Μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Μητροπολίτης Σπυρίδων βρέθηκε στο Μέτωπο από την πρώτη στιγμή και εισήλθε πρώτος μαζί με τους Έλληνες στρατιώτες στο Αργυρόκαστρο.
Τον Απρίλιο 1941, τάχθηκε υπέρ της ανακωχής και του σχηματισμού κυβερνήσεως για να
αποτραπούν τα δεινά του Ελληνισμού και στις 16 Απριλίου με αναφορά του προς την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Κορυζή και τον Στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο εκλιπαρούσε για την ανάγκη της άμεσης συνθηκολογήσεως της Στρατιάς της Ηπείρου, προκειμένου να σταματήσει η άσκοπη αιματοχυσία.
Το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου ο Σπυρίδων συνομίλησε με τον Τσολάκογλου, τον Δεμέστιχα και τον Μπάκο και συναποφάσισαν να ζητήσουν ανακωχή από τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ. Το βράδυ της 19ης Απριλίου 1941 της Αναστάσεως οι Στρατηγοί Γεώργιος Μπάκος και Παναγιώτης Δεμέστιχας ενημέρωσαν τηλεφωνικά τον Στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου ότι αποφάσισαν να συνθηκολογήσουν με τους Γερμανούς, ενώ προηγουμένως είχαν στείλει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις, απειλώντας να σχηματίσουν κυβέρνηση στα Ιωάννινα, με Πρωθυπουργό τον Μητροπολίτη Σπυρίδωνα. Έχοντας και την ηθική υποστήριξη του Μητροπολίτη έθεσαν 12ωρη προθεσμία, η οποία έληξε άπρακτη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 20ης προς 21η Απριλίου 1941 ο Μητροπολίτης Σπυρίδωνας επισκέφθηκε το Στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου στο Σταθμό Διοικήσεως στο μέτωπο και του μετέφερε επιστολή των Στρατηγών Γεωργίου Μπάκου και Παναγιώτη Δεμέστιχα, με την οποία τον εξουσιοδοτούσαν να υπογράψει Συνθήκη Ανακωχής με τους Γερμανούς.Τελικά στις 20 Απριλίου 1941, από κοινού οι Στρατηγοί Γεώργιος Τσολάκογλου, Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γεώργιος Μπάκος, με τη συνεργασία και τη συνδρομή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα υπέγραψαν Πρωτόκολλο Ανακωχής με τον Υποστράτηγο Γιόζεφ Ντήτριχ (Josef «Sepp» Dietrich), Διοικητή της 1ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας των Ες-Ες με το όνομα «Αδόλφος Χίτλερ», στο Βοτονάσι του Μετσόβου.
Στα Ιωάννινα τα Χριστούγεννα του 1941, ο τότε Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καντιώτης, μπροστά στους Ιταλούς κατακτητές, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων Σπυρίδωνος, μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών, εκφωνεί πατριωτικό λόγο. Οι Ιταλοί, ενοχλημένοι, εκδίδουν ένταλμα συλλήψεως του και ο Σπυρίδων για να τον προστατεύσει, δεν του επιτρέπει να κηρύττει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου