Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

2 Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Αναμφισβήτητα, η ψυχική υγεία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, καθώς και δικαίωμα όλων των ανθρώπων, για το λόγο αυτό προβάλλει επιτακτική η ανάγκη προώθησής της.

       Μέσα στο πλαίσιο λοιπόν της προστασίας και προαγωγής της καλής ψυχικής υγείας, το οικοτροφείο ΙΡΙΣ, ( Π.Ε.Ο ΠΑΤΡΩΝ-ΑΘΗΝΩΝ,ΑΚΤΑΙΟ 10), το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 15 ψυχικά ασθενείς και ανήκει στο πρόγραμμα Εθνικού σχεδίου για την ψυχική υγεία ΨΥΧΑΡΓΩΣ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχει ως σκοπό του την αποασυλοποίηση και κοινωνική επανένταξη των ψυχικά αυτών ασθενών. 

      Οι συγκεκριμένοι ασθενείς, οι οποίοι μέχρι πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν σε ψυχιατρεία τύπου Λέρου και Τριπόλεως, άλλοι δεμένοι από τα καλοριφέρ και άλλοι παραδομένοι στα ηλεκροσόκ και τα δεσμά (στο όνομα της Επιστήμης!), ζώντας τη δική τους Κόλαση, τώρα πια έχουν φθάσει σε σημείο να μπορούν να ζουν ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ, κάτι το οποίο φάνταζε λίγα χρόνια νωρίτερα, τουλάχιστον ουτοπικό. Σημαντική επίσης είναι η συμβολή και μέριμνα του προσωπικού, το οποίο με την οργάνωση που έχει αναπτύξει, δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να συμμετέχουν σε διάφορες συλλογικές δραστηριότητες, πχ. εκδρομές, κινηματογράφο, μπόουλινγκ, κτλ. Μάλιστα, ορισμένοι από τους ασθενείς είναι έτοιμοι να ζήσουν ακόμη και μόνοι τους σε κάποιο διαμέρισμα. 

       Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί, είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία, υπονομεύοντας την πιο σημαντική πηγή πλούτου της, τους ανθρώπους της. Έτσι, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας κατέφυγε στη μείωση κατά 45% του ετήσιου προϋπολογισμού, κάτι το οποίο θα επιφέρει τη συρρίκνωση των δομών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να ζήσουν μελλοντικά ΚΑΙ ΠΑΛΙ σε μικρά άσυλα. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι φορείς θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις, τη στιγμή που κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, διότι οι κοινωνικές ανάγκες για τις υπηρεσίες στους ψυχικά ασθενείς αυξάνονται διαρκώς. 

       Εν τη απουσία πολιτικής βουλήσεως, ώστε να δοθεί λύση στη διαφαινόμενη κατάρρευση και για να αντιμετωπιστεί το τέρας της ευρύτερης οικονομικής κρίσεως το Οικοτροφείο ΙΡΙΣ προσπαθεί να βρει διεξόδους. Έτσι, με την ευγενική χορηγία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, έχει δημιουργήσει ένα εργαστήριο παρασκευής χειροποίητων γλυκών κουταλιού. Επιπρόσθετα, σημαντική είναι η συμβολή, προσφορά, ευαισθησία και μέριμνα τόσο επώνυμων όσο και ανώνυμων πολιτών, που χάρη σε αυτούς μπορεί και επιβιώνει το Οικοτροφείο και μπορεί μέχρι ενός σημείου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του.

         Με αφορμή λοιπόν τις Άγιες μέρες του Πάσχα, 
το Οικοτροφείο ΙΡΙΣ διοργανώνει Πασχαλινό Bazaar στο οποίο θα εκτεθούν οι κατασκευές των ασθενών, σε συμβολικές τιμές.

       Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αχαΐας, επί της οδού: Ρήγα Φεραίου και Κολοκοτρώνη, Πάτρα, τις εξής μέρες: M.Τρίτη, Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη, 10,11, 12 Απριλίου, και ώρα: 11π.μ--19μ.μ.
    
       Τα λόγια φτωχά, για να εκφράσουν τα συναισθήματα που νιώθει κανείς, ειδικά όταν έχει να ‘αντιμετωπίσει’ αυτές τις δεκαπέντε αθώες ψυχές, τους δεκαπέντε ψυχικά ασθενείς που φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο ΙΡΙΣ…. Κι επειδή τα λόγια μας ίσως κρύβουν τις σκέψεις μας, αλλά οι πράξεις μας τις φανερώνουν, οφείλουμε όλοι να δώσουμε το παρόν.

Με σεβασμό προς τους πολίτες της Πάτρας,

ΔΡΟΥΚΑ ΝΑΝΤΙΑ
(αναγνώστρια - φίλη του Ιδρύματος)

2 σχόλια:

George είπε...

Να προσέχετε τους ψυχίατρους.
Μπαίνουνε στα σχολεία και παρακινούν δασκάλους στο να εντοπίζουν και να "βοηθούν τα άρρωστα" παιδιά.

Είναι οι πρώτοι μεταξύ των κατευθυνόμενων απο τη ΝΤΠ "επιστημόνων". Τα πιο πιστα όργανα και οι θερμότεροι υποστηρικτές των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες προωθούν την μετατροπή καθε ανθρώπινου αισθήματος οπως τη στενοχώρια, το θυμό, την απογοήτευση, κτλ σε "σύνδρομα" για τα οποία οι "ασθενείς" πρεπει ολο και πιο πιεστικά να παιρνουν ψυχοφάρμακα.

Υπάρχουν δυο τρία πολυ καλά ντοκιμαντέρ πανω στο θεμα, παρακολουθηστε τα και προστατέψτε τα παιδιά σας, κινδινεύουν απο τους ψυχίατρους.

asimpiestos1 είπε...

Πολύ σωστά, George!

Δημοσίευση σχολίου