Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

0 Ούτε ένα βήμα πίσω...


ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων χαιρετίζει τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και τους εύχεται το καλύτερο για τη νέα σχολική χρονιά.
Μια σχολική χρονιά που δυστυχώς όλα δείχνουν ότι θα είναι από τις χειρότερες που έχουμε ζήσει.
      Βιώνουμε καθημερινά μια ανελέητη επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων και ειδικότερα στις ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας μας. Δικαιώματα και δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας καταστρατηγούνται και αναιρούνται συνεχώς στο όνομα της σωτηρίας των κερδών των τραπεζών και των πολυεθνικών με τις οδηγίες του διευθυντηρίου της τρόικας και την εφαρμογή τους από την κυβέρνηση και τους «εθνικά συναινούντες».

    Ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι μη προνομιούχοι (πόσοι άραγε έχουν απομείνει) με τη συμμετοχή του  στις συγκεντρώσεις, στις διαδηλώσεις, στις απεργίες και στο κίνημα των πλατειών διατράνωσε την αντίθεσή του σε αυτή τη πολιτική δίνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσους έχουν την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων ( ΕΕ , κυβέρνηση, Τρόικα , κομματικά και οικονομικά επιτελεία) ότι όχι μόνο δεν αντέχει αυτή την κατάσταση αλλά και ότι είναι  αποφασισμένος να την ανατρέψει.
    Εξαίρεση  από αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσε βέβαια να αποτελέσει ο χώρος της Παιδείας.
    Δεν μπόρεσαν πριν από λίγα χρόνια να αλλάξουν το Σύνταγμα, το άρθρο 16, δεν τους νοιάζει. Καταργούν τη συνταγματική υποχρέωση για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ με ένα νόμο και δημιουργούν το σχολείου της αγοράς.
    Με την εφαρμογή του  «Καλλικράτη», προχωρά  στο αποκεντρωμένο – διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Σπάει το ενιαίο της εκπαίδευσης και τη μεταφέρει την ευθύνη από κράτος στην  “τοπική κοινωνία” (γονείς, επιχειρήσεις, Δήμους και Περιφέρειες).
   Προωθείται παραπέρα το «νέο σχολείο» και  «νέο λύκειο» της αμάθειας, των δεξιοτήτων και της αγοράς. Η καπιταλιστική κρίση έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουν σχέδια που υφαίνουν, δεκαετίες τώρα, να ολοκληρώσουν το έγκλημα στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο
   Αυτό επιβεβαιώνει και ο νόμος για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε πρόσφατα ο οποίος οδηγεί στη διάλυση των σπουδών, σε πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων και στο σύνολό τους υποβαθμισμένα σε σχέση με τα σημερινά, αφού γκρεμίζονται η συνοχή και οι αρχές της κάθε επιστήμης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οδηγεί σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, κατάργηση του ασύλου και αντιδραστικές αλλαγές στη διοίκηση. Βάζει ταφόπλακα στην όποια δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.
   Η χρηματοδότηση της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχώς μειώνεται. Ήδη έχει πέσει στο 2,7% περίπου του προυπολογισμού.
    Τα σχολεία αρχίζουν χωρίς βιβλία. Προβλέπεται ότι θα φτάσουν στα σχολεία το Δεκέμβρη. Το  Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του δίνει εντολή να μοιραστούν στους μαθητές φωτοτυπίες και DVD!!! Είναι άραγε τυχαίο ότι το Υπουργείο έχει δηλώσει την πρόθεσή του να υποβαθμίσει το έντυπο σχολικό βιβλίο σε σχέση με ηλεκτρονικά και ψηφιακά διδακτικά μέσα; Είναι τυχαίο ότι    έχει προχωρήσει στην κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), αλλά και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), απολύτως απαραίτητοι για την εκπαιδευτική διαδικασία.                                                                                                                                                                                                                                                   Οι ελλείψεις  σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό θα είναι τεράστιες.  Πάνω από 20 χιλιάδες υπολογίζονται τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Φέτος μέχρι στιγμής έγιναν μόνο 546 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Α’ βαθμια και Β’βαθμια Εκπ/ση και περίπου 2.000 αναπληρωτών, συνεχίζοντας την απαράδεκτη πολιτική των εργαζομένων ομήρων, ενώ  έχουν συνταξιοδοτηθεί 6.000 περίπου εκπαιδευτικοί (προφανώς όσοι λείπουν ήταν περιττοί για την εκπαίδευση).
   Στην πόλη μας τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Παιδιά εργαζομένων οικογενειών μένουν έξω από τους από τους παιδικούς σταθμούς, πρωτάκια δεν έχουμε αίθουσες να τα υποδεχθούμε στο Δημοτικό και τα στοιβάζουμε σε ακατάλληλους χώρους, αίθουσες που μόνο για αποθήκες κάνουν συνεχίζουν να λειτουργούν σαν διδακτικές, το 3ο – 6ο παρά τις υποσχέσεις έχει βαλτώσει ,το ίδιο και αίθουσες στο 9ο Δημοτικό.
   Παρότι επανιδρύθηκε το 11ο Δημοτικό Σχολείο δεν δόθηκε η χρηματοδότηση για να προχωρήσει η κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου.
              Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων έχει πάρει σαφή θέση στο πρόβλημά αυτό και στην τελευταία γενική συνέλευση έχει πάρει απόφαση για το μη άνοιγμα των σχολείων αν δε λυθεί το πρόβλημα της στέγης  αναγνωρίζοντας ότι η αποπεράτωση του 3ου -6ου  σε συνδυασμό με τις δύο αίθουσες στο 9ο Δημοτικό θα ανακούφιζε λίγο την κατάσταση χωρίς να λύνει οριστικά το πρόβλημα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ – ΔΥΝΑΜΙΚΑ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ-ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
  •       Άμεση αποπεράτωση του 3ου -6ου  Δημοτικού.
  •       Άμεση κατασκευή των αιθουσών στο 9ο Δημοτικό.
  •       Άμεση έναρξη εργασιών για την κατασκευή του 11ου Δημοτικού.
  •       Άμεση χωροθέτηση και ίδρυση του 5ου Λυκείου.
  •       Κανένας γονιός να μη πληρώσει ούτε ένα ευρώ για φωτοτυπίες και αγορά βιβλίων ελληνικών και ξενόγλωσσων.
  •       Αποκλειστικά Δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο.
  •       Διορισμοί εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.
  •       15 μαθητές στα τμήματα νηπίων, προνηπίων και στις Α΄ και Β΄ Δημοτικού, μέχρι  20 στις τάξεις των άλλων βαθμίδων, και μέχρι 10 παιδιά για τις τάξεις ειδικότητας στα Τεχνικά Λύκεια.
  •       Έκτακτη χρηματοδότηση για τα αυξημένα έξοδα των σχολικών επιτροπών και μηδενικό ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές.
  •       Μέτρα για τους άνεργους γονείς (μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, θέρμανση).
Καλούμε όλα τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης να προχωρήσουν άμεσα σε γενικές συνελεύσεων για να καθορίσουν το πλαίσιο δράση τους,

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου