Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

0 Λουτράκι: Εξασθενές χρώμιο, σε διπλάσιες ποσότητες από τον Ασωπό


Σε τοξικό βουνό φαίνεται ότι έχουν μεταμορφωθεί τα Γεράνεια Όρη...

που λειτουργούν όπως αναφέρουν και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ως χωματερή τοξικών αποβλήτων που φτάνουν εκεί από όλη την Ελλάδα.

Πρόσφατες μετρήσεις εντόπισαν υψηλότατες συγκεντρώσεις του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου που έρχονται να προστεθούν σε παλιότερες μετρήσεις άλλα και στη μελέτη των Οικολόγων Πράσινων που βρίσκεται τώρα στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΦΕΤ και οι οποίες δείχνουν ότι στην περιοχή εμφιαλώνεται μολυσμένο νερό. Οι ποσότητες του εξασθενούς χρωμίου είναι διπλάσιες από αυτές που μετρηθηκαν στο πόσιμο νερό στην περιοχή του Ασωπού.


Την ίδια στιγμή ο Δήμος Λουτρακίου επιμένει να λέει ότι το νερό είναι καθαρό άλλα και να μην προχωράει σε μετρήσεις για εξασθενές χρώμιο. Αδιάφορη εμφανίζεται και η Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία παρά την προ μηνών δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Αν. Πουλά δεν έχει προχωρήσει στον παραμικρό έλεγχο.

Οι κάτοικοι όμως του δημοτικού διαμερίσματος Σχίνου Λουτρακίου αποφάσισαν να δράσουν μόνοι τους και προχώρησαν σε δειγματοληψίες του νερού που τρέχει στις βρύσες τους και να το στείλουν προς ανάλυση.

Τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά. Εξασθενές χρώμιο σε ποσότητες 237 μg/l. Υπενθυμίζεται ότι το όριο για το ολικό χρώμιο είναι 50 μg/l ενώ το πρώτο θεσμοθετημένο όριο για το εξασθενές χρώμιο, στην Πολιτεία της Καλιφόρνια είναι 0,01 μg/l. Οι επιστήμονες επίσης θεωρούν ότι η παραμικρή ποσότητα εξασθενούς χρωμίου είναι καρκινογόνου ενώ και στην περιοχή του Ασωπού, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του υπουργείου Υγειας, αποδείχθηκε ότι οι αυξημένες καρκινογενέσεις οφείλονται σε κατανάλωση νερού με εξασθενές χρώμιο που εντοπίστηκε μάλιστα σε μικρότερες ποσότητες (στο πόσιμο νερό) από αυτές που εντοπίστηκαν στην περιοχή του Σχίνου.

Όπως αναφέρει η imerisia,gr, το διαπιστευμένο εργαστήριο που έκανε την ανάλυση των δειγμάτων καταλήγει στα συμπεράσματα του στα εξής: «σύμφωνα με το Υπουργείο δεν υπάρχει θεσπισμένο ανώτατο όριο αλλά σύμφωνα με τη διεθνή βιβλίογραφία η περιεκτικότητα του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό θα πρέπει να είναι μηδενική καθόσον είναι ισχυρά τοξικό και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πόσιμο ή πλύσιμο σκευών ούτε να έρχεται σε επαφή με το δέρμα».

Το πιο σημαντικό από όλα είναι όμως ότι σύμφωνα με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, το νερό της περιοχής έχει μολυνθεί από το γεγονός ότι στα Γεράνεια Όρη έχουν εντοπιστεί μεγάλες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως χώρος ανεξέλεγκτης εναπόθεσης και ταφής τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων που στέλνουν εκεί βιομηχανικές μονάδες από όλη τη χώρα προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα από την υποχρέωση που έχουν να διαχειρίζονται οι ίδιες με ασφαλή και σύγχρονο τρόπο τα απόβλητα τους ή να τα στέλνουν, με δικά τους έξοδα, σε ειδικές μονάδες στο εξωτερικό.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής και ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από δέκα μήνες περίπου, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν προχωρήσει σε μελέτη των εμφιαλωμένων νερών που διακινούνται στην ελληνική αγορά και εντόπισαν σε νερά που εμφιαλώνονται στο Λουτράκι υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου