Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

0 "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ των πολιτών - Αμφισβήτηση των επιβαλλόμενων φόρων Το διαβάσαμε από το: "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ των πολιτών - Αμφισβήτηση των επιβαλλόμενων φόρων

Έχει το Κράτος το δικαίωμα να φορολογεί έναν πολίτη, τα εισοδήματα του οποίου βρίσκονται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας και τα οποία μετά βίας επαρκούν για να καλύψει, αυτός, τις βασικές βιοτικές του ανάγκες.

Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν τα λογιζόμενα ως “εισοδήματα” του πολίτη δεν είναι πραγματικά και αντικειμενικά, αλλά προκύπτουν από ένα “λογιστικό προσδιορισμό” (μέσω των “τεκμηρίων”) με βάση παλιές μεθόδους και πρακτικές, οι οποίες θεσπίστηκαν πολλά χρόνια πριν, σε άλλες εποχές και υπό άλλες συνθήκες.

“Όχι” απαντά ο κ. Γιάννης Σιάτρας, πρόεδρος της νέας πολιτικής κίνησης “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών”(*) ο οποίος καλεί τους πολίτες να συστρατευθούν με το κίνημα και να αντιδράσουν.

Οι “Έλληνες Φορολογούμενοι”, με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο site του κόμματος (www.forologoumenoi.gr)αναπτύσσουν... τα νομικά επιχειρήματα της πρώτης δράσης κοινωνικού και νομικού ακτιβισμού που αναλαμβάνουν και παραθέτουν υπόδειγμα προσφυγής (ενδικοφανούς προσφυγής) την οποία προτρέπουν τους πολίτες να υποβάλλουν προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Εκδίδουν οδηγίες, διατυπωμένες από έγκριτους νομικούς, ώστε κάθε Έλληνας που νιώθει ότι δεν αντέχει να πληρώσει τους φόρους που του επιβάλλει το αδίστακτο Κράτος χωρίς να στερηθεί στέγη, τροφή, εκπαίδευση, πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και ένδυση, να μπορεί να αμφισβητήσει το εκκαθαριστικό της εφορίας. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται καν δικηγόρος για να προσβάλλει ο υπερφορολογημένος και οικονομικά αδύναμος συμπολίτης μας το εκκαθαριστικό της εφορίας. Το κίνημα, σε συνεργασία με την ομάδα των ακτιβιστών και κοινωνικά ευαίσθητων δικηγόρων που πήραν την πρωτοβουλία, θα μπορέσει να τους κατευθύνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Με την προσφυγή αυτή, οι πολίτες που θεωρούν ότι καλούνται να πληρώσουν υπέρμετρους φόρους, ή που αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό που τους επιβλήθηκε, θα ζητήσουν από τη Διοίκηση την ακύρωσή του ή τη μείωσή του. Ως μόνη νομική βάση προβάλλεται η αποδεδειγμένη και πραγματική έλλειψη φοροδοτικής ικανότηταςτου συγκεκριμένου κάθε φορά προσφεύγοντος. Όμως, ακόμη και εάν το αίτημά τους απορριφθεί, αποκτούν το δικαίωμα για προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η πολιτική κίνηση “Έλληνες Φορολογούμενοι” αναφέρει ότι θα συμπαρασταθεί, με νομικές συμβουλές και καθοδήγηση στη διεκπεραίωση των διαδικασιών, στους πολίτες που θα αποτανθούν προς αυτή, ενώ θα παράσχει δωρεάν νομική υποστήριξη σε αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ακραίων αδικιών οι οποίες κρίνεται ότι οδηγούμενες στη Δικαιοσύνη θα λειτουργήσουν πιλοτικά για την αναθεώρηση της λογικής και του συστήματος φορολογίας στη χώρα μας.

Αρχιτέκτονας της νομικής στρατηγικής της δράσης αυτής είναι ο ανεξάρτητος (και χωρίς κομματική ιδιότητα) δικηγόρος Αθηνών κ. Χρήστος Κλειώσης, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στο φορολογικό δίκαιο.

Για τη συγκεκριμένη δράση ο κ. Κλειώσης δήλωσε: “Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η συνολική φορολογική επιβάρυνση υπερβαίνει το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης του φορολογούμενου και της οικογένειάς του (όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών όπου το εισόδημα θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσης περισσότερων προσώπων ή καρκινοπαθών ή αναπήρων με αυξημένο κόστος ιατρικής περίθαλψης που δεν καλύπτεται από το κράτος) δεν είναι απίθανο να ευδοκιμήσουν προσφυγές κατά των εκκαθαριστικών στηριζόμενες επί του νομικού επιχειρήματος ότι το μετά την φορολόγηση εισόδημα θα πρέπει να αρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του φορολογούμενου, διαφορετικά παραβιάζεται υποχρέωση του κράτους να προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με άλλα λόγια είναι πιθανόν να ξεκινήσει μια διαδικασία ανάλογη με αυτήν που ακολουθείται για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκειμένου να έρθουν ενώπιον της δικαστικής κρίσης περιπτώσεις “υπερφορολογημένων νοικοκυριών” όπου η επιβαλλόμενη φορολογία οδηγεί σε πραγματική ηθική και οικονομική εξουθένωση. Τέτοιες περιπτώσεις όμως θα στηρίζονται όχι στην in abstracto αντισυνταγματικότητα του ίδιου του νόμου, αλλά στην ad hoc αντισυνταγματική εφαρμογή του νόμου σε συγκεκριμένη περίπτωση.”

Το ζητούμενο από τη συγκεκριμένη δράση του κόμματος είναι να κληθεί η δικαιοσύνη να δώσει την απάντηση για το εάν και πώς πρέπει να φορολογούνται τα οικονομικά αδύναμα μέλη της κοινωνίας, όχι μέσα από την αντιπαράθεση δογματικών επιχειρημάτων περί αντισυνταγματικότητας, αλλά μέσα από την ρεαλιστική εξέταση των αντικειμενικών συνθηκών διαβίωσης ενός -μεγάλου πλέον- τμήματος του ελληνικού πληθυσμού: Εάν το εισόδημα ενός συγκεκριμένου αδύναμου μέλους της κοινωνίας μας μετά βίας επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του (στέγη, τροφή, εκπαίδευση, ιατρικές δαπάνες, ενδυση, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση), τότε ο πολίτης αυτός έχει φοροδοτική ικανότητα;

Κατά το επόμενο διάστημα, το κίνημα πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι” θα προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες νομικού και κοινωνικού ακτιβισμού εναντίον της άδικης και υπερβολικής φορολογίας. Σκοπός μας είναι να εκπαιδευτεί η κοινωνία να ζητά με συγκεκριμένο τρόπο βελτίωση των φορολογικών θεσμών της. Να αναπτύξει θεσμική συνείδηση και νομοθετική βούληση.

(*) Η πολιτική κίνηση “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014, από μέλη του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” και εκατοντάδες άλλους ενεργούς πολίτες απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδρυτής και προσωρινός (μέχρι την πραγματοποίηση του Συνεδρίου) Πρόεδρος του κόμματος είναι ο οικονομολόγος κ. Γιάννης Σιάτρας. Οι θέσεις των “Ελλήνων Φορολογουμένων” επικεντρώνονται σε τέσσερις κυρίως τομείς: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Το site του κόμματος βρίσκεται στη διεύθυνση www.forologoumenoi.gr .


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου