Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

0 Ολοταχώς για το νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο..

Ξεκινούν σήμερα κρίσιμες διαπραγματεύσεις για νέα εισπρακτικά μέτρα άνω των 7,7 δισ. ευρώ, αυξημένη εποπτεία της τρόικας και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τους δημοσίους υπαλλήλους.

Μαζική η κάθοδος δεκάδων εκπροσώπων της Τρόικας, της Ομάδας δράσης του Χόρστ Ράιχενμπαχ και του επιτρόπου για περιφερειακά θέματα Γιοχάνες Χαν, που ξεκινά από σήμερα με αντικείμενο την δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο και το "αναπτυξιακό" πακέτο.

Το πρώτο λόγο έχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας οι οποίοι με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει τις προηγούμενες εβδομάδες η μόνιμη ομάδα του Μπομ Τρα θα ξεκινήσουν τις τελικές διαπραγματεύσεις για τους όρους του νέου Μνημονίου.

Το αντίτιμο που θα έχει η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων είναι το νέο τριετές Μνημόνιο. Θα πρέπει να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο και τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο έως την αρχή του επόμενου έτους και θα φτάνει χρονικά έως το τέλος του 2014.

Θα «πατάει» σε πολύ μεγάλο βαθμό στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σαββατοκύριακο. Κομβικό σημείο είναι το δημοσιονομικό του σκέλος για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ισχύσει την περίοδο 2013-2014.

Η τρόικα εκτιμά ότι θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα 7,7 δισ. ευρώ. Οι πηγές προέλευσης των μέτρων θα αποφασιστούν τώρα. Ο νόμος θα ψηφιστεί όμως το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Το πιο πιθανό είναι το ποσό να μεγαλώσει κι άλλο για να καλύψει τις αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού. Αντί για έλλειμμα 9% του ΑΕΠ αναμένεται πλέον στην καλύτερη περίπτωση να «κλειδώσει» στο 9,5% και στην χειρότερη να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ.

Το νέο πακέτο θα βασίζεται κυρίως στην περικοπή δαπανών. Στο επίκεντρο τίθενται οι εργαζόμενοι στο ευρύτερο δημόσιο.
Έχει προαποφασιστεί νέο κύμα εφεδρείας και η αλλαγή των ειδικών μισθολογίων. Ωστόσο, τα λεφτά δεν φτάνουν.

Η Τρόικα θα πρέπει να βρει από κοινού με την κυβέρνηση περίπου 5 δισ. ευρώ ακόμη που αναζητούνται. Πιέζει σύμφωνα με πληροφορίες -για μία ακόμη φορά- για μαζικές απολύσεις με την κατάργηση των κενών θέσεων που θα προκύψουν από το νέο οργανισμό του δημοσίου.

Οι επιτηρητές θα ζητήσουν γραπτές δεσμεύσεις -στο Μνημόνιο- από την παρούσα κυβέρνηση, ώστε να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση εκλογών που θα φέρουν άλλους πολιτικούς συσχετισμούς στην επιφάνεια. Ζητούν για τον ίδιο λόγο ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Από κοινού με την ομάδα του Χορστ Ράιχενμπαχ που καταφθάνει την Τρίτη για διήμερη επίσκεψη θα συντονιστεί επίσης η νέα αυξημένη εποπτεία της τρόικας στην Αθήνα. Οι δύο ομάδες θα πρέπει να συντονίσουν το έργο τους για να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις στα υπουργεία.

Οι άνθρωποι της τρόικας θα ελέγχουν το κυβερνητικό έργο και τα στελέχη του Ράιχεμνπαχ θα παράσχουν τεχνική βοήθεια. Παράλληλα θα οργανωθεί και με τον Γιοχάνες Χαν η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ που μεταφέρεται χρονικά για το 2012.

Πηγή: capital.gr


Πηγή:capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου