Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

1 Αὐτὸ τὸ βασανιστήριο θὰ πληρωθῆ!!!

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι που μου συνέβη σήμερα και το οποίο μου έκανε εντύπωση, για να μην πω ότι με συγκλόνισε.
Βρισκόμουν στο αυτοκίνητο σταματημένος σε ένα κόκκινο φανάρι. Περίμενα για να στρίψω αριστερά από την λεωφόρο όπου ήμουν, σε κάποιαν άλλη. Εκατοντάδες αυτοκίνητα και πολύ κίνηση, ώρα αιχμής 11.30 π.μ.
Στα 30” που κράτησε το κόκκινο φανάρι, έγινε το εξής.

Στο απέναντι οδόστρωμα, από το οποίο με χώριζε ένα διάζωμα, παρατήρησα έναν ρακοσυλλέκτη που μάζευε κάποια χαρτόκουτα και τα έβαζε επάνω σε ένα καροτσάκι. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου τράβηξε την προσοχή και έτσι τον παρακολουθούσα να στοιβάζει τις κούτες.

Ήταν γύρω στα εξήντα με λευκά μαλλιά και φορούσε ένα παλτό που μου φάνηκε αρκετά περιποιημένο. Το πρόσωπό του είχε κάποιαν ευγένεια και δε φαινόταν ο κλασικός τύπος του ρακοσυλλέκτη. Ξαφνικά, τα βλέμματα μας συναντήθηκαν και έμειναν εκεί μετέωρα για κλάσματα, πριν μου χαμογελάσει και μου πει το εξής εκπληκτικό: «Αυτό το βασανιστήριο θα πληρωθεί!».
Νόμιζα ότι δεν κατάλαβα καλά στην αρχή και του έκανα νόημα να μου επαναλάβει τι είπε. Τότε εκείνος, δείχνοντας μου το καροτσάκι του μου επανέλαβε: «Αυτό το βασανιστήριο θα πληρωθεί!».

Του χαμογέλασα με συγκατάβαση, συνειδητοποιώντας την πίκρα που έκρυβαν τα λόγια του και νοιώθωντας ένα κόμπο στον λαιμό. Στο μεταξύ, αυτός συνέχισε τον δρόμο του, άναψε το πράσινο φανάρι, έφυγα κι εγώ. Όμως τα λόγια του ηχούσαν σαν καμπάνα στα αυτιά μου και για πολύ ώρα μετά τα σκεφτόμουν, ακόμα και τώρα τα σκέφτομαι για την σημασία τους.

Ίσως φταίει το ότι είμαι καλλιτέχνης, αλλά δίνω πάντα σημασία στα σημάδια. Σε τυχαία γεγονότα, καθημερινά, που συμβαίνουν μόνο σε εμένα και για εμένα. Πολύ συχνά για να μου δώσουν μιαν απάντηση για κάτι που με απασχολεί, εκεί που δεν το περιμένω, ή κάτι που συμβαίνει, ώστε να κατανοήσω μία κατάσταση. Θα πει κάποιος, ότι επειδή τον κοίταξα μου μίλησε. Ναι, μπορεί να είναι έτσι. Παρόλα αυτά, από δεκάδες παρόντες οδηγούς, ήμουν εγώ εκείνος που έγινα κοινωνός της σκέψεὠς του και τα λόγια του, έτσι βγαλμένα από την ψυχή του όπως ήταν, είχαν μια αίσθηση προφητικότητας.


Ανάμεσα στις διάφορες ερμηνείες που έδωσα στην λακωνική του φράση, μου πέρασε από τον νού και αυτή εδώ που λέει: «Εκδικήσου με!»
Γεράσιμος .Γ.Γερολυμᾶτος
3-12-2015

1 σχόλια:

Μιχάλης Ριτσάτος είπε...

Εμένα μου πέρασε η σκέψη ότι: Ο Θεός θα πληρώσει (όπως Αυτός θέλει) όσους τώρα βασανίζονται από την κατάσταση αυτή. Θα πληρωθεί από τον Θεό! Κατά την ρήση του Οσίου Παϊσίου, Όποιος χρωστάει ξεχρεώνει , όποιος δεν χρωστάει , αποταμιεύει~.

Δημοσίευση σχολίου