Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

0 Ανοικτή επιστολή προς τους κ.κ. Κικίλια & Τσόδρα σχετικά με την απαγόρευση περιπάτου σε εξωτερικούς χώρους με ηλιοφάνεια


Με αφορμή την απαγόρευση περιπάτου στην παραλία της Θεσσαλονίκης και τους αστυνομικούς που τους διώχνουν, και καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού


Προς τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα



Αξιότιμοι κύριοι,



Κατανοούμε την αγωνία σας και το άγχος σας να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο προκειμένου να προστατεύσετε όλους εμάς τους πολίτες, και ότι οι αποφάσεις σας προφανώς εναρμονίζονται με αποφάσεις άλλων χωρών που κατά την κρίση σας λειτούργησαν αποτελεσματικά.



Ωστόσο εντύπωση μας έχει προκαλέσει η απαγόρευση του περιπάτου στην παραλία της Θεσσαλονίκης από την αστυνομία -πιθανώς και αλλού- που βάσει δημοσιευμάτων η αστυνομία καλούσε τους περιπατητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.



Εκτός του ότι τοις πάσι γνωστό ότι η ηλιοφάνεια προσφέρει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι εύλογα μειωμένη, την υπ. αριθμ. 1 βιταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό, έχουν υπάρξει και μελέτες που δείχνουν ότι η έκθεση των ιών στον ήλιο έχουν πολλές πιθανότητες να “σκοτωθούν”.



Συγκεκριμένα, μια μελέτη με τίτλο Predicted Inactivation of Viruses of Relevance to Biodefense by Solar Radiation (Προβλεπόμενη απενεργοποίηση ιών σε συνάρτηση με Biodefense από ηλιακή ακτινοβολία) εξετάζει την επιβίωση ή όχι κάποιων ιών μετά από έκθεση στον ήλιο.


Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο είναι το κύριο μικροβιοκτόνο στο περιβάλλον. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η αδρανοποίηση των ιών με έκθεση στον ήλιο. Ανασκοπήσαμε τις δημοσιευμένες αναφορές σχετικά με απενεργοποίηση με υπεριώδη ακτινοβολία 254 nm και καταγράψαμε τις ευαισθησίες μιας ευρείας ποικιλίας ιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με δίκλωνο DNA, μονόκλωνο DNA, κλωνοποιημένο RNA ή μονοκλωνικά γονιδιώματα RNA κλπ


Άλλη μελέτη


Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να εξοντώσει τους ιούς της γρίπης


Νέος τρόπος αναχαίτισης των επιδημιών (πηγή: in.gr )



Οι συνεχείς δόσεις μακράς υπεριώδους ακτινοβολίας C (UVC) μπορούν εξοντώσουν τους αερομεταφερόμενους ιούς της γρίπης χωρίς να κάνουν κακό στους ανθρώπινους ιστούς, υποστηρίζουν ερευνητές του Κέντρου Ακτινολογικής Έρευνας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Κολούμπια, στο Ιρβάιν.



Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στο μέλλον η μακρά UVC θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, ιατρεία, σχολεία, αεροδρόμια, αεροπλάνα και άλλους δημόσιους χώρους για την αποτροπή παγκόσμιων εποχικών επιδημιών γρίπης.



Είναι γνωστό, άλλωστε, εδώ και δεκαετίες ότι η ευρέως φάσματος ακτινοβολία UVC, με μήκος κύματος από 200 έως 400 νανομέτρα (nm) είναι πολύ αποτελεσματική στην εξόντωση βακτηρίων και ιών. Κι αυτό γιατί καταστρέφει τους μοριακούς δεσμούς που συγκρατεί το DNA. Επίσης, η συγκεκριμένη μορφή ακτινοβολίας χρησιμοποιείται για την απολύμανση των χειρουργικών εργαλείων.



Αλλά όπως εξηγεί ο Δρ Ντέιβιντ Μπρένερ, επικεφαλής ερευνητής, η συμβατική απολυμαντική UV ακτινοβολία είναι απειλητική για την ανθρώπινη υγεία καθώς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια.



«Αλλά η μακρά UVC ακτινοβολία έχει περιορισμένο εύρος και δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα από το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος ή του δακρυϊκού στρώματος στο μάτι, επομένως δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Και επειδή οι ιοί και τα βακτήρια είναι πολύ μικρότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα, η μακρά UVC ακτινοβολία μπορεί να φτάσει στο DNA τους και να τα εξοντώσει», συμπληρώνει ο Δρ Μπρέννερ.



Ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω των υγρών σταγονιδίων ή των αερολυμάτων, που διασπείρονται με την βοήθεια του αέρα όταν οι ασθενείς βήχουν, φτερνίζονται ή απλώς μιλούν.




Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν η μακρά UVC ακτινοβολία μπορεί να εξοντώσει τον αερομεταφερόμενο ιό της γρίπης σε ένα περιβάλλον όμοιο με έναν δημόσιο χώρο. Απελευθέρωσαν λοιπόν στον χώρο ιό Η1Ν1, ένα κοινό στέλεχος δηλαδή της γρίπης, και τον εξέθεσαν σε πολύ χαμηλές δόσεις 222 nm μακράς-UVC ακτινοβολίας. Ο ιός της γρίπης απενεργοποιήθηκε επιτυχώς, με την ίδια επιτυχία που θα το έκανε και η συμβατική απολυμαντική UVC ακτινοβολία.



«Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και σε πραγματικές συνθήκες τότε θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μορφή ακτινοβολίας σε δημόσιους χώρους για τον περιορισμό της μετάδοσης και εξάπλωσης των αερομεταφερόμενων μικροβιακών ασθενειών, όπως η γρίπη και η φυματίωση», λέει ο Δρ Μπρέννερ.



Με κόστος λιγότερο από 1.000 δολάρια ανά λάμπα -που θα μειωθεί αν υπάρξει μαζική παραγωγή τους- η μακρά UVC ακτινοβολία θεωρήθηκε μια οικονομική λύση και, σύμφωνα με τους ερευνητές, «αντίθετα με τα αντιγριπικά εμβόλια, πιθανόν θα είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των αερομεταφερόμενων μικροβίων, ακόμη και των νέων στελεχών τους».



Και το αντίστοιχο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει επίσης:




Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι το ευρέος φάσματος υπεριώδες φως UVC, που έχει μήκος κύματος μεταξύ 200 και 400 νανομέτρων (nm), είναι άκρως αποτελεσματικό για την εξόντωση βακτηρίων και ιών, καθώς καταστρέφει τους μοριακούς δεσμούς που συγκρατούν το DNA τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, αυτό το συμβατικό υπεριώδες φως χρησιμοποιείται ευρέως για την αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων.


Συμπέρασμα



Καταλήγοντας, εφόσον ζούμε στην ηλιόλουστη Ελλάδα κι έχουμε την ευκαιρία οι πολίτες να προλάβουν την πολύτιμη ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και κάποιες μέρες στη διάρκεια του χειμώνα, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε συστάσεις και απαγορεύσεις σε πολύ ανοικτούς χώρους κατά την διάρκεια καλών καιρικών συνθηκών, όπου οι πολίτες μπορούν να πάρουν καθαρό αέρα και ήλιο.



Να σημειωθεί ότι ο χειμώνας τώρα σκέφτηκε να μας θυμηθεί και οι επόμενες μέρες μέχρι να τελειώσει ο μήνας Μάρτιος (και βλέπουμε), σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα έχουν και πτώση της θερμοκρασίας μαζί με βροχές και χιονοπτώσεις.



Η προσπάθεια μας είναι κοινή, η δική σας ως επιστήμονες και η δική μας ως πολίτες, και όλοι μας θέλουμε το κοινό καλό και να τελειώνει αυτή η δοκιμασία όσον το δυνατόν γρηγορότερα.


Κίνημα Επιβιώνουμεπηγή:  https://igata.gr/2020/03/17/ανοικτή-επιστολή-προς-τους-κ-κ-κικίλια/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου