Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

0 Η 9η Μαΐου της ανόδου και της πτώσης του ναζισμού!


Η 9η Μαίου είναι ημερομηνία σημαδιακή για το ναζισμό. Μέσα σε πέντε χρόνια αυτή η ημερομηνία αποδείχτηκε πολύ σημαντική για την άνοδο αλλά και για το θάνατο του ναζισμού.


Τη νύχτα της 9ης Μαίου 1940  δόθηκε το σύνθημα να αρχίσει η επιχείρηση «Σφυρί και αμόνι». Κεραυνοβόλος πόλεμος κατά Βελγίου και Ολλανδίας.
Όπως γράφει το historyreport.gr  “η  Ολλανδία κατέθεσε τα όπλα σε τέσσερις μέρες. Από τις 12 μήνα, ο στρατάρχης Χάιντς Γκουντέριαν βρισκόταν στη βελγική Μπουγιόν, πέντε χλμ. από τα γαλλικά σύνορα. Τα παραβίασε στις 13 και πήρε το Σεντάν. Στις 20, βρισκόταν στη Μάγχη κι οργάνωνε την επίθεση στην καρδιά της Γαλλίας από τα δυτικά!…
Το Βέλγιο συνθηκολόγησε στις 28 Μαΐου. Στις 29, άρχισε η αγγλική αποχώρηση με την επιχείρηση της Δουνκέρκης. Στις 30, έπεσε η Λίλ. Οι Γερμανοί προχωρούσαν ακάθεκτοι από παντού. Στις 10 Ιουνίου, πέρασαν τον Σηκουάνα.
Στις 14, μπήκαν στο Παρίσι. Στις 22, παραδόθηκαν οι γαλλικές στρατιές των Άλπεων καθώς είχαν να κάνουν και με τους Ιταλούς που έσπευσαν, μήπως χάσουν τη μοιρασιά. Την έχασαν. Στις 28, οι Γερμανοί σταματούσαν στα ισπανικά σύνορα.
Στις 30, η απόρθητη γραμμή Μαζινό παραδινόταν. Στις 21 Ιουνίου, ο Χίτλερ έπαιρνε την εκδίκησή του στο δάσος της Κομπιένης, υπαγορεύοντας τους όρους του, στο ίδιο βαγόνι όπου, στα 1918, οι Γερμανοί είχαν υπογράψει την «άνευ όρων» παράδοσή τους.
Οι τελευταίοι Γάλλοι μαχητές κατέθεσαν τα όπλα, στις 25 Ιουνίου. Το δυτικό μέτωπο διαλύθηκε μέσα σε πενήντα μέρες. Μέσα σε πενήντα μέρες, ο Χίτλερ κυρίευσε όλη την ανατολική ακτή του Ατλαντικού ως τα Πυρηναία. Μόνος αντίπαλός του εκεί παρέμεναν τα αγγλικά νησιά”.
9 Μαίου 1944: Οι Σοβιετικοί ανακαταλαμβάνουν την Σεβαστούπολη. Για τους Γερμανούς, η αντίστροφη μέτρηση στο ανατολικό μέτωπο είχε ξεκινήσει.
Ένα χρόνο μετά 9 Μαΐου 1945 και ώρα 0.43 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση.
Η υπογραφή της συνθηκολόγησης έγινε στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ..Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ.
Την αντιπροσωπεία της αντιχιτλερικής συμμαχίας αποτέλεσαν: από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, από μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο μεγαλύτερος και πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα τερματίζεται στην Ευρώπη.
Η Ρωσία και οι άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης γιορτάζουν την «Ημέρα της Νίκης» για το τέλος του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» το 1945, που σηματοδοτήθηκε με την άνευ όρων παράδοση του Βερολίνου στον στρατάρχη Ζούκωφ.
Πρώτη μέρα ειρήνης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η 9η Μαΐου ανακηρύσσεται ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Π. Καρβουνόπουλος -

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου