγουμένου αιώνα έκανε μια ανέντιμη εισβολή στο Άγιον Όρος. Επιστράτευσε 3000 στρατιώτες που τους έντυσε μοναχούς με σκοπό να καταλάβει το Περιβόλι της Παναγίας με την ένοπλη βία. Τα ρωσικά καράβια παράλληλα περιπολούσαν στον Άθωνα προκειμένου να δώσουν την αναγκαία συνδρομή την δεδομένη στιγμή. Ο Παντοδύναμος Θεός όμως δεν εμπαίζεται . Επέτρεψε την ανατροπή του Τσάρου από τους κομμουνιστές και η οργανωμένη απειλή κατά της Αθωνικής Πολιτείας
ξεφούσκωσε. Έφυγαν όλοι οι καλογεροντυμένοι ρώσοι στρατιώτες και παρέμειναν οι 4-5 αληθινοί μοναχοί για να ομολογούν ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν η τιμωρία της Παναγίας για τις πιο πάνω ασεβείς ενέργειες του Τσάρου και του Ρωσικού Λαού.
Πέρα όμως από το Άγιο Όρος ο κ. Πούτιν και ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος, μια και γιορτάζουν τα 1000 έτη του Ρωσικού Μοναχισμού, πρέπει να θυμηθούν και τις πολλές και σημαντικές παρεκκλίσεις που κατά καιρούς έκαναν τα ρωσικά μοναστήρια εν σχέσει προς την Ιερά Ορθόδοξη Παράδοση. Όλα εκείνα τα θέματα που με πλήρη γνώση και εμπειρία τους επεσήμανε ο αγιορείτης μοναχός, άγιος Μάξιμος ο Γραικός . Αυτά που δεν άντεχαν να ακούσουν τότε- δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ούτε και σήμερα- και υπέβαλαν τον άγιο σε βασανιστήρια και κακουχίες.
Κύριε Πούτιν, ασχοληθείτε λίγο με τον νεοφεουδαλισμό των Μοναστηριών της Ρωσίας! Που καταπιέζουν τον κοσμάκη και δυσφημούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Τώρα που θα πάτε στο Άγιον Όρος πηγαίνετε να δείτε πόσο φτωχικά ζουν οι μοναχοί εκεί, έλληνες, ρουμάνοι, σέρβοι κ.λ.π. Δεν είναι σαν τους φεουδάρχες- ηγουμένους των Μοναστηρίων της χώρας σας!
Υπάρχουν και κάποιες άλλες Κανονικές Εκκρεμότητες της Ρωσικής Εκκλησίας που οι αγιορείτες μοναχοί ως πιστοί τηρητές των Ιερών Κανόνων δεν αποδέχονται. Όπως το βάπτισμα διά επιχύσεως ή ραντισμού που επικράτησε στην ρωσική Εκκλησία αντί για την τριπλή κατάδυση που προβλέπουν οι Ι.Κανόνες και το Ευαγγέλιο. Τα κωλύματα της ιεροσύνης που έχουν στην πράξη καταργηθεί στην Ρωσία και τέλος η δυναστεία των Επισκόπων , η αντι- Κανονική υπερύψωση της αυθεντίας τους ως παπών, έναντι των συλλειτουργών τους και του ποιμνίου.
Ελπίζουμε η επίσκεψη της άρχουσας τάξης της Ρωσίας στο Άγιον Όρος να έχει πνευματική ωφέλεια και για τους Ρώσους και για τους λοιπούς Ορθόδοξους. Οι αγιορείτες είναι «σπαθιά» και δεν κάνουν πολιτική και διπλωματία με την πίστη τους. Γιαυτό και συχνά αμφισβητούν ακόμα και τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχου, που είναι ο πνευματικός τους πατέρας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν θα θελήσει να μάθει κάτι από την αγιορείτικη ευθύτητα. Ίσως έτσι θα αντιληφθεί ότι αυτό το ανακάτωμα Δικέφαλων Αετών με τις Πεντάλφες που είδε όλος ο κόσμος πριν μερικές μέρες στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας (Στρατιωτική Παρέλαση 9 Μαΐου2016) είναι μία μείξης άμικτος και… τέρας αλλόκοτο, όπως λένε οι αγιορείτες.
Ας αφήσουν ακόμα οι ρώσοι και τα παραμύθια περί Τρίτης Ρώμης κ.τ.ο. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι Δεύτερη Ρώμη δεν υπήρξε αλλά απλώς το Ρωμαϊκό Κράτος άλλαξε πρωτεύουσα και πήγε, όχι σε δεύτερη, αλλά σε Νέα Ρώμη. Άλλωστε ούτε ένας ρώσος δεν θεωρεί τον εαυτό του «ρωμηό». Πως λοιπόν η Μόσχα να γίνει «Ρώμη»; Μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο ονομάζεται και είναι Ρωμαϊκό (Rum Patrihanesi).
Βέβαια ο κ. Πούτιν γνωρίζει ότι μπορεί να κάνει τον «προστάτη της Ορθοδοξίας» στις δύσκολες αυτές ώρες που περνούν οι ρωμηοί της Ανατολής. Το ίδιο συνέβαινε και στους χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανίας. Και τότε περίμεναν οι υπόδουλοι χριστιανοί από τους Ρώσους να στείλουν το «σεφέρι». Μάταια όμως γιατί ο Τσάρος μόνο το δικό του συμφέρον εξυπηρετούσε.
Ελπίζουμε ότι ο κ. Πούτιν δεν σκέφτεται ως Τσάρος…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου