Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

0 Τα ατιμώρητα εγκλήματα της γερμανικής Μεραρχίας Εντελβάις στην Ελλάδα. Τα ολοκαυτώματα σε Μουσιωτίτσα, Κομμένο Άρτας, Λιγκιάδες Ιωαννίνων, Παραμυθιά και Κεφαλονιά... (Βιντεο)

Η «Μηχανή του Χρόνου» ερευνά και παρουσιάζει ανήμερα της εθνικής επετείου τη δράση της μεραρχίας Εντελβάις, που αιματοκύλησε την Ήπειρο, το διάστημα 1943- 44. Πρόκειται για ένα δίωρο ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε μετά από πολύχρονη έρευνα σε αρχεία, επιτόπιες συνεντεύξεις και συνεργασία με κορυφαίους ιστορικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι Γερμανοί την αποκαλούν «άσπιλη» και «ηρωική» μεραρχία, αλλά η πραγματική ιστορία της αποτελεί όνειδος και εξοργίζει για τα εγκλήματά της. Μέσα σε λίγους μήνες κατέκαψε εκατοντάδες χωριά και έκανε τα ολοκαυτώματα στο Kομμένο της Άρτας, στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, στη Μουσιωτίτσα, ενώ εξολόθρευσε τον εβραϊκό πληθυσμό των Ιωαννίνων. Υπολογίζεται ότι σκότωσαν πάνω από 2.500 άμαχους στην Ήπειρο, αλλά και 10.000 Ιταλούς αιχμαλώτους της λεγόμενης μεραρχίας Άκουι. Ακόμα οργάνωσαν τους Τσάμηδες στην Παραμυθιά για την εξόντωση των προκρίτων. Η μεραρχία Εντελβάις δολοφόνησε άμαχους με το πρόσχημα των αντιποίνων. Βίασε, έκλεψε και ερήμωσε δεκάδες χωριά με το πρόσχημα ότι οι χωρικοί βοηθούσαν τους αντάρτες του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ. ...Πηγή




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου