Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015

0 Μνήμες από το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου ξύπνησαν στη δίκη του Χάινς Ρίχτερ – Κατάθεση Δημάρχου Καντάνου – Σελίνου | Βίντεο

Με την κατάθεση του δημάρχου Κανδάνου-Σελίνου από τα Χανιά, συνεχίστηκε το πρωί στο μονομελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ.

Ο Αντώνης Περράκης αναφέρθηκε στη ναζιστική θηριοδεία στην επαρχία Σελίνου, ενώ έκανε αναφορές και στο ολοκαύτωμα της Κανδάνου.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, καθώς έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο καθηγητής του τμήματος πολιτικής επιστήμης, Ανδρέας Στεργίου, ο οποίος είχε προτείνει την αναγόρευση του γερμανού ιστορικού σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Κρήτης.


Αναλυτικότερα, μνήμες από το ολοκαύτωμα της Κανδάνου «ζωντάνεψαν» σήμερα στο μονομελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ για το βιβλίο του «η Μάχη της Κρήτης».

Ο δήμαρχος Κανδάνου – Σελίνου, Αντώνης Περράκης αναφέρθηκε στα θύματα της ναζιστικής θηριοδείας στην επαρχία Σελίνου στα Χανιά καταθέτοντας ακόμα και τις δικές του μνήμες από τις αφηγήσεις των προγόνων του.

Η Κάνδανος ήταν το πρώτο χωριό της Κρήτης που καταστράφηκε από τους ναζί, με το γερμανό συγγραφέα να αναφέρει στο βιβλίο του μονοψήφιο αριθμό νεκρών.

Ο Αντώνης Περράκης μάλιστα μετέφερε τη δυσαρέσκεια των κατοίκων της Κανδάνου για τα όσα ισχυρίζεται ο Χάινς Ρίχτερ στο επίμαχο βιβλίο, ενώ τις επόμενες ημέρες ενώπιον του δικαστηρίου θα καταθέσει και ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του επίκουρου καθηγητή πολιτικής θεωρίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Θωμά Νουτσούπουλου, ο οποίος πέρα από τον προβληματισμό του για το συγγραφικό έργο του γερμανού ιστορικού, κατέθεσε και την επιστημονική του προσέγγιση σε συγκεκριμένες αναφορές του βιβλίου της Μάχης της Κρήτης.

Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο στις 12 το μεσημέρι η κατάθεση του καθηγητή του τμήματος πολιτικής επιστήμης, Ανδρέα Στεργίου, από τον οποίο προτάθηκε στο πανεπιστήμιο Κρήτης η αναγόρευση του γερμανού ιστορικού.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου