Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

0 Πρωθυπουργός Ουγγαρίας: Στην φυλακή οποιος βοηθάει μετανάστες.Νομοσχέδιο κατά του Σόρος

Άτομα ή ομάδες που βοηθούν μετανάστες που δεν δικαιούνται προστασία να καταθέτουν αιτήματα χορήγησης ασύλου, ή που βοηθούν παράτυπους μετανάστες να αποκτήσουν καθεστώς παραμονής στην Ουγγαρία, θα αντιμετωπίζουν κίνδυνο φυλάκισης βάσει ενός νέου νομοσχεδίου που κατατέθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο.



Το νομοσχέδιο, γνωστό ως το νομοσχέδιο «Σταματήστε τον Σόρος», αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ενάντια στον ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.Ο Όρμπαν κατηγορεί τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Σόρος ότι εμπλέκονται στην πολιτική της χώρας και στηρίζουν ενεργά τη μετανάστευση.

«Εκείνοι που παρέχουν οικονομικά μέσα…ή διεξάγουν αυτή την οργανωτική δραστηριότητα σε τακτική βάση θα τιμωρούνται έως και με ένα χρόνο φυλάκισης», υπογραμμίζει το κείμενο του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο της βουλής.«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης να υπερασπιστούμε την Ουγγαρία και αυτό είναι το πακέτο νόμων Σταματήστε τον Σόρος», τόνισε το υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν διεθνείς και ουγγρικές οργανώσεις που βοηθούν την είσοδο παράτυπων μεταναστών στην Ουγγαρία και «η επιβολή κυρώσεων αυτών είναι δικαιολογημένη». Δεν ανέφερε ονόματα οργανώσεων.Ο 54χρονος δεξιός πρωθυπουργός, από τους πιο σφοδρούς επικριτές της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη, εκλέχθηκε για μια τρίτη διαδοχική θητεία στις εκλογές του Απριλίου αφού το ισχυρό μήνυμά του κατά της μετανάστευσης τού χάρισε μια σαρωτική νίκη.

Ο ίδιος δήλωσε στις αρχές του μήνα ότι η κύρια αποστολή της νέας κυβέρνησής του θα είναι να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη χριστιανική κουλτούρα της Ουγγαρίας.Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι αυτό θα στερήσει ζωτικές υπηρεσίες από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και θα υποθάλψει «αυξανόμενες ξενοφοβικές συμπεριφορές».

«Η UNHCR είναι έντονα ανήσυχη για αυτές τις προτάσεις, που αν ψηφιστούν θα στερήσουν ζωτική βοήθεια και υπηρεσίες από ανθρώπους που εξωθούνται να φύγουν από τα σπίτια τους και να αναζωπυρώσει περαιτέρω την έντονη δημόσια συζήτηση και τις αυξανόμενες ξενοφοβικές συμπεριφορές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου