Τρίτη 24 Απριλίου 2012

0 Κατέρρευσε η ολλανδική κυβέρνηση- "Τρίζει" η Ευρωζώνη


Η ολλανδική κυβέρνηση υπό τον Μαρκ Ρούτε- από τους σκληρότερους επικριτές των δημοσιονομικά «απείθαρχων»... κρατών- παραιτήθηκε τη Δευτέρα αποτυγχάνοντας να συμφωνήσει επί του δικού της πακέτου λιτότητας σε συμμόρφωση με τις επιταγές των Βρυξελλών.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος των πρόωρων εκλογών, με την αντιπολίτευση να ζητεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη προσφυγή στις κάλπες.

Η παραίτηση της κυβέρνησης ήρθε την επομένη της επικράτησης του Σοσιαλιστή Φρανουσά Ολάντ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας και θέτει υπό αμφιβολία το αν οι συνταγές λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία μπορούν να επιβληθούν στον «πυρήνα» των ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ολλανδία βυθίστηκε σε πολιτική κρίση μετά την κατάρρευση της μακράς διαπραγμάτευσης επί των νέων μέτρων λιτότητας εξαιτίας της απόσυρσης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Χέερτ Βίλντερς, που στήριζε στη Βουλή την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η βασίλισσα Βεατρίκη έκανε δεκτή το μεσημέρι της Δευτέρας την παραίτηση του Μαρκ Ρούτε και της κυβέρνησής του σε συνάντηση κατά την οποία ο απερχόμενος πρωθυπουργός την ενημέρωσε επί της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Ο αρχηγός της ολλανδικής Άκρας Δεξιάς Χέερτ Βίλντερς αποσύρθηκε το Σαββατοκύριακο από τις διαπραγματεύσεις που λάμβαναν χώρα επί επτά εβδομάδες, αρνούμενος να υποστηρίξει περικοπές ύψους 16 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

«Δεν θέλουμε οι συνταξιούχοι μας να υποφέρουν για χάρη των δικτατόρων στις Βρυξέλλες» είπε ο Βίλντερς, ο σημαντικότερος πολιτικός σύμμαχος του Μαρκ Ρούτε. Το Κόμμα των Ελευθέρων δεν μετείχε στο συνασπισμό μειοψηφίας, αλλά στήριζε την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες απορρίπτουν επικρίσεις ότι επίσπευσαν την ολλανδική πολιτική κρίση επιμένοντας σε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που τροφοδότησαν διαφωνίες.

«Αυτό δεν είναι για να ευχαριστηθούν οι Βρυξέλλες. Αυτό είναι βασικά επειδή είναι καλό για τους Ολλανδούς πολίτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμαντέου Αλταφάζ, επισημαίνοντας πως και οι 27 χώρες της ΕΕ και το Κοινοβούλιό της υποστήριξαν την απόφαση για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης.

«Πιστεύουμε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει δημοσιονομικές λύσεις που είναι σημαντικές για την οικονομία της χώρας και, πρώτα και κύρια, για την ευημερία των Ολλανδών πολιτών» επισήμανε.

Όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, η Ολλανδία πρόκειται να υποβάλει τα δημοσιονομικά σχέδιά της στην Επιτροπή στις 30 Απριλίου. Ο Αλταφάζ επισήμανε πως οποιοδήποτε σχέδιο υποβληθεί θα είναι «μια δέσμευση που αναλαμβάνεται για λογαριασμό ενός κράτους», ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.

 Πηγή: epikaira.gr
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου