Κυριακή 22 Απριλίου 2012

0 Ιερή Φλόγα και στο Αίγαιο

Το δίκαιο αίτημα των Δωδεκανησίων και των Αιγαιοπελαγιτών γενικότερα, να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα πριν καταλήξει στο Λονδίνο για τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και από τη νησιωτική χώρα, ικανοποιήθηκε, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσει από «σαράντα κύματα» και να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες η ιερή φλόγα θα περάσει τελικά και από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από το Καστελλόριζο, κάτι το οποίο ήταν καθολικό αίτημα, των φορέων και όχι μόνο, της περιοχής. Άλλωστε το πέρασμά της από την Μεγίστη, το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, έχει και έντονη σημειολογική αναφορά.

Αρκετοί το συσχετίζουν με την ελληνική εξωτερική πολιτική και το μήνυμα που εκπέμπει μια τέτοια κίνηση, δεδομένου ότι η Τουρκία αμφισβητεί τα τελευταία χρόνια ευθέως το Καστελλόριζο ως σημείο καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας, αλλά και το δικαίωμά που έχει να καθορίσει την υφαλοκρηπίδα του, καθώς πρώτα θα πρέπει να καθοριστούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, που στην ουσία σημαίνει ότι θα επεκταθούν…

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τουλάχιστον διέρρευσε χθες, η απόφαση για να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα από το Καστελλόριζο ελήφθη έπειτα από την προσωπική συνομιλία που είχε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και την παρέμβαση που έκανε ο τελευταίος απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. Ως γνωστόν ο κ. Αβραμόπουλος είναι φίλος του Καστελλορίζου και το έχει επισκεφθεί αρκετές φορές και με την ιδιότητα του επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται όμως ότι οι αντιδράσεις είχαν κλιμακωθεί γι’ αυτό το ζήτημα αρκετές ημέρες πριν. Αρχικά με την συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννη Πάππου, μαζί με το μέλος της παράταξής του, Κάλλιστο Διακογεωργίου, ενώ ακολούθως η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στην κεντρική πολιτική σκηνή με την ανακοίνωση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», την απάντηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που υποστήριζε ότι δεν έγινε έγκαιρα αίτημα για να περάσει η ιερή φλόγα από το Καστελλόριζο (!) και την απαίτηση του κόμματος του κ. Πάνου Καμμένου να παραιτηθεί ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος.

Πάντως δεν έγινε γνωστή η ημερομηνία που η Λαμπαδηδρομία θα περάσει από την Μεγίστη, αλλά και με ποιόν τρόπο θα γίνει. Αν θα υιοθετηθεί π.χ. η πρόταση να συμπεριλήφθη ως ενδιάμεσος σταθμός η Ρόδος και να επιστρατευθεί ως μέσο μεταφοράς η Πολεμική Αεροπορία.

Πηγή : Ροδιακή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου