Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

0 Προσοχή διαδώστε το…Θα πληρώνουν για αιμοκαθάρσεις από αρχές Οκτώβρη


Θα πληρώνουν για αιμοκαθάρσεις από αρχές Οκτώβρη

Απειλούν οι κλινικάρχες πως αν δεν λάβουν τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ θα δέχονται μόνο όσους έχουν να πληρώσουν, κι ας πεθάνουν οι υπόλοιποι…


Την ώρα που ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, την περασμένη Παρασκευή, προσπαθούσε να παρουσιάσει «ρόδινη» την κατάσταση απέναντι στην επισήμανση των βουλευτών του ΚΚΕ, ότι σε Υγεία – Πρόνοια δημιουργούνται οι όροι που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο ανθρώπους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για φάρμακα και θεραπείες, η Ελληνική Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΕΛΛ.ΕΝ.Ι.Κ) και Μονάδων Υγείας ανακοίνωνε πως από 1η Οκτώβρη θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους οι νεφροπαθείς για να κάνουν αιμοκάθαρση.

Ανάλογη απόφαση πήρε και η Γενική Συνέλευση εκπροσώπων 160 μικρομεσαίων κλινικών – εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ)- που έγινε την περασμένη Δευτέρα. Εξουσιοδοτούν το ΔΣ της ΠΕΙΚ για «…σε περίπτωση μη πληρωμής έως 30/09/12, την αναστολή της επί πιστώσει νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις κλινικές, στις μονάδες τεχνητού νεφρού και στις μονάδες εντατικής θεραπείας των κλινικών».
Στην επιστολή των Ιδιωτικών Κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας αναφέρεται πως «δεν έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού» «για τα Νοσήλια Μαΐου 2012, ούτε προχωρούν τα εντάλματα για τα λοιπά νοσήλια Μαΐου – Ιουνίου 2012». Ετσι, περιγράφοντας όλο το εμπόριο φαρμάκων, υλικών, θεραπειών στις πλάτες των ασθενών, ενημερώνουν πως «οι προμηθεύτριες εταιρείες τόσο των υλικών Τεχνητού Νεφρού, όσο και των λοιπών υλικών και φαρμάκων απαιτούν προκαταβολική εξόφληση των παραγγελιών μας προκειμένου να τις εκτελέσουν» και ως εκ τούτου «από 1/10 δεν θα είναι εφικτή η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σας επί πιστώσει».

Αυτά είναι τα δραματικά αποτελέσματα, όταν η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών και καθορίζουν οι τελευταίοι, ανάλογα με το κέρδος και το συμφέρον τους, τους όρους της θεραπείας. Κι όμως προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακο, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή επέλεξαν να δίνουν «ζεστό» χρήμα στις ιδιωτικές κλινικές αντί να λειτουργήσουν δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού κι ας πρόκειται για έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπου μία αιμοκάθαρση αν δεν γίνει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο νεφροπαθής θα πεθάνει! Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περίπου 1.300 νεφροπαθείς, που κάνουν αιμοκάθαρση σε περίπου 18 Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Αν μια μεγάλη ιδιωτική μονάδα (σ.σ. με 150 νεφροπαθείς) κλείσει ή σταματήσει να δέχεται «δωρεάν» τους ασφαλισμένους, τότε θα κινδυνεύσουν άμεσα ανθρώπινες ζωές γιατί οι νεφροπαθείς αυτοί δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν από τις δημόσιες ΜΤΝ.

Εδώ και τώρα το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να εξασφαλιστεί η αιμοκάθαρση για κάθε νεφροπαθή. Είναι άμεση ανάγκη να περάσουν τώρα όλες οι ΜΤΝ στο Δημόσιο, ώστε να μην κερδίζει κανένας επιχειρηματίας από αυτό το βρώμικο εμπόριο «ζωής και θανάτου». Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ), όπου σημειώνει πως είναι ανέφικτο για τους νεφροπαθείς «να προπληρώνουν τις αιμοκαθάρσεις τους για να καταστεί δυνατόν να νοσηλευτούν, διότι: Το ποσό είναι δυσβάστακτο και διότι πολλοί νεφροπαθείς είναι ήδη υπερχρεωμένοι, καθώς εδώ και πολλούς μήνες πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς τους για θεραπεία χωρίς να τα έχουν λάβει πίσω από τα ασφαλιστικά τους ταμεία».

Σε κίνδυνο δημόσια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Η Γραμματεία χρονίως πασχόντων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καταγγέλλει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της ΠΟΝ που χρόνια τώρα στηρίζει την επιχειρηματική δράση, ενώ στελέχη της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ακόμη και σε εγκαίνια των ιδιωτικών μονάδων. Είναι ενδεικτικό πως και στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποιοι κερδίζουν από τις αγωνίες, τα βάσανα, τις ανάγκες των νεφροπαθών.

Προχτές αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ επισκέφτηκε το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, όπου λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες ΜΤΝ και το νοσοκομείο θα κλείσει στα πλαίσια των συγχωνεύσεων και οι νεφροπαθείς θα μείνουν στον «αέρα» και κάλεσαν τους νεφροπαθείς να μην πιστεύουν αυτούς που τους καθησυχάζουν ότι δήθεν είναι εξασφαλισμένη η λειτουργία της μονάδας στο «Αγία Ολγα». Οπως τόνισε η ΣΕΑΑΝ, στο «Αγία Ολγα» δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο για ΜΝΤ, η οποία απαιτεί σύγχρονη και περίπλοκη εγκατάσταση και χρόνο για να γίνει.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου