Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

0 Εάν ΕΣΥ που το διάβασες είσαι ακόμα σπίτι σου, τότε, πήγαινε μέχρι τον καθρέφτη σου να δεις ποιος ευθύνεται για την κατάστασή μας....



Περί Πατρίδος και ιστορίας ημών

Από την γενναιότητα των Σπαρτιατών διδάχτηκα, το «ελάτε να τα πάρετε», (μολών λαβέ), απάντηση που δόθηκε προς τον Ξέρξη, όταν ζητήθηκε να παραδόσουν τα όπλα τους και παραδοθούν στον εχθρό. Η ρήση αυτή, ακόμα και τώρα ηχεί δυνατά μέσα στην ψυχή μου. Ο δε Αριστοτέλης, μου έμαθε πως, «η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση και όχι τυχαία ή κατά λάθος» (Εν τη προαιρέσει η μοχθηρία και το αδικείν), ρήση που αιτιολογεί την πρακτική των σημερινών πολιτικών απέναντι στους πολίτες. Από την άλλη, ακόμα ένας εκ των φιλοσόφων μας, ονόματι Βίας ο Πριηνεύς, μου δίδαξε, πως «πρέπει να ακούω πολλά και μετά, να μιλήσω την ώρα που πρέπει» (Άκουε πολλά, λάλει καίρια). Έτσι θεωρώ πως αφού άκουσα πολλά μέχρι σήμερα, αυτή είναι η πιο κατάλληλλη στιγμή δια να ομιλήσω...

Για τους ανόητους, δάσκαλος δεν είναι η λογική, αλλά η συμφορά. Δεν χρειάζεται να λες τι ξέρεις, αλλά να ξέρεις τι λες, αφού λοιπόν δεν μπορώ να διδάξω κανέναν τίποτα, θα μπορέσω μόνο να τον κάνω να σκέφτεται. Ο άνθρωπος είναι χτήνος, τούκαμες κακό; σε σέβεται και σε τρέμει, τούκαμες καλό; σου βγάζει τα μάτια. Δεν μπορείς, λοιπόν να αλλάξεις, αυτό που φοβάσαι να αντιμετωπίσεις.

Κύριοι, Άριστη δημοκρατία υπάρχει εκεί όπου οι πάντες φοβούνται το νόμο σαν νά 'ταν τύραννος, ενώ παράλληλα είναι σκληρό να σε εξουσιάζει κάποιος κατώτερος, είναι βαρύ λοιπόν φορτίο η αμορφωσιά, όταν δεν γνωρίζεις πως, άριστη δημοκρατία είναι εκείνη που δεν έχει ούτε πολύ πλούσιους πολίτες ούτε πολύ φτωχούς. Οι πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως, δεν πρέπει να αποχτάς πλούτη με ανέντιμο τρόπο και πως πρέπει να συγκρατείς τη γλώσσα σου. Οι ηδονές είναι θνητές, οι αρετές είναι αθάνατες. Όπου η αρετή δεν εκτιμάται, εκεί η κακία μιλάει ελεύθερα. Η γαλήνη της συνείδησης, είναι η σπουδαιότερη ανταμοιβή της αρετής.

Σαν πολίτης πιστεύω πως, όχι μόνο πρέπει να τιμωρώ τους ενόχους, αλλά και να εμποδίζω εκείνους που πρόκειται να κάνουν κακό, διότι, ο τρόπος άσκησης της εξουσίας φανερώνει το χαρακτήρα τού ανθρώπου, άρα, δύσκολο να 'ναι ο άνθρωπος καλός. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται από πολύ κατώτερούς τους. Διότι κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Η πολιτεία είναι αυτό που είναι, διότι οι πολίτες της είναι αυτοί που είναι.

Όταν αξιώνεις από τους άλλους να αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους, να αναλαμβάνεις κι εσύ ο ίδιος τις δικές σου, έτσι, δεν θα ψευδολογώ, αλλά θα λέω την αλήθεια. Θα δώσω στους συμπολίτες μου, όχι τις πιο ευχάριστες συμβουλές, αλλά τις πιο ορθές.

Τα κράτη, τότε κυβερνώνται πολύ καλά, όταν οι πολίτες πειθαρχούν στους άρχοντες και οι άρχοντες στους νόμους και άριστο είναι εκείνο το πολίτευμα, όπου οι πολίτες πειθαρχούν υπερβολικά στους νόμους και ελάχιστη σημασία δίνουν σ' αυτά που τους λένε οι ρήτορες. Εκεί όπου οι νόμοι δεν έχουν άλλον ανώτερον, εκεί όπου η αρετή τιμάται και η κακία μισείται, εκεί όπου τα αξιώματα δίνονται σε ενάρετους και ποτέ στους κακούς, εκεί όπου οι πολίτες φοβούνται περισσότερο την κατηγορία παρά την τιμωρία, εκεί όπου το αδίκημα προς έναν πολίτη, θεωρείται αδίκημα προς όλη την πολιτεία.

Αντίθετα, Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ εταίρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά. Για αυτό και σε τέτοια καθεστώτα, οι νόμοι είναι σαν το ιστό της αράχνης, συλλαμβάνονται μόνο τα μικρά και αδύναμα έντομα, ενώ τα μεγάλα και δυνατά, διαπερνούν τον ιστό και ξεφεύγουν.

Άνθρωπος που θυσιάζει την ελευθερία του για να του παρέχουν ασφάλεια, δεν είναι άξιος ούτε της ελευθερίας, αλλά ούτε και της ασφάλειας του. Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος, από αυτόν που νομίζει εσφαλμένα, πως είναι ελεύθερος.

Ποτέ μου δεν επεδίωξα να αρέσω στους πολλούς. Αυτά που τους αρέσουν δεν τα γνώρισα και αυτά που αγαπώ, απέχουν πολύ από το να τα καταλάβουν. Επιλογή, λοιπόν, και όχι τύχη, καθορίζει το πεπρωμένο μου. Είναι έργο των σοφών να προβλέψουν τη συμφορά πριν έρθει. Είναι έργο των Γενναίων να αντιμετωπίσουν τη συμφορά όταν έρθει. Κάνε αυτό που νομίζεις σωστό, έστω κι αν ξέρεις ότι θα σε κακολογήσουν, ο κόσμος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αποφύγεις την κριτική: Να μην κάνεις τίποτα, να μη λες τίποτα και να είσαι ένα τίποτα, τους Έλληνες, όμως, ενωμένους είναι δύσκολο να τους νικήσουν ακόμη και όλοι οι άνθρωποι να μαζευτούν.

Σήκω πια χώρα μου Ελλάδα, πολύ καιρό πεσμένη έμεινες, αν δεν ελπίζεις το ανέλπιστο δεν θα το βρεις. Όπως είναι οι σκέψεις μας, έτσι είναι και η ζωή μας. Όπως όσοι βαδίζουν στον ήλιο ακολουθούνται από τη σκιά τους, έτσι και όσοι είναι άξιοι, ακολουθούνται απο τον φθόνο. Όπως το σίδερο το τρώει η σκουριά, έτσι και ο φθόνος τρώει την ψυχή εκείνου που τον έχει. Ο άνθρωπος αν μεν διαπαιδαγωγηθεί ορθώς, αγαπά να γίνει το πιο ευγενικό και ήμερο πλάσμα, αν όμως δεν λάβει αρκετή και κατάλληλη μόρφωση, γίνεται το πιο άγριο ζώο της φύσης. Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο. Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο. Η μόρφωση, είναι θέμα συμπεριφοράς… Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους: Πρώτα απ’ όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές… Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική... Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές... Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα... Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους... Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους... Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους… Μετά τα ανωτέρω, πόσους θεωρείται μορφωμένους πολιτικούς έχουμε;

Φτωχός δεν είναι εκείνος που έχει λίγα, αλλά εκείνος που θέλει πάρα πολλά. Τη φτώχια και τον πλούτο, οι άνθρωποι τα έχουν στην ψυχή τους κι όχι στα υπάρχοντά τους. Η φτώχια πλάθει ανθρώπους και ο πλούτος τέρατα...

Το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρώνεις όλη σου την ενέργεια, όχι στο να μάχεσαι το παλιό, αλλά στο να οικοδομείς το καινούργιο. Ο χρόνος θα δώσει όλες τις απαντήσεις χωρίς να χρειάζεται καν τις ερωτήσεις. Αλλά πάντα έχουμε στο μυαλό μας πως, όταν δεν έχεις γνώσεις δεν πρέπει να έχεις γνώμη. Οι κακοί είναι αυτοί που υπακούουν στα πάθη τους, όπως οι δούλοι στα αφεντικά τους. Απ' όλους τους ανθρώπους, οι πιο κακοί και άξιοι της πιο μεγάλης τιμωρίας είναι εκείνοι,που για όσα οι ίδιοι είναι ένοχοι, τολμούν να κατηγορούν γι'αυτά, τους άλλους. Η κακία είναι μια ανοησία για εκείνους που δεν έχουν καταλάβει ότι δεν ζούμε για πάντα. Τους άδειους ασκούς τους φουσκώνει ο αέρας και τα άδεια κεφάλια τα φουσκώνει η έπαρση.

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία. Δεν μπορεί να σταθεί η εξουσία όταν στηρίζεται στην αδικία, την επιορκία και την προδοσία. Στην Ελλάδα, άπαντες οι έχοντες ονύχια, αγωνίζονται να σπαράξωσιν τους έχοντες πτερά.

Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλα είναι και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει. Παράνομα διοικείται η χώρα (πόλη) στην οποία οι άρχοντες τοποθετούνται από οργανωμένα συμφέροντα. Βάλτε φόρους, βάλετε, εις την πτωχή μας ράχη, ποτίστε με το αίμα μας την άρρωστη πατρίδα, σεις το κρασί και τον καπνό να πίνετε μονάχοι κι εμείς να σας κοιτάζουμε με μάτι σαν γαρίδα. Του κρέατός μας κόβετε, καμιά παχειά λωρίδα και τρώγετέ την λαίμαργα μαζί με την Πατρίδα. Είναι ντροπή να σιωπάς, όταν όλη η Ελλάδα αδικείται. Μπορούμε εύκολα να συγχωρέσουμε ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι, η αληθινή τραγωδία της ζωής όμως, είναι όταν οι ενήλικοι φοβούνται το φως.

Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε. Ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι, των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι. Πότε θα ανθίσουν τούτοι οι τόποι, πότε θα έρθουν καινούργιοι άνθρωποι, να συνοδεύσουν την βλακεία στην τελευταία της κατοικία... Με την ελπίδα μιας στιγμής, μας χρεώσατε όλο το μέλλον! Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως. Να θεωρείς μεγάλη μόρφωση εκείνη που θα σου δώσει την ικανότητα να υποφέρεις την αμορφωσιά. Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένας είναι ο κόσμος, κοινός για όλους, ενώ οι ηλίθιοι, ζουν ο καθένας στον κόσμο του. Το πίπτειν ανθρώπινον, το εμμένειν δαιμονικόν το μετανοείν Θείον.

Κι αν όλα μοιάζουν σκοτεινά κι έρημος έχει μείνει, μην πεις ποτέ σου είναι αργά, τ’ ακούς, ότι κι αν γίνει!!! Όλοι είμαστε στο έργο της ζωής, αν μείνουμε θεατές θα πληρώσουμε, αν πάρουμε μέρος στο θίασο, θα πληρωθούμε. Τι σημασία έχει πόσο καλός είσαι, πάντα θα πάρχει κάποιος που θα σε κακολογεί πίσω από την πλάτη σου.

Είναι βαριά και επικίνδυνη η φωνή του λαού, όταν κυριεύεται από οργή. Αυτό που πιστεύουν οι πολλοί, υπερισχύει της αλήθειας. Πρέπει να διαλέξετε, ελευθερία ή ησυχία, ή θα είσαστε ελεύθεροι, ή ήσυχοι και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Εάν τους νικήσουμε, αυτοί έχουν πατρίδα να επιστρέψουν, εάν μας νικήσουν εμείς δεν έχουμε πού αλλού να πάμε. Ο χειρότερος πόνος για κάποιον είναι να καταλαβαίνει πολλά και να μην μπορεί να κάνει τίποτα. Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι, ότι κάπου σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά. Ένα γραμμάριο δράσης, ισούται με έναν τόνο θεωρίας. Αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως την θέλεις τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς, μην την εξευτελίζεις. Όποιος είναι φίλος με όλους, δεν είναι φίλος με κανέναν.

Ο καθένας πρέπει να φαντάζεται πως αυτός πρέπει να σώσει το έθνος του. Να μην κοιτάζω τι κάνουν οι άλλοι και να φαντάζομαι μόνον πως εγώ έχω το μεγάλο χρέος της σωτηρίας. Δεν είναι εύκολο να πείσεις ένα έθνος. Εγώ βλέπω τόσα πράγματα που πρέπει να γίνουν και όμως οι άλλοι Έλληνες τα βλέπουν αλλιώς. Αν είμαι δυνατός θα τους πείσω. Η ανδρεία, ως ηθική αρετή, βρίσκεται μεταξύ των δύο άκρων, της δειλίας και του θράσους. Δεν φοβάμαι ένα στρατό λιονταριών με αρχηγό πρόβατο, φοβάμαι ένα στρατό προβάτων με αρχηγό λιοντάρι. Ως τώρα η ιστορία του κόσμου, είναι η ιστορία των νικητών. Δεν υπάρχει τίποτε που δεν γίνεται, γι’ αυτόν που θέλει να προσπαθήσει. Εάν προσκυνήσεις τον εχθρό σου, έχεις ηττηθεί, εάν υιοθετήσεις τη θρησκεία του, έχεις υποδουλωθεί και εάν αναμειχθείς φυλετικά, έχεις καταστραφεί. Όταν πρόκειται να κινδυνέψεις για την πατρίδα σου ή για ένα φίλο, μη ρωτάς το μαντείο αν πρέπει να κινδυνέψεις. Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος...

Ψάχνω για Έλληνες στην ψυχή!!!!!

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν οι:

Αριστοτέλης, Σωκράτης, Πλάτων, Μέγας Αλέξανδρος, Λεωνίδας, Διογένης, Πυθαγόρας, Περικλής, Σόλων ο Αθηναίος, Βίας ο Πριηνεύς, Αισχύλος, Δημόκριτος, Επίκουρος , Επίκτητος, Θουκυδίδης, Ηρόδοτος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Μιλτιάδης, Σοφοκλής, Ξενοφώντας, Δημοσθένης, Ηράκλειτος, Ευριπίδης, Ισοκράτης, Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Θαλής ο Μιλήσιος, Πολύδωρος ο Λακεδαιμόνιος, Μέγας Βασίλειος, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, γέροντας Θαδδαίος, Γ. Σεφέρης, Γ. Ρίτσος, Ν. Καζαντζάκης, Α. Σαμαράκης , Κ. Βάρναλης, Κ. Καβάφης, Δ. Σολωμός, Κ. Παλαμάς, Ε. Ροΐδης, Ίων Δραγούμης...

ΥΓ: Εάν ΕΣΥ που το διάβασες είσαι ακόμα σπίτι σου και δεν κατευθύνεσαι προς το Σύνταγμα, από όπου κι αν βρίσκεσαι στον Ελλαδικό χώρο (δεν υπάρχει δικαιολογία απόστασης), τότε, πήγαινε μέχρι τον καθρέφτη σου να δεις ποιος ευθύνεται για την κατάστασή μας....

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου