Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

0 «Αντισυνταγματική και παράνομη η κάρτα φιλάθλου»!

Σχόλιο Έλληνες YouTubers: Όπως αντισυνταγματική, παράνομη και άχρηστη είναι η κάρτα του πολίτη.. Θα πρέπει να έχεις μια κάρτα για να αποδεικνύεις καθημερινά ότι δεν είσαι εγκληματίας; Το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του Ανθρώπου μας προστατεύουν..
Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε ο νομικός εκπρόσωπος της «Original 21» σε αθλητική ιστοσελίδα..


Ο Γιάννης Μαύρος, νομικός εκπρόσωπος της «Original 21», μίλησε για την κάρτα φιλάθλου, χαρακτηρίζοντας την «αντισυνταγματική» και λέγοντας πως παραβίαζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Ποιές είναι οι επόμενες κινήσεις του κινήματος που εναντιώνεται στο μέτρο.

Ο Γ. Μαύρος θεωρεί την θέσπιση της κάρτας φιλάθλου ως πρόσχημα, ενώ περιέχει με πολλές αδυναμίες στη σύλληψη και στην εφαρμογή της. Τονίζει χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν γίνεται να πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να λέγεται φίλαθλος και να πρέπει να αποδεικνύει τη φίλαθλη ιδιότητα του», ενώ χαρακτηρίζει υποκριτική την ενέργεια του Υπουργείου.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο gazzetta.gr

- Πως λειτούργησε στο εξωτερικό η κάρτα φιλάθλου; Είναι ένα μέτρο που είχε εισηγηθεί και η Μάργκαρετ Θάτσερ στην Αγγλία, μετά την τραγωδία στο Χέιζελ.

Η διαφωνία μας έχει να κάνει και με τον χαρακτηρισμό της κάρτας ως «κάρτα φιλάθλου». Στο εξωτερικό ονομάστηκε διαφορετικά και είχε άλλου τύπου εφαρμογή, λειτουργούσε σαν κάρτα μέλους, δηλαδή κάποιος αναγνωρίζεται σαν μέλος της ομάδας και του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα έδινε διάφορα προνόμια, αν δηλαδή έπαιζε ένα ντέρμπι η ομάδα, ο οπαδός με την κάρτα μπορούσε να βρει ευκολότερα εισιτήριο, δεν του απαγόρευε όμως την είσοδο αν δεν είχε την κάρτα. Στην Ιταλία ακόμα και αυτό συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις. Βέβαια έκανε και κάποια καταγραφή των στοιχείων. Δεν ονομάστηκε όμως «κάρτα φιλάθλου» ή «κάρτα μη- φιλάθλου», ήταν διαφορετική η ονομασία και η εφαρμογή επί της ουσίας.

Εδώ ακόμα και η ονομασία είναι εξόχως αντισυνταγματική. Όλοι γεννιόμαστε φίλαθλοι, η φίλαθλη ιδιότητα είναι θετικός προσδιορισμός, όπως άλλοι που αποκτούμε όλοι με τη γέννηση μας. Δεν γεννιόμαστε «μη - φίλαθλοι» για να πρέπει να περάσουμε από μια διαδικασία εξετάσεων για να αποκτήσουμε τη φίλαθλη ιδιότητα. Όταν άκουσα για την εφαρμογή της κάρτας και εξετάζοντας την κι από νομική οπτική, μου σηκώθηκε η τρίχα! Σε καθημερινές συζητησεις με άλλους νομικούς όλοι λένε πως τους συμβαίνει το ίδιο. Απαγορεύεται να αφαιρείται η φίλαθλη ιδιότητα και μετά να πρέπει να δώσει κάποιος εξετάσεις για να την επαναποκτήσει, δεν γίνεται! Είναι σαν να λέμε ότι όλοι έχουν «μαυρισμένο» ποινικό μητρώο και πρέπει να αποδείξουν πως τους αξίζει να είναι «λευκό».

Ακόμα κι αν αποφάσιζε η πολιτεία να βγάλει «κάρτα ποδοσφαιρόφιλου» ή «μπασκετόφιλου» ή… «πετοσφαιρόφιλου», τα στοιχεία που απαιτούνται για την κάρτα αυτή είναι υπερβολικά πολλά και δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Επίσης, δεν ξέρει κανείς που θα οδηγηθούν τα στοιχεία αυτά. Η κάρτα αυτή σε καθιστά, ας πούμε, ποδοσφαιρόφιλο. Δεν θα γράφει πάνω ποιά ομάδα υποστηρίζεις, αλλά δεν θα καταγράφεται στη βάση δεδομένων που εκδίδεται η κάθε κάρτα; Εννοείται πως θα αναφέρεται σε ποιό κιόσκι κι από ποιά ΠΑΕ εκδόθηκε. Εδώ καταργήσαμε το θρήσκευμα στην ταυτότητα για να προοδεύσει η κοινωνία και θα αναγκαζόμαστε να λέμε στο τέλος και τί ομάδα είμαστε! Θα φαίνεται που συχνάζει κάποιος, αν πηγαίνει στο Ο.Α.Κ.Α, στο «Καραϊσκάκης» κλπ. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρέωσε τους Έλληνες να καταργήσουν την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, οπότε, υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε πως η «κάρτα φιλάθλου», όπως την ονομάζουν, την παραβιάζει! Η Ε.Ε απαγόρευσε να φαίνεται σε μια κεντρική βάση δεδομένων το θρήσκευμα και τώρα θα γίνεται αυτό με τις ομάδες; Γιατί να ισχύει αυτό;

- Υπάρχουν κοινές δράσεις οπαδών;

Μπορεί να φαίνεται η ORIGINAL ως πιο ενεργή, όμως αυτή τη στιγμή έχει κινητοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των οπαδών. Στην προσφυγή στο ΣτΕ συμμετέχουν πάνω από το 80% των οπαδών, θα αποδειχθεί την άλλη βδομάδα. Είναι «Κίνημα Ελλήνων Φιλάθλων», άν πρέπει να του δώσουμε ένα τυχαίο όνομα. Στη συνέντευξη Τύπου την άλλη βδομάδα θα φανεί η έκταση που έχει πάρει, μας στηρίζουν Μ.Κ.Ο, άνθρωποι με ευαισθησίες στα ανθρώπινα δικαιώματα, άσχετοι με τον αθλητισμό, συνολικά θα γιγαντωθεί και θα πάει σε άλλο επίπεδο. Υπάρχει συνεννόηση σε επίπεδο οπαδών καθημερινά. Όλοι με όλους. Η προσφυγή δεν θα γίνει απ’ την ORIGINAL, θα γίνει απ’ όλους, ενώ θα διεξάγονται κοινές δράσεις, πανομοιότυπες και πανελλαδικές. Σκοπός είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για το τί συμβαίνει. Έπειτα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του, πώς θέλει να ζει. Εγώ, για παράδειγμα, αποκλείεται να ξαναπάω γήπεδο με τα παιδιά μου.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα και λεπτομέρειες στην εφαρμογή αυτής της γελοιότητας. Αν αυτά τα στοιχεία μαζευόταν από δημοσίους υπαλλήλους, υπάρχει μηχανισμός ελέγχου γι’ αυτούς. Ποιός μπορεί να ξέρει ένα παιδί που θα προσλαμβάνεται να δουλεύει part - time πχ. στην ΠΑΕ ΑΕΚ, τι θα τα κάνει τα στοιχεία αυτά, αν τα πάρει σπίτι του; Στο κάτω - κάτω, γιατί να τα βλέπει; Εξάλλου, η Δ.Ο.Υ θα έχει πρόσβαση στη κεντρική βάση δεδομένων με τα στοιχεία όσων βγάζουν κάρτα. Εντάξει, θεωρώ υπερβολή να περιμένει απ’ έξω να συλλάβει τον φοροφυγά, όμως ποιός ξέρει αν για παράδειγμα στο μέλλον ζητείται φορολογική ενημερότητα για να βγάλεις εισιτήριο; Ή π.χ την ώρα που θα δίνεις 50 ευρώ για να βγάλεις εισιτήριο, να επεμβαίνει η Δ.Ο.Υ και να τα κατάσχει, αν έχεις χρέη στην εφορία;

Έμμεσα σου περιορίζει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης. Αν κάπου καταγράφεται ότι εγώ πήγαινα παλιά στο ΟΑΚΑ και μετά άρχισα να πηγαίνω στο Καραϊσκάκη, αυτό δεν γίνεται να το γνωρίζει κανείς, αυτό είναι δικαίωμα μου.
- Απασχολεί το ζήτημα της βίας τους οργανωμένους; Υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο πλαίσιο της διαβούλευσης που φαίνεται να ξεκινά;
Η αιτιολογική εξήγηση για την «κάρτα φιλάθλου» μιλάει για τη βία. Με βάση όσα εξήγησα νωρίτερα, έχει να κάνει με την καταγραφή στοιχείων. Για την αντιμετώπιση της βίας υπάρχει σαφές αυστηρότατο νομικό πλαίσιο, ο Ν. 2725/99 με πολύ αυστηρές ποινές και παρεπόμενες ποινές. Αν αυτή τη στιγμή το Υπουργείο ερωτηθεί και απαντήσει πως δεν εφαρμόζεται ο νόμος λέει ψέματα, το λέω και ως δικηγόρος. Επίσης, υπάρχει η Ε.Φ.Ι.Π για τη στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας, αυτή είναι η δουλειά της. Είναι προσχηματικό να λέει το υπουργείο ότι με την «κάρτα φιλάθλου» θέλει να πατάξει τη βία. Το κράτος μπορεί να κάνει χίλια - δυο πράγματα, μη κατασταλτικά, για την αντιμετώπιση της βίας. Οι οπαδοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι, οι σύνδεσμοι είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο και αποβάλλουν όποιον δημιουργεί επεισόδια. Η βία είναι πολύ ευρύτερο ζήτημα. Δεν μπορείς να ζητάς απ’ τον οπαδό που θέλει να κάνει μια χορογραφία να δέρνει και όποιον πετάει μπουκάλια. Θα τον ελέγχει, αλλά δεν είναι η δουλειά του, δεν πληρώνει εισιτήριο γι’ αυτό.

- Πως εξηγείται να ισχύει το μέτρο σε επίπεδο Superleague αλλά όχι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό; Κάποιος π.χ μπορεί να πάει σε ένα άσχετο γήπεδο να τα «σπάσει» και στη συνέχεια να πάει στο «Καραϊσκάκης», στο Ο.Α.Κ.Α, στη Λεωφόρο ή οπουδήποτε.
Εδώ εξηγείται όσο πιο απλά γίνεται η αντισυνταγματικότητα. Ο χούλιγκαν της Superleague δεν είναι χούλιγκαν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες; Φίλαθλος, με τη γενική έννοια, είναι όποιος πηγαίνει να δει στίβο, τζούντο, τάε κβο ντο κ.λ.π. Μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει όλα αυτά, αλλά όχι ποδόσφαιρο; Εκεί γίνομαι εν δυνάμει ταραχοποιός και πρέπει να ελεγχθώ για να μου δώσουν κάρτα φιλάθλου; Θα μπορούσε κανείς να πει πως ή θα πρέπει να δώσουν μια κάρτα φιλάθλου για τα πάντα ή να μην μπορεί κανείς να βλέπει τίποτα! Αν την έλεγαν «κάρτα ποδοσφαιρόφιλου» θα είχε περισσότερο νόημα! Μελλοντικά, εγώ πιστεύω πως ήθελαν να κάνουν κάτι σαν το viva - wallet, ένα Superleague - wallet ας πούμε. Έτσι, θα μπορούσε όποιος την έχει να ελέγχεται αλλά να έχει καλύτερα εισιτήρια, προνόμια, καλύτερα εισιτήρια.

Δεν με απασχολεί ποιός είναι ο εμπνευστής όλης αυτής της ιστορίας. Αντί να πάει η «αριστερή»- κατά τ’ άλλα - κυβέρνηση να υποχρεώσει τις ΠΑΕ να εκδίδουν 3.000 εισιτήρια με 2 ευρώ για να πηγαίνει ο κόσμος να βλέπει τα παιγνίδια, μιλάει για κάρτες φιλάθλων; Αυτές θα ήταν φίλαθλες κινήσεις, αλλά που να τις σκεφτούν αυτοί;

- Είναι αποτελεσματικό το μέτρο χωρίς να συνοδευτεί από άλλα μέτρα;

Απάντησα ήδη πως υπάρχει σαφές και αυστηρό νομικό πλαίσιο που λειτουργεί. Υπάρχει στην υπουργική απόφαση περιγραφή πως θα υπάρχουν στη βάση δεδομένων αυτοί στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή για να μην μπορούν να εισέλθουν στο γήπεδο. Αυτή είναι η Νο.1 μπούρδα! Αν είσαι ήδη καταδικασμένος δεν μπορεις να εκδώσεις κάρτα φιλάθλων, άρα αυτό είναι περιττό να λέγεται αυτό. Έπειτα, όποιος έχει καταδικαστεί για πράξεις βίας στα γήπεδα θα είναι ή στη φυλακή ή στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Είναι παρελκυστικό, έτσι θα το έλεγα, απ’ τη στιγμή που υπάρχει νομικό πλαίσιο. Εάν ο καταδικασμένος δεν πάει στο αστυνομικό τμήμα τον συλλαμβάνει η αστυνομία για παραβίαση παρεπόμενης ποινής και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση χωρίς αναστολή. Δεν είναι αστεία αυτά τα πράγματα. Όποιος πει πως δεν εφαρμόζεται αυτό λέει ψέματα, το λέω ως δικηγόρος που έχω εκατοντάδες πελάτες. Ας ρωτήσουν την Αθλητική Βία στη Γ.Α.Δ.Α που κάνει τη δουλειά αυτή, υπάρχουν στοιχεία.

- Ποιές θα είναι οι επόμενες ενέργειες σας;

Θα είναι κοινές και πανελλαδικές οι δράσεις που θα ακολουθήσουν και θα έχουν περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα. Το κίνημα έχει βγει μπροστά για να ενημερώσει τον κόσμο, μήπως αντιδράσει και δεν εφαρμοστεί το μέτρο. Πρώτα θα κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και μετά Συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση του φίλαθλου κόσμου. Αυτός είναι και ο σκοπός μας, να ενημερωθούν οι φίλαθλοι και να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου