Τρίτη 10 Απριλίου 2012

0 ΣΥΡΙΑ: Για «Εθνοκάθαρση» χριστιανών στις γειτονιές της πόλης Homs, μιλάει η Εκκλησία της Συρίας


Αναφορές σε «εθνοκάθαρση» των χριστιανών της Συρίας στην πόλη Χομς έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στον απόηχο της επίθεσης στην πόλη από του συριακό στρατό, στην προσπάθεια να συντριβούν οι θύλακες αντίστασης, στα μέσα Μαρτίου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Συρίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 60 τοις εκατό της χριστιανικής μειονότητας της χώρας, ισχυρίζεται ότι ένοπλοι ισλαμιστές έχουν καταφέρει να απομακρύνει το 90 τοις εκατό των χριστιανών από την πόλη Χομς και έχουν κατασχέσει τα σπίτια τους δια της βίας.

Σύμφωνα με πηγές, από τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη, οι μαχητές πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα στις γειτονιές Hamidiya και Bustan al-Diwan της Χομς, αναγκάζοντας τους Χριστιανούς να φύγουν χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν τα υπάρχοντά τους.

Ηγέτες της Εκκλησίας λένε ότι αυτή η «εν εξελίξει εθνοκάθαρση των Χριστιανών» διεξάγεται από τα μέλη της Ταξιαρχίας Φαρούκ. 

Σύμφωνα με πηγές της εκκλησίας, η ταξιαρχία Φαρούκ διοικείται από ένοπλα στοιχεία της Αλ Κάιντα και των διάφορες ομάδες Ουαχαμπιστών και περιλαμβάνει μισθοφόρους από τη Λιβύη και το Ιράκ.

Στη Χομς, σύμφωνα με μια τοπική πηγή, έχουν απομείνει μόνο περίπου 1.000 χριστιανοί, που ζουν κρυμμένοι και φοβισμένοι σε μια γειτονιά που «έχει παγιδευτεί ανάμεσα σε δυο πυρά», καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών.

Οι προειδοποιήσεις που εκδίδονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία φέρνουν νέες ανησυχίες στην εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη οργάνωση Human Rights Watch για την συμπεριφορά του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ενός στρατού από λιποτάκτες και αντάρτες με χαλαρή οργάνωση υπό το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί συχνά στις πολυάριθμες κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας κατά τη διάρκεια της ενός χρόνου καταστολής της εσωτερικής αντιπολίτευσης στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τώρα, η Human Rights Watch προειδοποιεί για παρόμοιες παραβιάσεις από τις άτακτες δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Συρίας, η Human Rights Watch μιλάει για ολοένα και περισσότερες ενδείξεις "απαγωγών, χρήσης βασανιστηρίων και εκτελέσεις από ένοπλους Σύριους μέλη της αντιπολίτευσης."

Η ομάδα κάλεσε τους ηγέτες της αντίστασης να "εξασφαλίσουν ότι όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης θα απέχουν από τέτοιες παράνομες πρακτικές. "

Όσον αφορά τις αναφορές περί εθνοκάθαρσης, ο Αποστολικός Εφημέριος του Χαλεπίου, Επίσκοπος Giuseppe Nazzaro, από το Τάγμα των Φραγκισκανών, δήλωσε: «Δεν έχουμε πηγές που να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές άμεσα, αλλά μπορούμε να πούμε ότι οι σχέσεις αυτές αρχίζουν να σπάνε το τείχος της σιωπής που δημιουργήθηκε σήμερα από τον Τύπο σε όλο τον κόσμο". Είπε, «Σε μια τέτοια κατάσταση ισλαμιστές και τρομοκρατικά κινήματα προοδεύουν».

Ο εφημέριος υπενθύμισε την ανησυχία ορισμένων για τα πρόσφατα επεισόδια: "Την περασμένη Κυριακή, ένα αυτοκίνητο γεμάτο με ΤΝΤ εξερράγη στο Χαλέπι στην περιοχή του σχολείου των Φραγκισκανών πατέρων.

Από θαύμα απεφεύχθη σφαγή παιδιών στο Κέντρο Κατήχησης της Εκκλησίας του Αγίου Bonaventure μόνο και μόνο επειδή οι Φραγκισκανοί προαισθάνθηκαν τον κίνδυνο και άφησαν τα παιδιά 15 λεπτά πριν από τη συνηθισμένη ώρα. Άλλες βόμβες εξερράγησαν στη Δαμασκό. Αυτά είναι κακά σημάδια για τις θρησκευτικές μειονότητες. "

Στη Δαμασκό ο Αποστολικός Νούντσιος στη Συρία, ο Αρχιεπίσκοπος Mario Zenari, δήλωσε ότι η δήλωση της 21ης Μαρτίου που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία "θα πρέπει να υποστηριχθεί πλήρως, δεδομένου ότι είναι πραγματικά επείγον να τεθεί ένα τέρμα στη βία."

Το σχέδιο έξι σημείων των Ηνωμένων Εθνών κάνει έκκληση για ένα τέλος στις μετακινήσεις στρατευμάτων και τη χρήση των βαρέων όπλων, τη σταδιακή υλοποίηση μιας κατάπαυσης του πυρός, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, την απελευθέρωση των ατόμων που κρατούνται αυθαίρετα, την ελεύθερη διακίνηση των δημοσιογράφων και την αρχή του πολιτικού διαλόγου.

Πηγή: redskywarning.blogspot

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου