Με τίτλο "Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει" η σελίδα ellasneverdie.org ισχυρίζεται πως ο Αρτέμης Σώρρας έχει στην κατοχή του μετοχές αμύθητης αξίας (τρισεκατομμυρίων) και χαρίζει τέσσερις από αυτές για την κάλυψη του ελληνικού χρέους, αλλά και των ιδιωτικών οφειλών προς τράπεζες!
Μελετώντας προσεκτικά κάποιος την παραπάνω σελίδα θα διαπιστώσει πως κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εύκολο: η Εθνική αρνείται αρχικά να πληρώσει τους κατόχους των μετοχών και μετά από επανειλημμένες πιέσεις καταφεύγει σε πλάγια οδό καταβολής 1,5 δις για κάθε 10 μετοχές... ποσό που είναι πολύ χαμηλότερο της πραγματικής αξίας της μετοχής που έχεις εκτιμηθεί στα 670 δις έκαστη!
Η συγκεκριμένη είδηση έφτασε και στο zougla.gr, από όπου αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο:
Δωρεά μετοχής 670 δισ. ευρώ
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.
Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και είναι η Τράπεζα Γαλλίας.
Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν την ρευστοποίησης των μετοχών που κατείχαν άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940 να τους απαντούν πώς τα αξιόγραφα τους δεν είχαν καμία πλέον αξία. Το θέμα ξεχάστηκε. Κάποιες γιαγιάδες και κάποιοι παππούδες από την Μικρά Ασία είχαν φυλάξει μερικές από αυτές τις μετοχές στα σεντούκια. Κάποιοι άλλοι σε θυρίδες έως ότου, σαράντα από αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά. Κάτοχος η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.
Τι πιο φυσικό κατόπιν αυτής της αποκάλυψης από το να αποταθεί η οικογένεια Σώρρα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη σειρά της η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί.
Ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό (ο 18/1944 είναι ο πρώτος νομισματικός νόμος μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ευθύνη της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής είχε αναλάβει η «Deutsche Bank»).
Η οικογένεια Σώρρα δεν το βάζει κάτω. Έρχεται σε επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να γίνει και η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.
Η μεγάλη έκπληξη
Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ..
Χωρίς καπνό δεν υπάρχει φωτιά
Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι’ αυτό. Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».
Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνικής ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.
Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.
Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.
Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους.
Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Η αξία των 4 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των ελλήνων πολιτών αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Είναι προφανές πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και το ευρωπαϊκό στο σύνολο του δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει στο σύνολο του αυτό το ποσό που συνεπάγεται η αξία των μετοχών. Τι μένει λοιπόν; Ο συμβιβασμός ή αλλιώς μία συμφωνία ή πιο απλά μία συμπεφωνημένη από όλα τα μέρη Σεισάχθεια (παραγραφή του χρέους).
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Προβόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί καμία ακόμη αντίδραση τους. Δεν απομένει παρά να πληροφορηθεί τα περί της «Τράπεζας της Ανατολής» και τους αποθεματικού της σε χρυσό, τότε το 1932 και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Ναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προκειμένου να γελάσει και το χείλι του κάθε πικραμένου.
Όπως αναφέρει το οδοιπορικό του δωρητή των μετοχών στις 24 Φεβρουαρίου 2011, μετά από επιστολές προς την Εθνική Τράπεζα που έμειναν αναπάντητες, επιδόθηκε σε αυτήν Εξώδικη Δήλωση σχετικά με την Ειδική Εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής.
Στις 11 Μαρτίου 2011 και μετά από άκαρπη αναμονή απόκρισης της Εθνικής Τράπεζας αποστέλλεται και δεύτερη Εξώδικη Δήλωση η οποία κοινοποιείται με επιδόσεις στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κύριο Γεώργιο Α. Παπανδρέου, στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριο Αντώνη Σαμαρά και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κύριο Γεώργιο Προβόπουλο. Στους υπολοίπους που αναγράφονται στην Εξώδικη Δήλωση προς κοινοποίηση δεν επιδόθηκε για καθαρά Πατριωτικούς λόγους.
Απάντηση καμία ,ούτε από την Εθνική, ούτε από τον Πρωθυπουργό ούτε από τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, ούτε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στις 21 Μαρτίου 2011 υποβλήθηκε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα την πορεία της Εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής. Απάντηση καμία.
Να σημειωθεί ότι προφορικά έχει γίνει γνωστό το θέμα της Τράπεζας της Ανατολής και σε έναν ακόμη Αρχηγό Πολιτικού Κόμματος.
Ασυλία ή υποταγή στο Μεγάλο Αφεντικό ήταν το ερώτημα για την δεκαετία 1930.
Το ίδιο ερώτημα τίθεται και σήμερα!
Παρακάτω σας παραθέτω την πλήρη Νομική Ανάλυση και Τεκμηρίωση.
Δια της με αριθμό 147611/1932 σύμβασης συγχώνευσης , συγχωνεύτηκε δια εξαγοράς και απορρόφησης της , η τραπεζική εταιρεία "ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Α.Ε." από την "ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ", πράξη συγχώνευσης η οποία εγκρίθηκε δια της με αριθμό 72186/1932 υπουργική απόφασης που δημοσιεύτηκε στο Δελτίο ΑΕ&ΕΠΕ ΦΕΚ αρ. 301/31-12-1932.
Σύμφωνα με την ανωτέρω σύμβαση συγχώνευσης , προβλέφθηκε ότι θα διενεργηθεί εδική εκκαθάριση , συνεπεία της μεταβιβάσεως των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (επελθούσης καθολικής διαδοχής), με μόνο και αποκλειστικό σκοπό τον προσδιορισμό του τιμήματος εξαγοράς, ως ειδικότερα διαδικαστικά προβλέφθηκε με την ανωτέρω πράξη συγχώνευσης.
Η συγχώνευση δια εξαγοράς και απορροφήσεως διενεργήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 2190/1920 (ως τότε ίσχυε) και τις διατάξεις του Ν. 5261/1931 .
Η σύμβαση συγχώνευσης οφείλει να επισημανθεί ότι συνήφθη , μετά την λήψη σχετικών αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών , ως όριζε τότε (1932) το άρθρο 68 του Ν. 2190/1920 . Συγκεκριμένα :
`Αρθρον 68 : Προκειμένου περί συγχωνεύσεως ανωνύμων εταιριών, είτε δια συστάσεως ανωνύμου εταιριών είτε δια συγχωνεύσεως ή πλειόνων υπό άλλης, είτε δι`εξαγοράς μιάς ή πλειόνων υπό άλλης δεν εφαρμόζονται επί των συγχωνευόμενων εταιρειών αι περί εκκαθαρίσεως και διαλύσεως ισχύουσαι διατάξεις. Προς τούτο αρκούσιν αι σύμφωνοι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ενδιαφερομένων εταιρειών λαμβανομέναι κατά τας διατάξεις των άρθρων 29 παρ.3 και 31 παρ.2 . 2. Επί εισφοράς εταιρικής περιουσίας εν τω σύνολω αυτής (ενεργητικόν και παθητικόν) λόγω συγχωνεύσεως δύνανται ο υπουργός του Εμπορίου οσάκις πρόκειται περί συγχωνεύσεως μεγάλων επιχειρήσεων να επιτρέψει την μη εφαρμογήν των περί εκτιμήσεως αυτής διατάξεων των άρθρων 9 και 10.
`Αρθρον 31 : 1. Αι αποφάσεις της γενικής συνελεύσεως λαμβάνονται κατ` απόλυτον πλειοψηφίαν των εν αυτή εκπροσωπουμένων ψήφων. 2. Εξαιρετικώς αι εν παραγράφοις 3 και 5 του άρθρου 29 αποφάσεις λαμβάνονται δια πλειοψηφίας των 3/5 των εν τη συνελεύσει εκπροσωπουμένων ψήφων.
Πλήν όμως , όπως προκύπτει από το ίδιο το σώμα της συμβάσεως συγχωνεύσεως , η σχετική απόφαση από την γενική συνέλευση των μετόχων της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , δεν ελήφθη με την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία , γεγονός το οποίο έχει την νομική και ηθική αξία του .
Στην σχετική σύμβαση συγχώνευσης μνημονεύεται ρητά ότι είναι αδύνατη η ακριβοδίκαιη εκτίμηση της περιουσίας της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ και συνακόλουθα του τιμήματος εξαγοράς , για όσους λόγους μνημονεύονται και προβλέφθηκε ότι θα προσδιορισθεί από την ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ , η διαδικασία της οποίας ορίστηκε κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο , καίτοι καθορίστηκε και κατώτατο τίμημα ανά μετοχή το ποσό των 200 δραχμών . Ειδικότερα προβλέφθηκε ότι η εκκαθάριση (ως συγκεκριμένα καθορίστηκε) θα πρέπει να διενεργηθεί εντός δύο (2) ετών (βλ. VI στ΄) , με δυνατότητα παρατάσεως εφάπαξ ή αλληλοδιάδοχα . Μετά το πέρας της εκκαθάρισης ορίστηκε (βλ. VIII) , ότι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ θα πρέπει να καταβάλει το σε έκαστη των 280.000 μετοχών (ήτοι σε έκαστο κάτοχο αντίστοιχου αριθμού μετοχών) της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ αναλογούν τίμημα , επιπλέον του προκατεληφθέντος ποσού των δρχ. 150, υπόλοιπο του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης , με παράλληλη παράδοση (από τον μέτοχο) του τίτλου της μετοχής προς ακύρωση , ορισθέντος του ποσού των δρχ. 200 ως του ελάχιστου τιμήματος εξαγοράς .
΄Εχει εξαιρετική σημασία να επισημανθεί και αξιολογηθεί το γεγονός ότι τα συμβαλλόμενα μέρη , έκαναν αποδεκτό , με την σύβαση συγχώνευσης ότι το ενεργητικό και παθητικό της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ μεταβι-βάζεται (μεταβιβάσθηκε) αυτοδίκαια , κατά νόμω και συμβατικά (οπότε επέρχεται λογιστική συγχώνευση) και δη το μεν παθητικό αμέσως στους διάφορους λογαριασμούς του παθητικού αυτής , το δε ενεργητικό , ουχί αμέσως εν τω συνόλω του, εις τους λογαριασμούς του ενεργητικού της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, αλλά αναλόγως της προόδου της συντελεσθησόμενης ρευστοποιήσεως , ως προβλέφθηκε και ορίζεται στον όρο ΙV της σύμβασης συγχώνευσης .
Ρητά ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ της σχετικής μεταβιβάσεως οι σχετικές με το ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕΡΙΔΕΣ του ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ, ρητά προσδιοριζόμενες, ήτοι κεφάλαιο, λογαριασμός εκτιμήσεως κεφαλαίου σε φράγκα σταθεροποιημένα, κεφάλαιο αποθεματικό τακτικό και κεφάλαιο αποθεματικό έκτακτο ως και κάθε έτερο στοιχείο του παθητικού μη αποτελούν υποχρέωση προς τρίτους, ''… ΑΤΙΝΑ δεν θέλουσιν εμφανίζεσθαι εν τη περί ο όρος ΙV ειδική εκκαθάρισει , δεδομένου ότι θέλει καταβληθεί τοις μετόχοις τοις τράπεζας της Ανατολής το αντίτιμον των μετοχών υπό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κατά τα εν τω όρω Vi οριζόμενα ….''.
Απλή ανάγνωση και αξιολόγηση της σύμβασης συγχώνευσης , ως έχει έκτοτε δημοσιευθεί (βλ. ΦΕΚ φύλο 301/31-12-1932) και των τότε δημοσιευμένων ισολογισμών των δύο συγχωνευόμενων εταιρειών , ευχερώς καταδεικνύει ποία ήταν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των δύο εταιρειών και ότι έκτοτε τίποτε εξ όσων προβλέφθηκαν ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε , με όσες ΝΟΜΙΚΕΣ και ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ το γεγονός αυτό επάγεται για την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και τους μετόχους των συγχωνευόμενων εταιρειών και δη αυτών που κατείχαν και κατέχουν τις μετοχές της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , σύμφωνα με όσα δικαιώματα αυτές τους παράσχουν .
Η καταβολή του τιμήματος εξαγοράς προβλέφθηκε να γίνει μετά την λήξη της ειδικής εκκαθαρίσεως στους κομιστές των μετοχών της ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , καίτοι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έκανε άμεση χρήση όλων των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ . Απλή συγκριτική επισκόπηση και αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των δύο τραπεζών κατά το έτος 1932 αποδίδει εύγλωττα τα σχετικά συμπεράσματα .
Στην σύμβαση συγχώνευσης ορίστηκε ρητά η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης και η αιτία διενέργειά της (προσδιορισμός και πληρωμή τιμήματος στους μετόχους τράπεζας ΑΝΑΤΟΛΗΣ) . Συμπληρωματικά αυτής , αναπόφευκτα έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις περί εκκαθαρίσεως του Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών .
Σύμφωνα με τον Ν. 2190/1920 και δη τον άρθρο 49 (ως τότε ίσχυε και σε γενικές γραμμές ομοίως ισχύει) , προβλέπεται :
1. Οι παρά της συνελεύσεως διοριζόμενοι εκκαθαρισταί οφείλουσιν άμα τη ανάληψη των καθηκόντων αυτών να ενεργήσωσιν απογραφήν της εταιρική περιουσίας και να δημοσιευωσι δια του τύπου και του Δελτίου Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης ευθύνης της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως ισολογισμόν ούτινος υποβάλλεται εις το Υπουργείον Εμπορίου.
2. Την αυτήν υποχρέωσιν υπέχουσιν οι εκκαθαρισταί και κατά την λήξιν της εκκαθαρίσεως.
3. Η γενική συνέλευσις των μετόχων διατηρεί πάντα τα δικαιώματα αυτής κατά τη διάρκεια της εκκαθαρίσεως.
4. Οι λογαριασμοί της εκκαθαρίσεως εγκρίνονται υπό της γενικής συνελεύσεως.
Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 2, 8, 12, 13, 14, 18 παρ. 4, 24 παρ. 2, 34, 35β παρ. 1, 35γ, 39,40 του Ν. 2190/1920 προκύπτει ότι στην ανώνυμη εταιρεία, η οποία αποτελεί κεφαλαιουχική ένωση που στηρίζεται όχι στην προσωπική, αλλά στην περιουσιακή συμβολή των εταίρων, τα πρόσωπα των οποίων είναι αδιάφορα προς αυτήν, ο εταιρικός δεσμός εκφράζεται με τη μετοχή. Ο όρος αυτός (μετοχή) είναι πολυσήμαντος. Δηλώνει το μερίδιο του εταιρικού κεφαλαίου που είναι πάντα σταθερό, το δικαίωμα συμμετοχής στην εταιρία, αλλά και το αξιόγραφο, δηλαδή τον τίτλο (το χαρτί) στο οποίο είναι ενσωματωμένο το δικαίωμα αυτό. Η μετοχή ως τίτλος έχει απρόσωπο χαρακτήρα, που της επιτρέπει να έλκει προς την εταιρία μετόχους. Καθώς δε αντιστοιχεί σε σταθερό ποσοστό του κεφαλαίου, είναι αυτοτελής και αδιαίρετη. Έτσι , αν περισσότερες μετοχές περιέλθουν στο ίδιο πρόσωπο, διατηρούν την ατομικότητα τους. Συνεπώς, καθιστούν το πρόσωπο μέτοχο τόσες φορές, όσες και ο αριθμός τους (βλ. ΑΠ 2185/2007, ΕφΠατρ 282/2008, ΕφΑΘ 3126/2000).
Η αξίωση του μετόχου για καταβολή της αναλογίας του στο προϊόν της εκκαθάρισης αποτελεί ένα επιμέρους περιουσιακό δικαίωμα , που πηγάζει από την μετοχική σχέση , καθώς ουσιαστικά συνιστά ένα δικαίωμα δανειστή που πηγάζει από την εταιρική σχέση . Η αξίωση αυτή γεννιέται με την μετοχική σχέση και λειτουργεί ως αφηρημένο δικαίωμα προσδοκίας μέχρι την συγκεκριμενοποίησή του, δηλ. μέχρι να ενεργηθούν νομικά ορθά όλες οι προβλεπόμενες πράξεις εκκαθάρισης . Αποκλεισμός του δικαιώματος αυτού χωρίς και την συναίνεση του μετόχου δεν είναι δυνατή . Ως μέτρο διανομής – αποπληρωμής θα οριστεί η αναλογική αξίωση με βάση τον αριθμό των μετοχών , με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης (αρχή ισότητας μετόχων) . Δικαιούχος είναι ο μέτοχος που αποδεικνύει την μετοχική ιδιότητα κατά τον χρόνο πληρωμής , δηλ. αυτός που κατέχει το σώμα των μετοχικών τίτλων .
Τυχόν παραγραφή του δικαιώματος , άρχεται από το τέλος του έτους εντός του οποίου εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις περαίωσης της εκκαθάρισης , οι οποίες υπόκεινται και σε δημοσιότητα κατ΄ άρθρο 7α αι 7β Ν. 2190/1920 (είτε εικοσαετής 249 ΑΚ , είτε πενταετής 250 παρ. 15 ΑΚ), καθώς στις οικονομικές καταστάσεις απεικονίζεται ο τρόπος διαχείρισης της εκκαθάρισης και ο τρόπος αποτίμησης των μετοχών και του τμήματος εξαγοράς αντίστοιχα.
* Με την παρ. 6 του άρθ. 14 του Ν. 2339/1995 προστέθηκε νέα παρ. στο άρθρο 49 του Ν. 2190/1920 τέθηκε χρονικός προσδιορισμός και περιορισμός της διάρκειας της εκκαθάρισης και ορίστηκε σε μία πενταετία και δεν μπορεί να υπερβεί την δεκαετία .
Η περαίωση – λήξη της εκκαθάρισης προϋποθέτει περαίωση όλων των εκκρεμών προς τα έσω και έξω σχέσεων και μόνο τότε επιφέρει την λήξη της μετοχικής σχέσης , με την απόδοση στον μέτοχο , όσων του αναλογούν , για κάθε μετοχή που κατέχει και αντίστοιχα δικαιούται και επέρχεται (κατ΄ άλλους) με την έγκριση του τελικού ισολογισμού εκκαθάρισης και (κατ΄ άλλους) με την καταχώρηση της περάτωσης στο ΜΑΕ και την περαιτέρω δημοσίευσή της .
Από σχετικό έλεγχο , στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές , ως και το αρχείο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως , ως και τους δημοσιευθέντες ισολογισμούς , δεν προκύπτει ότι έχει περατωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης (έλλειψη κάθε σχετικής δημοσιεύσεως) και ότι πληρώθηκε το οποιοδήποτε ποσό σε μετόχους της τράπεζας ΑΝΑΤΟΛΗΣ και ότι διενεργήθηκε ότι ρητά προβλέφθηκε με την σύμβαση συγχώνευσης , καίτοι απορροφήθηκε – αποκτήθηκε άμεσα κάθε τι το οποίο συνιστούσε στοιχείο ενεργητικού και παθητικού της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ .
Επιβάλλεται να επισημανθεί ότι σε σχετικές εξώδικες οχλήσεις του Α. Σ. , τόσο προς την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (βλ. τις εξώδικες προσκλήσεις από 21-2-2011 και 11-3-2011) , όσο και προς την εποπτική αυτής αρχή ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (βλ. αίτηση της 21-3-2011) ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε και δη ουδεμία εναντίωση ή δήλωση - προς διενέργεια της εκκαθάρισης – υπήρξε . Επισημαίνεται επίσης ότι η δεύτερη προαναφερόμενη εξώδικη δήλωση κοινο-ποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία και την εποπτική αρχή και ουδεμία εμφανής και δη δημόσια αντίδραση υπήρξε .
Κατ΄ εκτίμηση των ανωτέρω , συμπερασματικά :
Μη περατωθείσης (ήτοι διαρκούσης) της ειδικής εκκαθάρισης (δεδομένου ότι σε περίπτωση που τυχόν είχε ολοκληρωθεί , θα όφειλαν να έχουν γίνει οι προβλεπόμενες από τον νόμο και την σύβαση συγχώνευσης διαδικαστικές διατυπώσεις και στοιχειώδεις πράξεις δημοσιότητας) άλλως θα υπήρχε σχετική εναντίωση ή προβολή αντίρροπων σχετικών ουσιαστικών και νομικών ισχυρισμών είτε από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ είτε από την ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΥΤΗΣ ΑΡΧΗ , τεκμαίρεται βάσιμα ότι , σύμφωνα με όσα ορίζει η σύμβαση συγχώνευσης και η οικεία νομοθεσία , διατηρείται και υφίσταται νομικά ισχυρό το δικαίωμα των μετόχων (κομιστών μετοχών) της ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , να αξιώσουν την εκκρεμή και μη εισέτι διενεργηθείσα απόδοση του τιμήματος εξαγοράς των μετοχών των ως προβλέπεται διαδικαστικά από την σύμβαση συγχώνευσης , δεδομένου ότι διαρκούσης της εκκρεμούς (έστω και σε αδράνεια ή εγκατάλειψη) ειδικής εκκαθάρισης δεν γεννάται θέμα παραγραφής . Η όποια οικονομική ή άλλη αξίωση , εδράζεται στην σύμβαση συγχώνευσης και την νομιμοποιητική ισχύ που παράσχει η κατοχή των μετοχών της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ που έχουν τον χαρακτήρα ΑΞΙΟΓΡΑΦΟΥ , ήτοι ΤΙΤΛΟΥ που ενσωματώνει αξία , ως ειδικότερα προσδιορίζεται στην σύμβαση συγχώνευσης, σε χρημα-τοοικονομικό συνδυασμό και αποτίμηση με βάση τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της απορροφηθείσας τράπεζας κατά τον χρόνο συγχώνευσης και ως έκτοτε διαχρονικά αποτιμούνται . Επιση-μαίνεται με έμφαση η ρητή εξαίρεση των συμβαλλομένων ως προς τα στοιχεία παθητικού , με ρητή αναφορά στο κεφάλαιο , το λογαριασμό εκτιμήσεως κεφαλαίου σε φράγκα σταθεροποιημένα , το αποθεματικό τακτικό κεφάλαιο , το έκτακτο αποθεματικό κεφάλαιο ως και κάθε έτερο στοιχείο του παθητικού μη αποτελούν υποχρέωση προς τρίτους , ως επίσης την ελάχιστη κατώτατη τιμή αποτίμησης .
Τα όσα προβλέφθηκαν (και έκτοτε δεν υλοποιήθηκαν) στην σύμβαση συγχώνευσης (με όσες σημαντικές έννομες και οικονομικές συνέπειες επάγονται εκατέρωθεν , θετικά και αρνητικά αντίστοιχα) συνιστούσαν το δικαιοπρακτικό θεμέλιο και τις νομικές και ουσια-στικές προϋποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε και επετεύχθη η συγχώνευση . Μη αποκληρωθείσας της προβλεπομένης διαδικασίας (ειδικής εκκαθάρισης) για την καταβολή του αναλογούντος τιμήματος εκάστης μετοχής , το σχετικό δικαίωμα ( αξίωση ) , διατηρείται νόμιμο και ισχυρό και αντίστοιχα η σχετική υποχρέωση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ είναι νόμιμη και ισχυρή , καθώς στα περιουσιακά της στοιχεία (στοιχεία ενεργητικού και παθητικού) περιέχονται εκ της συγχωνεύσεως , τα σχετικά περιουσιακά της στοιχεία (στοιχεία ενεργητικού και παθητικού) της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ τα οποία παραμένουν έκτοτε μη εισέτι πληρωθέντα και δη εκκρεμή και οφειλόμενα .
Το Δια ταύτα της ''END''
Οι μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής, που σήμερα είναι ιδιοκτησία της Εταιρείας μας, έχουν την εξωπραγματική αξία των 2,7 τρις ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα ,που είναι ιδιωτική, και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της πρέπει να πληρώσουν και θα πληρώσουν.
Ασφαλώς και έχουν να πληρώσουν.
Ιδρύσαμε την Εταιρεία “Η Ελλάς Ποτέ Δεν Πεθαίνει” - “Ellas Never Die” (“END”) για την Ελλάδα μας και όλους τους Έλληνες.
Η “END” Ανήκει σε Όλους μας. Η περιουσία της “END” είναι περιουσία όλων των Ελλήνων.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά και απόλυτα ότι δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε πολιτική κίνηση ΠΟΤΕ.
Στην εποχή που ζούμε η καχυποψία, η δυσπιστία, η παραπληροφόρηση κυριαρχούν.
Θα μας βομβαρδίσουν με τα φερέφωνά τους (στην Ελλάδα και όχι μόνο) με ό,τι πιο απίθανο μπορείτε να φανταστείτε.
Υψηλά ιστάμενοι της πολιτικής εξουσίας μας έχουν χαρακτηρίσει “πράκτορες”, που θέλουμε να αποσταθεροποιήσουμε την Οικονομία της Ελλάδος και της Ευρώπης. Τους καλέσαμε να έρθουν μαζί μας (όχι να γίνουν “πράκτορες”), να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τον κοινό σκοπό, την Πατρίδα μας, αρνήθηκαν! (Επιδόθηκε στον Υπουργό Οικονομικών σχετική επιστολή κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου 2011 από επιφανείς Έλληνες Πατριώτες της ομογένειας εκεί.)
Δεν θέλουν να αλλάξουν αφεντικά είπαν!
Εμείς δεν είμαστε αφεντικά και δε θα γίνουμε.
Ελληνίδες, Έλληνες,
Ελάτε μαζί μας, γίνετε υποστηρικτές και μέτοχοι στην “END”. Εμάς, τους ιδρυτές της “END”, πιθανόν να μας σταυρώσουν, να μας τσιμεντώσουν, να μας κάνουν θύματα τροχαίου ατυχήματος, να μας εξοντώσουν με ανακοπές και ανευρύσματα εγκεφάλου, να μας εκτελέσουν. Εσείς θα συνεχίσετε και θα νικήσετε.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους ΕΛΛΗΝΕΣ της Αμερικής και ιδιαίτερα τον γιατρό Εμμανουήλ Λαμπράκη, τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη και τον καθηγητή Νικόλαο Γεωργαντζά για την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΙΑ τους, την αμέριστη βοήθειά τους, την συμπαράστασή τους και τους αγώνες τους.
Να ευχαριστήσουμε επίσης όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ εδώ στην Πατρίδα, που δούλεψαν και δουλεύουν ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ για το κοινό όραμα...
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑ.
Το θέμα όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, πρέπει πάση θυσία να πάρει διαστάσεις και να ενημερωθεί ο απανταχού ελληνισμός!
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο πολιτικό κατεστημένο και τους διαπλεκόμενους προστάτες του την συγκάληψη και αυτής της προσπάθειας..
Η προδοσία της πατρίδας και η εξαπάτηση του λαού πρέπει να σταματήσει!
Πηγή logioshermes.blogspot.com
Μελετώντας προσεκτικά κάποιος την παραπάνω σελίδα θα διαπιστώσει πως κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εύκολο: η Εθνική αρνείται αρχικά να πληρώσει τους κατόχους των μετοχών και μετά από επανειλημμένες πιέσεις καταφεύγει σε πλάγια οδό καταβολής 1,5 δις για κάθε 10 μετοχές... ποσό που είναι πολύ χαμηλότερο της πραγματικής αξίας της μετοχής που έχεις εκτιμηθεί στα 670 δις έκαστη!
Η συγκεκριμένη είδηση έφτασε και στο zougla.gr, από όπου αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο:
Δωρεά μετοχής 670 δισ. ευρώ
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.
Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και είναι η Τράπεζα Γαλλίας.
Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν την ρευστοποίησης των μετοχών που κατείχαν άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940 να τους απαντούν πώς τα αξιόγραφα τους δεν είχαν καμία πλέον αξία. Το θέμα ξεχάστηκε. Κάποιες γιαγιάδες και κάποιοι παππούδες από την Μικρά Ασία είχαν φυλάξει μερικές από αυτές τις μετοχές στα σεντούκια. Κάποιοι άλλοι σε θυρίδες έως ότου, σαράντα από αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά. Κάτοχος η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.
Τι πιο φυσικό κατόπιν αυτής της αποκάλυψης από το να αποταθεί η οικογένεια Σώρρα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη σειρά της η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί.
Ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό (ο 18/1944 είναι ο πρώτος νομισματικός νόμος μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ευθύνη της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής είχε αναλάβει η «Deutsche Bank»).
Η οικογένεια Σώρρα δεν το βάζει κάτω. Έρχεται σε επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να γίνει και η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.
Η μεγάλη έκπληξη
Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ..
Χωρίς καπνό δεν υπάρχει φωτιά
Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι’ αυτό. Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».
Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνικής ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.
Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.
Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.
Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους.
Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Η αξία των 4 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των ελλήνων πολιτών αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Είναι προφανές πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και το ευρωπαϊκό στο σύνολο του δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει στο σύνολο του αυτό το ποσό που συνεπάγεται η αξία των μετοχών. Τι μένει λοιπόν; Ο συμβιβασμός ή αλλιώς μία συμφωνία ή πιο απλά μία συμπεφωνημένη από όλα τα μέρη Σεισάχθεια (παραγραφή του χρέους).
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Προβόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί καμία ακόμη αντίδραση τους. Δεν απομένει παρά να πληροφορηθεί τα περί της «Τράπεζας της Ανατολής» και τους αποθεματικού της σε χρυσό, τότε το 1932 και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Ναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προκειμένου να γελάσει και το χείλι του κάθε πικραμένου.
Όπως αναφέρει το οδοιπορικό του δωρητή των μετοχών στις 24 Φεβρουαρίου 2011, μετά από επιστολές προς την Εθνική Τράπεζα που έμειναν αναπάντητες, επιδόθηκε σε αυτήν Εξώδικη Δήλωση σχετικά με την Ειδική Εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής.
Στις 11 Μαρτίου 2011 και μετά από άκαρπη αναμονή απόκρισης της Εθνικής Τράπεζας αποστέλλεται και δεύτερη Εξώδικη Δήλωση η οποία κοινοποιείται με επιδόσεις στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κύριο Γεώργιο Α. Παπανδρέου, στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριο Αντώνη Σαμαρά και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κύριο Γεώργιο Προβόπουλο. Στους υπολοίπους που αναγράφονται στην Εξώδικη Δήλωση προς κοινοποίηση δεν επιδόθηκε για καθαρά Πατριωτικούς λόγους.
Απάντηση καμία ,ούτε από την Εθνική, ούτε από τον Πρωθυπουργό ούτε από τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, ούτε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στις 21 Μαρτίου 2011 υποβλήθηκε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα την πορεία της Εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής. Απάντηση καμία.
Να σημειωθεί ότι προφορικά έχει γίνει γνωστό το θέμα της Τράπεζας της Ανατολής και σε έναν ακόμη Αρχηγό Πολιτικού Κόμματος.
Ασυλία ή υποταγή στο Μεγάλο Αφεντικό ήταν το ερώτημα για την δεκαετία 1930.
Το ίδιο ερώτημα τίθεται και σήμερα!
Παρακάτω σας παραθέτω την πλήρη Νομική Ανάλυση και Τεκμηρίωση.
Δια της με αριθμό 147611/1932 σύμβασης συγχώνευσης , συγχωνεύτηκε δια εξαγοράς και απορρόφησης της , η τραπεζική εταιρεία "ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Α.Ε." από την "ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ", πράξη συγχώνευσης η οποία εγκρίθηκε δια της με αριθμό 72186/1932 υπουργική απόφασης που δημοσιεύτηκε στο Δελτίο ΑΕ&ΕΠΕ ΦΕΚ αρ. 301/31-12-1932.
Σύμφωνα με την ανωτέρω σύμβαση συγχώνευσης , προβλέφθηκε ότι θα διενεργηθεί εδική εκκαθάριση , συνεπεία της μεταβιβάσεως των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (επελθούσης καθολικής διαδοχής), με μόνο και αποκλειστικό σκοπό τον προσδιορισμό του τιμήματος εξαγοράς, ως ειδικότερα διαδικαστικά προβλέφθηκε με την ανωτέρω πράξη συγχώνευσης.
Η συγχώνευση δια εξαγοράς και απορροφήσεως διενεργήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 2190/1920 (ως τότε ίσχυε) και τις διατάξεις του Ν. 5261/1931 .
Η σύμβαση συγχώνευσης οφείλει να επισημανθεί ότι συνήφθη , μετά την λήψη σχετικών αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών , ως όριζε τότε (1932) το άρθρο 68 του Ν. 2190/1920 . Συγκεκριμένα :
`Αρθρον 68 : Προκειμένου περί συγχωνεύσεως ανωνύμων εταιριών, είτε δια συστάσεως ανωνύμου εταιριών είτε δια συγχωνεύσεως ή πλειόνων υπό άλλης, είτε δι`εξαγοράς μιάς ή πλειόνων υπό άλλης δεν εφαρμόζονται επί των συγχωνευόμενων εταιρειών αι περί εκκαθαρίσεως και διαλύσεως ισχύουσαι διατάξεις. Προς τούτο αρκούσιν αι σύμφωνοι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ενδιαφερομένων εταιρειών λαμβανομέναι κατά τας διατάξεις των άρθρων 29 παρ.3 και 31 παρ.2 . 2. Επί εισφοράς εταιρικής περιουσίας εν τω σύνολω αυτής (ενεργητικόν και παθητικόν) λόγω συγχωνεύσεως δύνανται ο υπουργός του Εμπορίου οσάκις πρόκειται περί συγχωνεύσεως μεγάλων επιχειρήσεων να επιτρέψει την μη εφαρμογήν των περί εκτιμήσεως αυτής διατάξεων των άρθρων 9 και 10.
`Αρθρον 31 : 1. Αι αποφάσεις της γενικής συνελεύσεως λαμβάνονται κατ` απόλυτον πλειοψηφίαν των εν αυτή εκπροσωπουμένων ψήφων. 2. Εξαιρετικώς αι εν παραγράφοις 3 και 5 του άρθρου 29 αποφάσεις λαμβάνονται δια πλειοψηφίας των 3/5 των εν τη συνελεύσει εκπροσωπουμένων ψήφων.
Πλήν όμως , όπως προκύπτει από το ίδιο το σώμα της συμβάσεως συγχωνεύσεως , η σχετική απόφαση από την γενική συνέλευση των μετόχων της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , δεν ελήφθη με την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία , γεγονός το οποίο έχει την νομική και ηθική αξία του .
Στην σχετική σύμβαση συγχώνευσης μνημονεύεται ρητά ότι είναι αδύνατη η ακριβοδίκαιη εκτίμηση της περιουσίας της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ και συνακόλουθα του τιμήματος εξαγοράς , για όσους λόγους μνημονεύονται και προβλέφθηκε ότι θα προσδιορισθεί από την ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ , η διαδικασία της οποίας ορίστηκε κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο , καίτοι καθορίστηκε και κατώτατο τίμημα ανά μετοχή το ποσό των 200 δραχμών . Ειδικότερα προβλέφθηκε ότι η εκκαθάριση (ως συγκεκριμένα καθορίστηκε) θα πρέπει να διενεργηθεί εντός δύο (2) ετών (βλ. VI στ΄) , με δυνατότητα παρατάσεως εφάπαξ ή αλληλοδιάδοχα . Μετά το πέρας της εκκαθάρισης ορίστηκε (βλ. VIII) , ότι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ θα πρέπει να καταβάλει το σε έκαστη των 280.000 μετοχών (ήτοι σε έκαστο κάτοχο αντίστοιχου αριθμού μετοχών) της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ αναλογούν τίμημα , επιπλέον του προκατεληφθέντος ποσού των δρχ. 150, υπόλοιπο του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης , με παράλληλη παράδοση (από τον μέτοχο) του τίτλου της μετοχής προς ακύρωση , ορισθέντος του ποσού των δρχ. 200 ως του ελάχιστου τιμήματος εξαγοράς .
΄Εχει εξαιρετική σημασία να επισημανθεί και αξιολογηθεί το γεγονός ότι τα συμβαλλόμενα μέρη , έκαναν αποδεκτό , με την σύβαση συγχώνευσης ότι το ενεργητικό και παθητικό της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ μεταβι-βάζεται (μεταβιβάσθηκε) αυτοδίκαια , κατά νόμω και συμβατικά (οπότε επέρχεται λογιστική συγχώνευση) και δη το μεν παθητικό αμέσως στους διάφορους λογαριασμούς του παθητικού αυτής , το δε ενεργητικό , ουχί αμέσως εν τω συνόλω του, εις τους λογαριασμούς του ενεργητικού της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, αλλά αναλόγως της προόδου της συντελεσθησόμενης ρευστοποιήσεως , ως προβλέφθηκε και ορίζεται στον όρο ΙV της σύμβασης συγχώνευσης .
Ρητά ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ της σχετικής μεταβιβάσεως οι σχετικές με το ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕΡΙΔΕΣ του ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ, ρητά προσδιοριζόμενες, ήτοι κεφάλαιο, λογαριασμός εκτιμήσεως κεφαλαίου σε φράγκα σταθεροποιημένα, κεφάλαιο αποθεματικό τακτικό και κεφάλαιο αποθεματικό έκτακτο ως και κάθε έτερο στοιχείο του παθητικού μη αποτελούν υποχρέωση προς τρίτους, ''… ΑΤΙΝΑ δεν θέλουσιν εμφανίζεσθαι εν τη περί ο όρος ΙV ειδική εκκαθάρισει , δεδομένου ότι θέλει καταβληθεί τοις μετόχοις τοις τράπεζας της Ανατολής το αντίτιμον των μετοχών υπό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κατά τα εν τω όρω Vi οριζόμενα ….''.
Απλή ανάγνωση και αξιολόγηση της σύμβασης συγχώνευσης , ως έχει έκτοτε δημοσιευθεί (βλ. ΦΕΚ φύλο 301/31-12-1932) και των τότε δημοσιευμένων ισολογισμών των δύο συγχωνευόμενων εταιρειών , ευχερώς καταδεικνύει ποία ήταν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των δύο εταιρειών και ότι έκτοτε τίποτε εξ όσων προβλέφθηκαν ΔΕΝ πραγματοποιήθηκε , με όσες ΝΟΜΙΚΕΣ και ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ το γεγονός αυτό επάγεται για την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και τους μετόχους των συγχωνευόμενων εταιρειών και δη αυτών που κατείχαν και κατέχουν τις μετοχές της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , σύμφωνα με όσα δικαιώματα αυτές τους παράσχουν .
Η καταβολή του τιμήματος εξαγοράς προβλέφθηκε να γίνει μετά την λήξη της ειδικής εκκαθαρίσεως στους κομιστές των μετοχών της ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , καίτοι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έκανε άμεση χρήση όλων των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ . Απλή συγκριτική επισκόπηση και αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των δύο τραπεζών κατά το έτος 1932 αποδίδει εύγλωττα τα σχετικά συμπεράσματα .
Στην σύμβαση συγχώνευσης ορίστηκε ρητά η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης και η αιτία διενέργειά της (προσδιορισμός και πληρωμή τιμήματος στους μετόχους τράπεζας ΑΝΑΤΟΛΗΣ) . Συμπληρωματικά αυτής , αναπόφευκτα έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις περί εκκαθαρίσεως του Ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών .
Σύμφωνα με τον Ν. 2190/1920 και δη τον άρθρο 49 (ως τότε ίσχυε και σε γενικές γραμμές ομοίως ισχύει) , προβλέπεται :
1. Οι παρά της συνελεύσεως διοριζόμενοι εκκαθαρισταί οφείλουσιν άμα τη ανάληψη των καθηκόντων αυτών να ενεργήσωσιν απογραφήν της εταιρική περιουσίας και να δημοσιευωσι δια του τύπου και του Δελτίου Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης ευθύνης της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως ισολογισμόν ούτινος υποβάλλεται εις το Υπουργείον Εμπορίου.
2. Την αυτήν υποχρέωσιν υπέχουσιν οι εκκαθαρισταί και κατά την λήξιν της εκκαθαρίσεως.
3. Η γενική συνέλευσις των μετόχων διατηρεί πάντα τα δικαιώματα αυτής κατά τη διάρκεια της εκκαθαρίσεως.
4. Οι λογαριασμοί της εκκαθαρίσεως εγκρίνονται υπό της γενικής συνελεύσεως.
Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 2, 8, 12, 13, 14, 18 παρ. 4, 24 παρ. 2, 34, 35β παρ. 1, 35γ, 39,40 του Ν. 2190/1920 προκύπτει ότι στην ανώνυμη εταιρεία, η οποία αποτελεί κεφαλαιουχική ένωση που στηρίζεται όχι στην προσωπική, αλλά στην περιουσιακή συμβολή των εταίρων, τα πρόσωπα των οποίων είναι αδιάφορα προς αυτήν, ο εταιρικός δεσμός εκφράζεται με τη μετοχή. Ο όρος αυτός (μετοχή) είναι πολυσήμαντος. Δηλώνει το μερίδιο του εταιρικού κεφαλαίου που είναι πάντα σταθερό, το δικαίωμα συμμετοχής στην εταιρία, αλλά και το αξιόγραφο, δηλαδή τον τίτλο (το χαρτί) στο οποίο είναι ενσωματωμένο το δικαίωμα αυτό. Η μετοχή ως τίτλος έχει απρόσωπο χαρακτήρα, που της επιτρέπει να έλκει προς την εταιρία μετόχους. Καθώς δε αντιστοιχεί σε σταθερό ποσοστό του κεφαλαίου, είναι αυτοτελής και αδιαίρετη. Έτσι , αν περισσότερες μετοχές περιέλθουν στο ίδιο πρόσωπο, διατηρούν την ατομικότητα τους. Συνεπώς, καθιστούν το πρόσωπο μέτοχο τόσες φορές, όσες και ο αριθμός τους (βλ. ΑΠ 2185/2007, ΕφΠατρ 282/2008, ΕφΑΘ 3126/2000).
Η αξίωση του μετόχου για καταβολή της αναλογίας του στο προϊόν της εκκαθάρισης αποτελεί ένα επιμέρους περιουσιακό δικαίωμα , που πηγάζει από την μετοχική σχέση , καθώς ουσιαστικά συνιστά ένα δικαίωμα δανειστή που πηγάζει από την εταιρική σχέση . Η αξίωση αυτή γεννιέται με την μετοχική σχέση και λειτουργεί ως αφηρημένο δικαίωμα προσδοκίας μέχρι την συγκεκριμενοποίησή του, δηλ. μέχρι να ενεργηθούν νομικά ορθά όλες οι προβλεπόμενες πράξεις εκκαθάρισης . Αποκλεισμός του δικαιώματος αυτού χωρίς και την συναίνεση του μετόχου δεν είναι δυνατή . Ως μέτρο διανομής – αποπληρωμής θα οριστεί η αναλογική αξίωση με βάση τον αριθμό των μετοχών , με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης (αρχή ισότητας μετόχων) . Δικαιούχος είναι ο μέτοχος που αποδεικνύει την μετοχική ιδιότητα κατά τον χρόνο πληρωμής , δηλ. αυτός που κατέχει το σώμα των μετοχικών τίτλων .
Τυχόν παραγραφή του δικαιώματος , άρχεται από το τέλος του έτους εντός του οποίου εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις περαίωσης της εκκαθάρισης , οι οποίες υπόκεινται και σε δημοσιότητα κατ΄ άρθρο 7α αι 7β Ν. 2190/1920 (είτε εικοσαετής 249 ΑΚ , είτε πενταετής 250 παρ. 15 ΑΚ), καθώς στις οικονομικές καταστάσεις απεικονίζεται ο τρόπος διαχείρισης της εκκαθάρισης και ο τρόπος αποτίμησης των μετοχών και του τμήματος εξαγοράς αντίστοιχα.
* Με την παρ. 6 του άρθ. 14 του Ν. 2339/1995 προστέθηκε νέα παρ. στο άρθρο 49 του Ν. 2190/1920 τέθηκε χρονικός προσδιορισμός και περιορισμός της διάρκειας της εκκαθάρισης και ορίστηκε σε μία πενταετία και δεν μπορεί να υπερβεί την δεκαετία .
Η περαίωση – λήξη της εκκαθάρισης προϋποθέτει περαίωση όλων των εκκρεμών προς τα έσω και έξω σχέσεων και μόνο τότε επιφέρει την λήξη της μετοχικής σχέσης , με την απόδοση στον μέτοχο , όσων του αναλογούν , για κάθε μετοχή που κατέχει και αντίστοιχα δικαιούται και επέρχεται (κατ΄ άλλους) με την έγκριση του τελικού ισολογισμού εκκαθάρισης και (κατ΄ άλλους) με την καταχώρηση της περάτωσης στο ΜΑΕ και την περαιτέρω δημοσίευσή της .
Από σχετικό έλεγχο , στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές , ως και το αρχείο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως , ως και τους δημοσιευθέντες ισολογισμούς , δεν προκύπτει ότι έχει περατωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης (έλλειψη κάθε σχετικής δημοσιεύσεως) και ότι πληρώθηκε το οποιοδήποτε ποσό σε μετόχους της τράπεζας ΑΝΑΤΟΛΗΣ και ότι διενεργήθηκε ότι ρητά προβλέφθηκε με την σύμβαση συγχώνευσης , καίτοι απορροφήθηκε – αποκτήθηκε άμεσα κάθε τι το οποίο συνιστούσε στοιχείο ενεργητικού και παθητικού της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ .
Επιβάλλεται να επισημανθεί ότι σε σχετικές εξώδικες οχλήσεις του Α. Σ. , τόσο προς την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (βλ. τις εξώδικες προσκλήσεις από 21-2-2011 και 11-3-2011) , όσο και προς την εποπτική αυτής αρχή ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (βλ. αίτηση της 21-3-2011) ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε και δη ουδεμία εναντίωση ή δήλωση - προς διενέργεια της εκκαθάρισης – υπήρξε . Επισημαίνεται επίσης ότι η δεύτερη προαναφερόμενη εξώδικη δήλωση κοινο-ποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία και την εποπτική αρχή και ουδεμία εμφανής και δη δημόσια αντίδραση υπήρξε .
Κατ΄ εκτίμηση των ανωτέρω , συμπερασματικά :
Μη περατωθείσης (ήτοι διαρκούσης) της ειδικής εκκαθάρισης (δεδομένου ότι σε περίπτωση που τυχόν είχε ολοκληρωθεί , θα όφειλαν να έχουν γίνει οι προβλεπόμενες από τον νόμο και την σύβαση συγχώνευσης διαδικαστικές διατυπώσεις και στοιχειώδεις πράξεις δημοσιότητας) άλλως θα υπήρχε σχετική εναντίωση ή προβολή αντίρροπων σχετικών ουσιαστικών και νομικών ισχυρισμών είτε από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ είτε από την ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΥΤΗΣ ΑΡΧΗ , τεκμαίρεται βάσιμα ότι , σύμφωνα με όσα ορίζει η σύμβαση συγχώνευσης και η οικεία νομοθεσία , διατηρείται και υφίσταται νομικά ισχυρό το δικαίωμα των μετόχων (κομιστών μετοχών) της ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ , να αξιώσουν την εκκρεμή και μη εισέτι διενεργηθείσα απόδοση του τιμήματος εξαγοράς των μετοχών των ως προβλέπεται διαδικαστικά από την σύμβαση συγχώνευσης , δεδομένου ότι διαρκούσης της εκκρεμούς (έστω και σε αδράνεια ή εγκατάλειψη) ειδικής εκκαθάρισης δεν γεννάται θέμα παραγραφής . Η όποια οικονομική ή άλλη αξίωση , εδράζεται στην σύμβαση συγχώνευσης και την νομιμοποιητική ισχύ που παράσχει η κατοχή των μετοχών της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ που έχουν τον χαρακτήρα ΑΞΙΟΓΡΑΦΟΥ , ήτοι ΤΙΤΛΟΥ που ενσωματώνει αξία , ως ειδικότερα προσδιορίζεται στην σύμβαση συγχώνευσης, σε χρημα-τοοικονομικό συνδυασμό και αποτίμηση με βάση τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της απορροφηθείσας τράπεζας κατά τον χρόνο συγχώνευσης και ως έκτοτε διαχρονικά αποτιμούνται . Επιση-μαίνεται με έμφαση η ρητή εξαίρεση των συμβαλλομένων ως προς τα στοιχεία παθητικού , με ρητή αναφορά στο κεφάλαιο , το λογαριασμό εκτιμήσεως κεφαλαίου σε φράγκα σταθεροποιημένα , το αποθεματικό τακτικό κεφάλαιο , το έκτακτο αποθεματικό κεφάλαιο ως και κάθε έτερο στοιχείο του παθητικού μη αποτελούν υποχρέωση προς τρίτους , ως επίσης την ελάχιστη κατώτατη τιμή αποτίμησης .
Τα όσα προβλέφθηκαν (και έκτοτε δεν υλοποιήθηκαν) στην σύμβαση συγχώνευσης (με όσες σημαντικές έννομες και οικονομικές συνέπειες επάγονται εκατέρωθεν , θετικά και αρνητικά αντίστοιχα) συνιστούσαν το δικαιοπρακτικό θεμέλιο και τις νομικές και ουσια-στικές προϋποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε και επετεύχθη η συγχώνευση . Μη αποκληρωθείσας της προβλεπομένης διαδικασίας (ειδικής εκκαθάρισης) για την καταβολή του αναλογούντος τιμήματος εκάστης μετοχής , το σχετικό δικαίωμα ( αξίωση ) , διατηρείται νόμιμο και ισχυρό και αντίστοιχα η σχετική υποχρέωση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ είναι νόμιμη και ισχυρή , καθώς στα περιουσιακά της στοιχεία (στοιχεία ενεργητικού και παθητικού) περιέχονται εκ της συγχωνεύσεως , τα σχετικά περιουσιακά της στοιχεία (στοιχεία ενεργητικού και παθητικού) της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ τα οποία παραμένουν έκτοτε μη εισέτι πληρωθέντα και δη εκκρεμή και οφειλόμενα .
Το Δια ταύτα της ''END''
Οι μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής, που σήμερα είναι ιδιοκτησία της Εταιρείας μας, έχουν την εξωπραγματική αξία των 2,7 τρις ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα ,που είναι ιδιωτική, και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της πρέπει να πληρώσουν και θα πληρώσουν.
Ασφαλώς και έχουν να πληρώσουν.
Ιδρύσαμε την Εταιρεία “Η Ελλάς Ποτέ Δεν Πεθαίνει” - “Ellas Never Die” (“END”) για την Ελλάδα μας και όλους τους Έλληνες.
Η “END” Ανήκει σε Όλους μας. Η περιουσία της “END” είναι περιουσία όλων των Ελλήνων.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά και απόλυτα ότι δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε πολιτική κίνηση ΠΟΤΕ.
Στην εποχή που ζούμε η καχυποψία, η δυσπιστία, η παραπληροφόρηση κυριαρχούν.
Θα μας βομβαρδίσουν με τα φερέφωνά τους (στην Ελλάδα και όχι μόνο) με ό,τι πιο απίθανο μπορείτε να φανταστείτε.
Υψηλά ιστάμενοι της πολιτικής εξουσίας μας έχουν χαρακτηρίσει “πράκτορες”, που θέλουμε να αποσταθεροποιήσουμε την Οικονομία της Ελλάδος και της Ευρώπης. Τους καλέσαμε να έρθουν μαζί μας (όχι να γίνουν “πράκτορες”), να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τον κοινό σκοπό, την Πατρίδα μας, αρνήθηκαν! (Επιδόθηκε στον Υπουργό Οικονομικών σχετική επιστολή κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου 2011 από επιφανείς Έλληνες Πατριώτες της ομογένειας εκεί.)
Δεν θέλουν να αλλάξουν αφεντικά είπαν!
Εμείς δεν είμαστε αφεντικά και δε θα γίνουμε.
Ελληνίδες, Έλληνες,
Ελάτε μαζί μας, γίνετε υποστηρικτές και μέτοχοι στην “END”. Εμάς, τους ιδρυτές της “END”, πιθανόν να μας σταυρώσουν, να μας τσιμεντώσουν, να μας κάνουν θύματα τροχαίου ατυχήματος, να μας εξοντώσουν με ανακοπές και ανευρύσματα εγκεφάλου, να μας εκτελέσουν. Εσείς θα συνεχίσετε και θα νικήσετε.
Είμαστε ήδη αρκετοί, ελάτε να γίνουμε ΟΛΟΙ.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους ΕΛΛΗΝΕΣ της Αμερικής και ιδιαίτερα τον γιατρό Εμμανουήλ Λαμπράκη, τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη και τον καθηγητή Νικόλαο Γεωργαντζά για την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΙΑ τους, την αμέριστη βοήθειά τους, την συμπαράστασή τους και τους αγώνες τους.
Να ευχαριστήσουμε επίσης όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ εδώ στην Πατρίδα, που δούλεψαν και δουλεύουν ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ για το κοινό όραμα...
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑ.
Το θέμα όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, πρέπει πάση θυσία να πάρει διαστάσεις και να ενημερωθεί ο απανταχού ελληνισμός!
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο πολιτικό κατεστημένο και τους διαπλεκόμενους προστάτες του την συγκάληψη και αυτής της προσπάθειας..
Η προδοσία της πατρίδας και η εξαπάτηση του λαού πρέπει να σταματήσει!
Πηγή logioshermes.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου